Glosari

Seksyen ini mengandungi terma Glosari yang terdapat dalam laman bahagian koleksi N.A Halim.

Bil. Tajuk Penerangan Dalam Bahasa Melayu
1 Adat – Nil –
2 Alang – Nil –
3 Alang Buang Kayu panjang yang letaknya selari dengan alang pendek, biasanya terdapat pada rumah Melayu tradisi bumbung panjang. Alang buang and alang pendek berfungsi sebagai pengalas lantai ambin atau para alang buang.
4 Alang Muda – Nil –
5 Alang Panjang Kayu panjang pemisah perenggan bumbung dengan perenggan dinding. Pada rumah Kutai Perak biasanya pada hujung alang panjang dipasang ragam hias yang dipanggil lebah bergantung.
6 Alang Pendek Kayu panjang yang letaknya melintang di kaki tebar layar (tubing layar), disebut juga alang lintang.
7 Alang Pintu Kayu yang berukuran kira-kira 60-90 cm, terletak atas kepala pintu, berfungsi sebagai bingkai pada ukiran jika sekiranya ukiran dipasang di situ.
8 Alang Tingkap Kayu berukuran kira-kira 50-70 cm, terletak atas kepala tingkap, berfungsi sebagai bingkai dinding.
9 Alas Kaki Tiang Pengalas atau lapik yang dipasang di kaki tiang, sama ada dibuat daripada kayu, simen, konkrit ataupun batu. Dikenali sebagai asas tiang atau alas tiang.
10 Alim (berilmu), Pakar di dalam bidang agama dan dihormati.
11 Alu Kayu penumbuk yang digunakan bersama antan.
12 Amanah Tugas / tanggungjawab yang mesti dilaksanakan.
13 Amir-uI-Mukminin Ketua umat Islam.
14 Anak buah Pengikut.
15 Anjung Ruang yang terletak di sebelah hadapan rumah, biasanya bersebelah dengan ruang serambi. Ruang ini berfungsi sebagai ruang tamu. Ruang yang terletak di bahagian hadapan rumah, biasanya rumah jenis limas atau rumah yang tidak mempunyai serambi. Jika rumah yang mempunyai serembi pula, ruang anjung terletak di bahagian belakang serambi. Ruang anjung pada kebiasaannya berdinding separuh. Di Terengganu, ruang anjung disebut sorong
16 Antan Alat untuk menumbuk padi.
17 Atap Atap yang diperbuat daripada daun pokok cucuh (sejenis pokok palma). Atap ini hanya dipakai pada rumah dangau dan rumah bangsal ternakan.
18 Atap Cucuh Atap yang dipakai pada rumah Melayu zaman dahulu, diperbuat daripada rerambut yang terdapat pada batang pokok ijuk.
19 Atap Genting Keping-keping atap yang diperbuat daripada kayu, di Sarawak dikenal sebagai Atap Sirip yang diperbuat daripada Kayu Belian.
20 Atap Ijok Atap yang diperbuat daripada daun pokok rumbia. Daun rumbia disusun dan dilipat pada bilah buluh atau bilah pinang yang disebut ‘pakan’, kemudian ditindih dengan bilah bemban yang disebut kawan.
21 Atap Kayu – Nil –
22 Atap Rumbia – Nil –
23 Atap Senggora Atap yang diperbuat daripada tanah melalui proses pembakaran, berasal dari Senggora di Negeri Thai. Atap genting jenis ini kebanyakkannya digunakan untuk mengatap rumah-rumah berusia tua di Kelantan dan Terengganu.
24 Awan Boyan Ukiran yang berarak, berlinkar-lingkar seperti awan berarak. Satu bentuk ukiran terdapat di Negeri Sembilan.
25 Awan Jawa Ukiran yang hampir menyerupai awan boyan. Ukiran ini terdapat di sebelah selatan Semenanjung Malaysia.
26 Awan Larat Satu bentuk ukiran yang berlingkar-lingkar, berpiuh-piuh, meleret-leret seperti awan putih berarak. Biasanya ukiran ini digabungkan dalam pola lengkap.
27 Awan Sa’mayang Ukiran yang hampir menyerupai awan larat, biasanya dibentuk melengkung, disesuaikan pada alat perhiasan diri.
28 Awan Telipuk Sejenis ukiran yang bersilat-silat, bergulung-gulung seperti awan, dengan mengambil unsur sejenis bunga teratai kecil. Ukiran ini kebanyakannya terdapat di Negeri Sembilan dan Minangkabau.
29 Ayam Berlaga Ukiran yang menggambarkan bentuk dua ekor ayam sedang berlaga. Ukiran ini mengandungi falsafah, memberi ingatan bahawa manusia tidak harus bercakaran antara satu sama lain; sesuatu masalah harus diselesaikan dengan rasa sefahaman dan toleransi. Biasanya ukiran ini diletakkan di tangga atau di tempat yang mudah dilihat.
30 Azimat Tangkal yang dipakai, dipercayai membawa kebaikan kepada pemakai.
31 Babad Jawa Penulisan Jawa.
32 Badak Mudik Ukiran yang mengandungi falsafah, berasal dari Minangkabau, juga terdapat di Negeri Sembilan. Ukiran ini memperlihatkan bentuk badak yang diukir berderet dalam bentuk pola bujang. Bentuknya tidak lagi jelas sebagai binatang badak. Ini mungkin pengaruh agama Islam yang datang kemudian. Pengertiannya ialah manusia harus mencari kesenangan hidup mengumpul harta dengan tidak mengabaikan kebajikan masyarakat dan agama.
33 Badan Rumah Perenggan atau bahagian pada bangunan rumah Malayu tradisi, kiraan badan rumah ialah dari lantai hingga ke pars alang, perenggan ini terdapat di pintu, tingkap serta dinding dalam dan luar. Ukiran-ukirannya biasanya lebih diberi perhatian pada perenggan badan rumah.
34 Bajak Peralatan untuk membongkar / memecah tanah untuk kegunaan pertanian.
35 Baji – Nil –
36 Bakau Sejenis tumbuhan di kawasan paya, di persisiran pantai. Spesis Rhizophora. Tumbuhan ini tahan reput dan banyak digunakan sebagai cerucuk atau tiang di dalam air.
37 Balai Ruang menghadap bagi istana. Binaan luas untuk kegunaan pelbagai.
38 Balau Sejenis kayu balak yang baik dan tahan lama. Spesis Shorea.
39 Banir Rabung Kayu panjang lurus mendatar terletak di puncak pertemuan dua tutup bumbung. Ada rumah-rumah berusia tua di Selangor, Negeri Sembilan, dan Johor menyelitkan ukiran pada kayu banir tersebut. Banir rabung juga disebut tulang perabung atau tulang rabung.
40 Banyaga Chattel Hamba.
41 Batik – Nil –
42 Batu Aceh Satu bentuk batu nisan yang berukir dan sering tertulis dengan huruf-huruf khat (kaligrafi). Nisan jenis ini biasanya terdapat pada makam-makam Raja Melayu di Semenanjung Malaysia, dan Pulau Sumatera pada kurun ketiga belas hingga kurun kelapan belas.
43 Beliung Sejenis alat tradisional untuk menebang pokok, matanya daripada besi dan mempunyai tangkai daripada rotan atau kayu.
44 Bendahara Perdana menteri. Penasihat kepada Sultan.
45 Bendang Sawah padi.
46 Bendul Kayu yang dipasang di sekeliling bangunan rumah tradisi, terletak di pembahagian perenggan tiang dengan perenggan badan rumah. Biasanya pada rumah-rumah berusia tua terdapat kayu pengalas bendul yang dipanggil ‘tetupai bendul’. Rumah-rumah berusia tua biasanya mempunyai tetupai bendul berukir.
47 Bentara Penduduk tempatan yang mewakili Temengong Johor.
48 Bertam – Nil –
49 Beruk Bergayut Sejenis ukiran yang berasal dari Minangkabau. Ukiran yang mengandungi falsafah ini sukar dilihat di Malaysia.
50 Birai Kayu melintang yang disambung dengan jenang pintu, terdiri daripada birai atas dan birai bawah. Biasanya terdapat pada rumah tiang dua belas di Kelantan dan Terengganu.
51 Bomoh – Nil –
52 Bujang Selasar Satu bentuk rumah bujang yang terdapat di Kelantan dan Terengganu. Bangunan induknya terletak atas enam tiang utama, manakala ruang selasar terletak di hadapan. Ruang ini tidak berdinding; Cuma disekat dengan kisi-kisi berukir yang selalunya mengambil motif pagar tinggalung.
53 Bulu Kumba Ukiran di anjung bumbung rumah adat Bugis. Bulu kumba bererti bulu di bonggol dahi gajah. Ada juga terdapat rumah-rumah limas Bugis di Johor yang meletakkan ukiran tersebut.
54 Buluh picap Buluh yang dititik dan dijadikan lantai.
55 Bumbung – Nil –
56 Bumbung Adik-beradik Bumbung yang yang terdiri daripada dua atau tiga tingkat. Bumbung jenis ini biasanya digunakan pada masjid masjid Melayu tradisi dan juga istana lama di Kelantan. Dikenali juga sebagai bumbung tumpang, bumbung berlapis atau bumbung limasan.
57 Bumbung Lima – Nil –
58 Bumbung Limas – Nil –
59 Bumbung Lipat Kajang Bumbung yang mempunyai sepasang tutup bumbung yang dilipat berbentuk segitiga atau huruf ‘A’, di bahagian atasnya terdapat tulang bumbung dan sisisnya pula terbentuk dinding tengah yang dipanggil tebar layar.
60 Bumbung Panjang – Nil –
61 Bumbung Perak – Nil –
62 Bunga Cengkih Ukiran yang mengambil unsur kuntum bungan cengkih, sejenis tumbuhan yang kuntum bunganya dijadikan bahan ramuan atau perasa makanan dan ubat-ubatan. Ukiran bunga cengkih selalunya diukir dalam bentuk pola bujang.
63 Bunga Halang – Nil –
64 Bunga Lawang Bunga dari sejenis tumbuhan dijadikan ramuan masakan dan ubatan. Unsur bunga ini sering terdapat pada ukiran pola bujang.
65 Bunga Matahari Ukiran dari unsur bunga matahari, biasanya dipakai pada pola bujang, melambangkan alam yang penuh keindahan.
66 Bunga Mawar Ukiran yang mengambil unsur bunga mawar, sejenis tumbuhan yang sering terhias di pekarangan dan taman. Bunga yang berkelopak tujuh ini melambangkan penawar menolak segala mantera jahat dan guna-guna.
67 Bunga Melati Ukiran yang mengambil unsur bunga melati melambangkan adat sopan santun.
68 Bunga Tanjung Ukiran yang mengambil unsur bunga tanjung, melambangkan selamat datang.
69 Bunga Teratai Sejenis tumbuhan di air. Ukiran ini melambangkan keteguhan iman, kesucian, ketabahan, dan kerukunan.
70 Bunga Tiang Tebukan pada kepala tiang tongkat untuk laluan kayu rasuk.
71 Buton Kayu berukuran kira-kira 60 cm hingga 100 cm dipasang pada puncak bumbung, terutama sekali pada rumah bentuk limas di negeri Terengganu, Kelantan, Kedah dan Johor. Buton ialah lambang sebuah bentuk binaan yang berfungsi, sama juga seperti nisan pada makam. Kayu buton memberi erti bahawa satu tanda dari satu bentuk bangunan bahawa manusia sentiasa bergerak dan hidup. Bagi setengah-setengah kepercayaan bahawa jika sekiranya kayu buton terjatuh atau dipanah petir, ini menandakan satu malapetaka akan menimpa seisi rumah.
72 Cap kurnia Cop anugerah Sultan.
73 Cap zuriat Kebenaran / kelebihan yang diberikan kepada kerabat diraja dan keturunannya.
74 Cengal – Nil –
75 Chik Bidai buluh yang diikat /disulam dengan benang.
76 Cucuran Atap Bahagian kaki tutup bumbung, disebut pekakian atap. Biasanya di bawah cucuran atap dipasang papan berukiran yang disebut papan cantik, cepu kasau, tumpu kasau atau papan fascia.
77 Damar Laut – Nil –
78 Damar Minyak – Nil –
79 Dapur – Nil –
80 Datu Pangkat atau gelaran untuk lelaki atau wanita yang menguasai dan mentadbir sesuatu wilayah. Sering digunakan di kawasan masyarakat Muslim di Filipina.
81 Daun Pintu Ruang dinding yang boleh dibuka dan ditutup. Ada pintu yang mempunyai dua daun pintu dan ada yang satu daun pintu.
82 Depa – Nil –
83 Dinding Janda Berhias Dinding berukir lebih kurang sama dengan dinding papan kembung. Kebanyakan ukiran ini terdapat pada istana kayu di Kelantan dan Terengganu.
84 Dinding Papan Kembung Dinding berukir yang selalunya terdapat pada rumah berusia tua di Kelantan dan Terengganu.
85 Dolmen Satu wawasan artifak zaman prasejarah yang tidak diketahui fungsinya. Disebut juga sebagai Batu Meja.
86 Dusun Kawasan tanaman pokok buah-buahan.
87 Gajah Menyusu – Nil –
88 Gambir – Nil –
89 Gelang Tiang Ukiran dengan cara lorekan untuk membataskan tiang dengan kaki tiang atau kaki cermin. Ukiran gelang tiang terdapat juga pada bahagian kepala tiang.
90 Gelegar – Nil –
91 Gelung Kembar Kayu panjang yang terletak di bawah lantai, yang berfungsi menahan lantai supaya tidak melentur.
92 Geruk Sejenis alat pertukangan untuk menanda pada kayu.
93 Getah Sejenis pokok yang mengeluarkan getah.
94 Gotong-royong Ukiran yang berlingkar lengkung, bergulung, dibatas oleh bingkai bersegi bujur sangkar; manakala di sebelah dalam bingkai itu pula terdapat sebuah lagi bingkai berbentuk wajik, yang mengandungi dua bingkai berkembar, disebut ukiran gelung kembar. Ukiran daripada pengaruh seni ukir Jawa ini sering terhias pada daun pintu atau tingkap masjid dan surau berusia tua di sebelah selatan Semenanjung Malaysia.
95 Gulung-gulung – Nil –
96 Gunungan Ukiran yang mengambil unsur bentuk meru atau banjaran gunung, kadangkala disebut juga ‘gunung bertuah’. Ada juga gunungan mengambil unsur ‘tumpal’. Biasanya ukiran gunungan dipakai pada rabung rumah, ukiran-ukiran pada alat perhiasan diri, pelamin, senjata-senjata pendek Melayu, dan sebagainya.
97 Gutta perca Cecair seakan getah daripada beberapa spesis Blanco Palaquim.
98 Hakim Orang yang mengadili dan menjatuhkan hukuman.
99 Hantu – Nil –
100 Hasta Jarak antara hujung jari hantu ke siku. Anggaran 18 ke 20 inci.
101 Hikayat Penulisan sejarah dan kesusasteraan.
102 Hilir Bahagian yang lebih rendah, kuala.
103 Hujung Serambi – Nil –
104 Hulubalang Pemimpin pasukan askar / ketua pengawal tradisi.
105 Ibu Rumah – Nil –
106 Ikat – Nil –
107 Imam Ketua, pemimpin sembahyang.
108 Istana Kediaman Raja.
109 Istana Ampang Tinggi Bekas istana lama yang dibina pada zaman pemerintahan Yamtuan Ulin (1861-1886), terletak di Pusat Karyaneka Seremban, Negeri Sembilan.
110 Istana Jahar Sebuah bekas istana dibina pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad II, Kelantan (1837-1886). Sekarang dijadikan muzium sementara negeri Kelantan, terletak berhampiran dengan Istana Balai Besar, Kota Bharu, Kelantan.
111 Istana Johor – Nil –
112 Istana Kenangan Sebuah istana berusia tua dikenal juga sebagai Istana Tepas, terletak di Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Sekarang dijadikan Muzium Diraja Perak.
113 Istana Kolam Sebuah istana lama yang diperbuat daripada kayu terletak di Kampung Kolam, Kuala Terengganu. Istana ini dibina pada zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III (1881-1919). Istana ini telah musnah pada tahuan 1985.
114 Istana Lama Seri Menanti Istana kayu yang dibina pada tahun 1902, terletak di Seri Menanti, Negeri Sembilan. Bekas istana yang digunakan sebagai tempat bersemayam Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan.
115 Istana Satu Bekas Istana Kesultanan Terengganu, dibina pada zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III; dipindahkan ke kawasan Muzium negara dari tapak asalnya di belakang Istana Maziah, Kuala Terengganu.
116 Istana Seri Akar Bekas istana kayu yang dibina pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad II (Sultan Kelantan 1837-86). Istana ini didiami oleh Tengku Zainal Abidin yang bergelar Tengku Seri Akar Diraja, iaitu Putera Tengku Abdul Kadir, Raja Patani yang akhir. Bekas istana kayu yang indah dan berukir ini telah musnah pada tahun 1980.
117 Istana Tele Dikenal juga dengan nama Istana Tengku Nik, dibina pada tahun 1888 semasa zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III (Sultan Terengganu I 1881-1919); dipindahkan dari tapak asalnya di belakang Istana Maziah ke Padang Merdeka, Kuala Terengganu dan kemudian dipindah ke kompleks Muzium Terengganu di Losong.
118 Itik Pulang Petang Satu bentuk ukiran bermotif itik, mengandungi falsafah berbentuk nasihat. Itik yang pulang ke reban pada waktu petang biasanya berderet, yang kemudian tidak pernah mendahului yang di hadapan. Manusia harus mengambil teladan cara itik pulang pada waktu petang; patuh kepada pemimpin yang baik dan bijak. Ukiran ini berasal dari Minangkabau dan dianggap terpengaruh dengan aturan adat Minangkabau. Di Negeri Sembilan juga masih terdapat ukiran sedemikian.
119 Jamban Curah – Nil –
120 Jamban Jitra – Nil –
121 Jamban Korek – Nil –
122 Jawi – Nil –
123 Jebak Puyuh A specially made cage to trap barred bustard quail. The door is normally carved with ketumbit jantan and aju-aju leaves motifs. It is believed that these carvings can attract birds to enter the cage.
124 Jejala Panel berukir di bahagian atas pintu yang membenarkan pengudaraan berlaku.
125 Jelapang – Nil –
126 Jenang Bilah-bilah sama ada daripada belahan kayu, batang pinang atau buluh yang digunakan untuk menyangkut atap genting.
127 Jengkal Jarak maksima antara hujung jari ibu dengan jari hantu. Anggaran 8 ke 9 inci.
128 Jeria Kayu bingkai dinding, tingkap dan pintu; dikenal dengan beberapa nama seperti jenang tingkap, jenang pintu, dan lain-lain lagi.
129 Jihad – Nil –
130 Jisim – Nil –
131 Kaabah – Nil –
132 Kabong – Nil –
133 Kacing Tunjuk Langit – Nil –
134 Kadi Hakim dalam perkara berkaitan agama. Menguruskan soal perkahwinan dan perceraian.
135 Kafan – Nil –
136 Kain Basahan – Nil –
137 Kain Kafan – Nil –
138 Kain Kembangan Papan bawah bendul untuk menutup papan lantai supaya tidak kelihatan dari arah luar rumah. Biasanya ia diukir.
139 Kaki Bendul – Nil –
140 Kaki Cermin Kaki tiang yang terdapat pada tiang-tiang rumah berusia tua di negeri Kelantan dan Terengganu. Pada penjuru dan pergelangannya sering terhias dengan lorekan kumai dan juga gelang tiang.
141 Kaki Lesong Kayu beluti pengalas papan dinding.
142 Kambi – Nil –
143 Kampong (Kampung) Kayu pengudi untuk mengunci pasak atau baji, sendi di kaki tunjuk langit.
144 Kanchu Ketua sungai dalam masyarakat Cina, khas kepada pembukaan ladang gambir dan lada hitam di Johor.
145 Kancing Kancing yang dipasang pada baji di kaki tunjuk langit.
146 Kangkar Pertempatan Kanchu yang kebiasaannya berhampiran sungai.
147 Kapitan China Ketua masyarakat Cina.
148 Kapur – Nil –
149 Kasau Atap – Nil –
150 Kasau Betina Kayu panjang terletak atas kayu gulung-gulung. Kedudukannya selari dengan kasau jantan dan berfungsi sebagai tempat menyangkut atap.
151 Kasau Jantan Kayu yang membentuk kekuda, pada rumah Melayu bumbung panjang. Kayu kasau sebagai pengalas kayu panjang atau kayu gulung-gulung.
152 Kasau Lentik Hujung kasau pada rumah bumbung panjang di Negeri Sembilan, biasanya berukir.
153 Kati Timbangan berat kira-kira 1 1/3 paun.
154 Kawasan penghulu Wilayah pemerintahan ketua masyarakat.
155 Kayu Melintang Kayu frem dinding yang dipasang melintang pada rumah tiang dua belah dan rumah bujang di Terengganu dan Kelantan.
156 Kayu Penutup Bingkai papan dinding kembung.
157 Kayu Tekar Kayu yang dipasang pada kekuda untuk menguatkan rangka bumbung.
158 Kebun Tapak tanaman / taman.
159 Kedai Kopi – Nil –
160 Kedai Runcit – Nil –
161 Kekaras Kayu pengalas bendul dan lantai. Berfungsi menahan lantai supaya tidak melenduk atau menganjal.
162 Kekisi Bilah-bilah kayu atau logam yang dipasang pada tingkap atau dinding bahagian serambi.
163 Kekuda Kasau jantan yang membentuk rangka bumbung.
164 Kelarai Anyaman daripada bahan buluh, bemban, atau bertam sehingga terbentuk sebuah kajang, yang dapat digunakan sebagai dinding iaitu disebut dinding pelupuh, manakala pelupuh yang bercorak dan berwarna disebut pula kelarai. Ada bermacam-macam corak kelarai yang terkenal seperti kelarai tampuk manggis, kelarasi siku keluang, kelarasi sebilik, kelarai bentuk wajik dan sebagainya.
165 Kelek Anak Ruang serambi di sebelah belakang rumah ibu atau sebalah belakang rumah tengah.
166 Kemenyan – Nil –
167 Kenduri – Nil –
168 Kepala Cicak Ukiran yang mengambil unsur kepala cicak. Ukiran ini selalunya dipasang pada penjuru bendul, kaki tebar layar, kaki para buang, dan juga di bawah pertemuan tutup atap. Ukiran yang terpengaruh dengan seni ukiran dari Pulau Sumatera ini banyak terdapat pada rumah-rumah orang Melayu berketurunan dari Sumatera dan Patani. Menurut kepercayaan lama, ukiran yang bermotif kepala cicak ini memberi semangat dan juga sebagai pengawal daripada angkara jahat.
169 Kepala Pintu Dinding di sebelah atas pintu. Dinding ini biasanya dipasang lebuk jejala atau ukiran tebuk terus.
170 Kepala Tiang Hujung tiang di sebelah atas, mempunyai kuku tiang untuk menguat dan mengejapkan letak kayu alang. Biasanya kepala tiang diberi berukir.
171 Kepala Tingkap Dinding dibahagian sebelah atas tingkap biasanya diberi lebuk jejala atau ukiran tebuk terus.
172 Kepuk Tempat penyimpanan padi.
173 Keramat – Nil –
174 Keranda – Nil –
175 Kerantong – Nil –
176 Keris – Nil –
177 Kerjasama – Nil –
178 Kesunyian – Nil –
179 Ketua anak negeri Ketua kepada penduduk asal.
180 Ketuk Jarak antara dua jari telunjuk apabila dua jari ibu ditemukan hujungnya. Anggaran 5 ke 6 inci.
181 Khutbah – Nil –
182 Kiapangdilihan Hamba masyarakat Islam yang telah melakukan kesalahan, berzina atau tidak membayar hutang.
183 Kiblat – Nil –
184 Kkasau Lintang Purlin.
185 Kolong Ruang di bahagian bawah rumah bertiang.
186 Kongsi Rumah pekerja atau rumah ketua masyarakat Cina.
187 Krembat – Nil –
188 Kuala – Nil –
189 Kuala Hilir / muara sungai.
190 Kubor – Nil –
191 Kubur Liang Batu Satu binaan yang diperbuat daripada ketul-ketul batu pejal, satu daripada artifak prasejarah. Salah satu kubur liang batu yang telah ditemui di Changkat Menteri, Tanjung Malim telah dipindahkan ke pekarangan Muzium Perak di Taiping.
192 Kucing Lalok Lalok ialah dialek Melayu Minangkabau yang bererti tidur. Kucing lalok bermakna kucing tidur, satu bentuk ukiran yang berasal dari Minangkabau, juga terdapat di Negeri Sembilan. Ukiran ini mengambil unsur motif kucing sedang tidur, mengandungi falsafah yang mengaitkan orang malas bekerja, dengan mengharapkan rezeki datang bergolek.
193 Kufur – Nil –
194 Kuku Tiang Putting pada kaki tiang berbentuk empat persegi. Berfungsi menahan kedudukan tiang supaya tidak berganjak kedudukannya di atas lapik tiang.
195 Kukut tupai Kayu penyokong, tupang yang seakan berbentuk tupai digunakan untuk menguatkan struktur utama rumah orang asli.
196 Kurung Ruang bawah rumah yang ditutup. Tipologi rumah yang mempunyai ruang bawah rumah bertutup kebiasaannya di wilayah Johor.
197 Laksamana Ketua angkatan di laut.
198 Laksamana – Nil –
199 Lansaran Pentas tarian bagi rumah panjang masyarakat Murut.
200 Lantai – Nil –
201 Lantai Jeria Lantai yang diperbuat daripada bilah-bilah buluh, batang pinang ataupun kayu.
202 Larian Tikus Kayu panjang semacam alang panjang, biasanya terdapat pada rumah dangau dan rumah panjang Kedah dan Perlis. Hanya rumah bumbung panjang yang berusia tua sahaja masih mengekalkan kayu larian tikus.
203 Lebuk Jejala Dinding rumah yang diberi berlubang seperti bentuk mata jala, biasanya terdapat di sebelah atas dinding ataupun di sebelah atas kepala tingkap dan pintu. Dinding lebuk jejala sangat berguna untuk pengedaran udara. Konsep dinding lebuk jejala memberi rasa aman dan tenteram kepada penghuni, serta menghindar bau pengap dalam rumah.
204 Lembing Sejenis senjata yang panjang dan tajam dihujungnya. Tombak.
205 Lepar Lepar, atau disebut juga lepau ialah ruang di sebelah hadapan bangunan rumah Melayu tradisi. Ruang ini digunakan untuk para tetamu yang berkunjung ke rumah. Biasanya rumuh-rumah tradisional di Kedah, Perak, Kelantan dan Terengganu ada mempunyai ruang lepar.
206 Lepau – Nil –
207 Lipa Lubang yang dikorek.
208 Loteng – Nil –
209 Luwaran Undang-undang Islam.
210 Madrasah – Nil –
211 Mahkota Atap Ragam hias yang terletak di puncak bumbung masjid atau surau tradisi diperbuat daripada kayu, simen, atau tembaga. Ragam hias seperti ini kebanyakannya terdapat di bumbung masjid tradisi Melaka. Mahkota atap merupakan simbol keagungan dan ketenangan jiwa daripada sebuah bangunan yang digunakan sebagai tempat beribadat kepada Allah s.w.t.
212 Makam – Nil –
213 Marhum – Nil –
214 Mayat – Nil –
215 Mengkuang – Nil –
216 Menhir Disebut juga Nisan Tinggi dan Batu Hidup. Salah satu artifak warisan zaman kebudayaan megalitik, antara menhir yang terkenal dalam sejarah Malaysia, ialah menhir yang terdapat di Kompleks Sejarah Pengkalan Kempas, Negeri Sembilan, dikenal sebagai Batu Pedang, Batu Sudu dan Batu Kemudi.
217 Menurun Batu – Nil –
218 Meranti – Nil –
219 Merbau – Nil –
220 Mihrab – Nil –
221 Mimbar – Nil –
222 Minangkabau – Nil –
223 Mufti Ketua tertinggi majlis agama Islam yang menentukan fatwa.
224 Mukim Kawasan yang melingkungi beberapa kampung.
225 Mukmin – Nil –
226 Muqarna Dekorasi di bahagian gerbang antau bumbung di dalam senibina timur tengah terutama Iran.
227 Nafas – Nil –
228 Naga Cloth – Nil –
229 Naga-naga Semacam alang panjang yang terletak di bawah kaki tunjuk langit, selari dengan tulang bumbung. Terdapat pada rumah kutai di Perak. Dikenali juga sebagai nenaga.
230 Nesan – Nil –
231 Niat – Nil –
232 Nibong – Nil –
233 Nipah – Nil –
234 Ombak-ombak Ukiran separuh bulat ini selalunya dipakai pada papan penutup rasuk dan gelegar. Ukiran ombak-ombak juga terdapat pada langit-langit dan perabung.
235 Orang Asli – Nil –
236 Orang Kaya Individu berharta dan berpengaruh.
237 Orang Laut – Nil –
238 Padi – Nil –
239 Paduakan Kapal layar orang-orang Bugis.
240 Pagar Tinggalung Dinding serambi yang dipagari bilah kisi-kisi atau ukiran yang bertebuk terus, kira-kira setinggi paras mata waktu duduk bersila di ruang serambi. Pagar bererti batas, dan tinggalung pula daripada perkataan tinggali iaitu bahasa Melayu Palembang yang bermakna lihat. Pagar tinggalung bererti tanda batas melihat. Di ruang serambi memang ada pagar di sekeliling yang membataskan pandangan. Pagar tinggalung juga sering dipasang pada paha tangga, iaitu sebagai adang-adang atau penyekat supaya orang yang turun naik tangga tidak terjatuh.
241 Paha Tangga Sepasang kayu tempat meletak anak tangga.
242 Pahar Pintu Kayu jenang yang dipasang tegak pada sisi pintu. Pada pahar pintu dipasang daun pintu.
243 Pajak Sewaan tanah / barang.
244 Pandangan Hadapan Pemandangan rumah dari arah hadapan, iaitu dari arah terletaknya tangga dan pintu hadapan rumah.
245 Pandangan Tepi Pemandangan rumah dari arah tepi rumah, jika rumah jenis bumbung panjang, dikira sisi dinding yang menepatkan dinding lebar layar.
246 Pangkal Serambi – Nil –
247 Panglima Ketua masyarakat yang mahir di dalam peperangan / seni memepertahankan diri.
248 Pangsi Semacam putting dan berbentuk bulat. Berfungsi menyangkut daun pintu pada tapak pangsi supaya daun pintu rumah digerak, sama ada untuk ditutp atau dibuka.
249 Papan Cantik Ukiran memanjang pada papan fascia atau papan tumpu kasau pada rumah bumbung panjang dan juga rumah bumbung bertenggek di Kelantan dan Terengganu. Ukiran ini terdapat juga pada papan fascia di bumbung masjid tradisional (masjid yang mengandungi dua atau tiga tingkat bumbung).
250 Papan Gendeng Papan untuk menutup ruang terbuka di bawah tutup bumbung pada rumah bumbung panjang. Biasanya terdapat pada rumah bumbung panjang Negeri Sembilan.
251 Papan Kembung Dinding daripada papan berukir bentuk bergerigi, dan permukaannya timbul sedikit.
252 Para – Nil –
253 Para Buang Ruang kecil beratap, terletak di sebelah luar tebar layar atau di sudut ruang dapur, berfungsi sebagai tempat menyimpan barang-barang yang jarang digunakan, ataupun untuk menyimpan pinggan mengkuk. Dikenali juga sebagai peran ataupun pagu.
254 Parang Sejenis senjata / peralatan memotong.
255 Parang Rosak Corak hias yang terdapat pada kain batik.
256 Parit Laluan air.
257 Patah Joint – Nil –
258 Patinggi Ketua negeri di Sarawak.
259 Pelancar Kayu panjang yang dipasang menghubungkan tiang ke tiang, terletak di bahagian kaki tiang (kaki cermin). Di Kelantan dan Terengganu, ia di sebut kayu belira.
260 Pelantar – Nil –
261 Pelapik Tiang – Nil –
262 Pembesar Penasihat / ahli menteri kepada Sultan.
263 Pemeleh Kayu penutup hujung bumbung pada rumah bumbung panjang di Kelantan dan Terengganu. Pemeleh pada rumah itu berbentuk seperti huruf V terbalik dikenali sebagai pemeleh ibu dan pemeleh serambi.
264 Pemeting Alat semacam paku yang digunakan untuk mengejapkan persediaan rangka rumah, diperbuat daripada kayu atau batang pinang. Berukuran antara 15 hingga 25 cm. Sebesar ibu jari dan mengecil di bahagian hujung.
265 Pengiran Golongan bangsawan di Brunei.
266 Penyelak Pintu Penguci daun pintu yang terletak di sebelah dalam rumah.
267 Perabung Puncak dua tutup bumbung yang menutup tulang bumbung.
268 Perahu – Nil –
269 Peran Ambin atau lantai alang buang di bawah kaki tebar layar ditutup dengan atap dan digunakan sebagai tempat menyimpan alat-alat kegunaan dalam rumah yang jarang digunakan. Peran biasanya terdapat pada rumah-rumah Melayu tradisi di Perak, Kedah, Kelantan, Terengganu, Perlis, Selangor dan Pahang. Di Melaka dan Negeri Sembilan terdapat juga lantai peran yang besar merangkumi seluruh tutup bumbung, biasanya disebut loteng atau lantai gunjung.
270 Perenggan Bumbung Perenggan bumbung merangkumi berbagai-bagai bahan binaan rumah, dikira dari letak kayu alang panjang hingga ke tulang perabungnya. Rumah-rumah berusia tua terdapat pula ambin alang buang atau peran dan loteng di perenggan ini. Lain-lain alat rangkat rumah perenggan ini ialah seperti kasau jantan, kasau betina, gulung-gulung, larian tikus, tulang perabung, jeria, tunjuk langit, naga-naga, atap bumbung, dan lain-lain lagi.
271 Perenggan Dinding Perenggan bangunan rumah Melayu tradisi bermula dari lantai hingga ke paras kepala tiang. Perenggan ini berfungsi ganda. Di samping berfungsi konstruksi maka dinding juga berfungsi sebagai hiasan, yakni dindingnya sering memperlihatkan ciri-ciri ukiran yang menarik sebagai lambang status penghuni rumah. Perenggan dinding terdiri dari kayu jenang, dinding, tingkap, pintu, dan lain-lain lagi.
272 Perenggan Tiang Pembahagian bangunan rumah Melayu tradisi yang dikira dari paras tanah hingga ke lantai, merangkumi seperti alas tiang, tangga, gelegar, belira, rasuk, lantai, tetupai, tiang, bendul, tiang-tiang; juga meliputi ruang kolong.
273 Peribumi – Nil –
274 Pesantren Institusi pengajian agama.
275 Pesisir – Nil –
276 Petaling – Nil –
277 Pikul Ukuran berat 133 ¼ paun atau 100 kati.
278 Pilin Berganda Ukiran yang disusun dari huruf S, bersambung-sambung, berderet-deret, biasanya terdapat pada sarung keris, badek, barang-barang tembaga, alat-alat perhiasan dan lain-lain lagi.
279 Pintu Gelangsar daun pintu yang ditarik dan disongsangkan ke tepi dingding. Rumah kutai Perak yang berusia tua masih menggunakan pintu gelangsar.
280 Pintu Gerbang Satu bentuk bangunan yang didirikan di hadapan rumah. Biasanya pintu gerbang bersambung dengan pagar, mengandungi daun pintu yang dibuka arah ke dalam; mengandungi tutup bumbung dan terdapat ukiran yang indah di kepala pintu gerbang. Hanya rumah-rumah di kalangan orang berada atau istana-istana raja Melayu yang ada pintu gerbang. Pintu gerbang yang berukir indah melambangkan keagungan, kebesaran dan kesopanan, kerukunan, dankemuliaan. Kebanyakan rumah Melayu berusia tua dari kalangan orang berada dan raja-raja Melayu di Kelantan dan Kedah terhias indah dengan ukiran yang sering mengambil motif bunga tanjung, iaitu sebagai tanda selamat datang; dan kalau seseorang itu masuk tanpa melalui pintu gerbang, orang tersebut bermaksud jahat atau berniat tidak baik.
281 Pisang Sesikat – Nil –
282 Pua Kumbu – Nil –
283 Pucuk Rabung Ukiran yang sering terdapat pada semua bentuk rumah Melayu tradisi di Malaysia dan juga di Nusantara, mengambil unsur rebung buluh. Ukiran ini juga disebut ‘tumpal’, yakni ukiran bentuk bersegi. Kaki dan bentuk segitiganya disusun berderet-deret dan kadangkala segitiga itu digabungkan dengan unsur-unsur bunga dan putik buah. Ukiran pucuk rebung sering dipasang pada papan cucuran atap dan muka tebar layar.
284 Pucuk Rebung Ukiran yang sering terdapat pada semua bentuk rumah Melayu tradisi di Malaysia dan juga di Nusantara, mengambil unsur rebung buluh. Ukiran ini juga disebut ‘tumpal’, yakni ukiran bentuk bersegi. Kaki dan bentuk segitiganya disusun berderet-deret dan kadangkala segitiga itu digabungkan dengan unsur-unsur bunga dan putik buah. Ukiran pucuk rebung sering dipasang pada papan cucuran atap dan muka tebar layar.
285 Punden Berondak Satu bentuk binaan yang diperbuat daripada tanah dan ketul-ketul batu. Bentuknya bertingkat menyerupai peterakna. Punden Berondak adalah satu peninggalan kebudayaan zaman megalitik.
286 Raja Pemerintah.
287 Rakyat – Nil –
288 Rakyat Biasa – Nil –
289 Rantau Barat – Nil –
290 Rasuk – Nil –
291 Rasuk Panjang Kayu panjang yang selari panjang dengan badan rumah menghubungi tiang ke tiang, terletak di bawah kayu gelegar. Jika rumah Melayu radisi bumbung panjang di Melaka dan Negeri Sembilan, rasuk panjang terletak di sebelah bawah rasuk pendenk, manakala rumah kutai Perak, rumah bumbung panjang Kedah, Perlis, letaknya rasuk panjang di sebelah atas rasuk pendek atau rasuk rot. Di Kelantan dan Terengganu, terdapat kayu pelancar di bahagian kaki cermin, jika rumah tersebut tidak memakai rasuk panjang.
292 Rasuk Pendek Kayu panjang yang letaknya melintang pada rasuk panjang. Rasuk pendek menghubungkan tiang ke tiang.
293 Rembat Rembat atau rembatan. Kayu palang dari tiang ke tiang yang terdapat pada setengah-setengah rumah tradisi di Kelantan dan Terengganu; biasanya berukir pada hujungnya.
294 Rezeki – Nil –
295 Rmah Tiang Dua Belas Satu bentuk rumah Melayu tradisi di Kelantan dan Terengganu, mengandungi dua belas tiang utama pada rumah ibu. Pada muka tebar layarnya terdapat kayu ukiran yang dipanggil pemeleh. Rumah tradisional ini sering dihias dengan ukiran-ukiran indah pada dinding luar dan dalam.
296 Roda Berpusing – Nil –
297 Ruh – Nil –
298 Rumah – Nil –
299 Rumah bicara Dewan orang ramai di mana perintah / arahan dibuat oleh Datu.
300 Rumah Bujang Satu bentuk rumah bumbung panjang yang memakai enam tiang utama pada bangunan rumah ibu. Di Kelantan dan Terengganu dikenal sebagai rumah bujang selasar; terdapat juga bentuk rumah bujang di Kedah/Perlis dan Perak. Rumah kecil yang mempunyai sebuah ruang di rumah ibu yang disokong oleh tiang-tiang utama dan tidak mempunyai ruang serambi. Biasanya Rumah Bujang ada unit rumah dapur yang dipisahkan oleh ruang selasar atau selang. Terdapat berbagai-bagai bentuk Rumah Bujang seperti Rumah Bujang Selasar di Kelantan, dan Rumah Bujang Barat di Terengganu. Rumah Bujang bukan bermaksud didiami oleh orang bujang. Bujang yang dimaksudkan dalam konteks seni bina Melayu ini bermaksud rumah kecil yang hanya mempunyai satu ruang di sudut rumah ibu.
301 Rumah Bujang Barat Satu bentuk rumah limas di Terengganu, berbumbung panjang lurus mendatar. Pada muka tebar layar dipasang atap senggora, juga mengandungi papan pemeleh dan kaki pemelehnya terletak sama paras pekakian atap.
302 Rumah Bujang Berserambi – Nil –
303 Rumah Bumbung Panjang Rumah Melayu tradisi yang menggunakan sebuah perabung lurus mendatar, pada sudut tepinya dipasang dinding tegak, dipanggil tebar layar atau tubing layar. Rumah bentuk ini terdapat di seluruh Semenanjung dan dikenal dengan berbagai-bagai nama, seperti rumah kutai perak, rumah panjang Kedah/Perlis, rumah serambi Melaka dan lain-lain lagi.
304 Rumah Ibu – Nil –
305 Rumah kutai Rumah tradisi di kawasan Perak tengah, berbumbung panjang yang selalunya diperbuat daripada buluh termasuk lantai dan dindingnya.
306 Rumah lepau Rumah tradisional di Kedah atau Perlis yang disambung dengan lepau di bahagian hadapan.
307 Rumah Limas Rumah Melayu tradisi yang menggunakan lima buah perabung, terdiri daripada sebuah perabung lurus mendatar dan bersambung dengan empat buah perabung yang menurun ke cucuran atap. Perkataan limas berasal daripada perkataan lima dan emas, emas adalah logam yang mulia. Lima emas memberi maksud; emas pertama adalah keagungan dan kebesaran; emas kedua bermaksud kedamaian; emas ketiga bermaksud adab sopan santun; emas keempat bermaksud ketenteraman dan aman damai; emas kelima bermakna berada dalam kemakmuran dan sejahtera. Rumah limas dikenal dengan beberapa nama; di Terengganu ada rumah limas yang dipanggil limas bungkus, limas potong Perak, dan limas fesyen Belanda. Di lain-lain negeri di Semenanjung juga ada rumah limas dengan mempunyai nama-nama yang tertentu.
308 Rumah penghulu Rumah ketua masyarakat di dalam organisasi kampung.
309 Rumah Pisang Sesikat Pundung atau dangau yang hanya memakai sebelah tutup bumbung, iaitu bumbungnya tidak dilipat kajang, dan tidak memakai tulang bumbung. Dangau semacam ini pada suatu ketika dulu digunakan oleh orang asli sebagai rumah tempat berlindung.
310 Rumah Potong Perak Satu bentuk rumah limas yang mengandungi lima tulang perabung, sama juga seperti rumah perabung lima atau rumah limas bungkus, namun pada pertemuan dua tutup bumbungnya terdapat sedikit bukaan atap, berfungsi sebagai pengedaran udara. Biasanya pada bukaan atap berbentuk segitiga itu diselit dengan ukiran-ukiran. Di Terengganu dan Kelantan rumah potong Perak terkenal kerana ada kayu buton pada puncak bumbungnya.
311 Rumah Potongan Belanda – Nil –
312 Rumah rakit Rumah yang dibina di atas rakit dan terapung di atas air.
313 Rumah selang Rumah perantara yang menyambungkan dua rumah berbumbung panjang.
314 Rumah Tangga Ruang yang terletak di sebelah hadapan anjung, berfungsi sebagai tempat meletak kasut atau tempat berbual bagi anak-anak muda, atau ruang berehat sebelum naik ke rumah.
315 Rumah Tengah Rumah Melayu tradisi bentuk bumbung panjang yang mengandungi tiga bahagian: rumah ibu, rumah tengah dan rumah dapur. Bahagian rumah tengah terletak di sebelah tengah. Di negeri Terengganu terdapat pula satu bentuk rumah limas yang dipanggil rumah tengah.
316 Rumah Tiang Enam – Nil –
317 Rumah tiang seribu Rumah bertiang yang dibina atas air.
318 Rumbia – Nil –
319 Rurnah dangau Satu unit rumah di dalam rumah tradisi.
320 Salat – Nil –
321 Salihin – Nil –
322 Sarong – Nil –
323 Sawah Tapak menanam padi.
324 Sayid – Nil –
325 Selang Ruang yang terletak antara dua komponan bangunan rumah, sama ada antara rumah ibu dengan rumah dapur, atau rumah ibu dengan rumah tengah.
326 Selasar Ruang selang yang beratap dan berdinding. Selasar berasal dari perkataan selang satu.
327 Semangat – Nil –
328 Semangat Rumah – Nil –
329 Semangat rumah Roh atau kuasa ghaib yang mesti dipelihara untuk memastikan keamanan rumah.
330 Serambi – Nil –
331 Serambi Gantung – Nil –
332 Serambi Hujung Ruang serambi yang terletak di sisi kanan dari pintu hadapan rumah bumbung panjang Negeri Sembilan.
333 Serambi Pangkal Ruang serambi yang terletak di sisi kiri pintu hadapan rumah bumbung panjang di Negeri Sembilan.
334 Serambi Semanaik – Nil –
335 Serampang Sejenis tombak digunakan untuk menangkap ikan.
336 Shahid – Nil –
337 Sharif – Nil –
338 Sigai Pelantar yang dibina di sekeliling pokok besar untuk memudahkan kerja menebang. Pondok kecil dibina di atas pokok.
339 Silang gantung Unjuran kasau yang bersilang dan menghala ke atas di bahagian tebar layar.
340 Singhorra tile Kepingan genting nipis daripada tanah liat yang dihasilkan di Singhorra (Songkhla), selatan Thai.
341 Sirih – Nil –
342 Sobek Ukiran kayu yang halus seni buatannya.
343 Songket – Nil –
344 Sulur Bayung Nama sejenis ukiran yang terdapat pada hujung perabung (hujung alang panjang). Biasanya istana-istana raja Melayu di zaman tradisi masjid-masjid tradisi di Melaka juga memakai ukiran sulur bayung di hujung tulang perabung. Sulur bayung masjid tradisi di Melaka memakai bahan simen atau bahan logam. Sulur bayung terdapat pada bangunan Istana Sultan Mansur Syah Melaka (1456-1477), dan Istana Sultan Iskandar Zulkarnain di Pulau Indera Sakti, Perak (1756-1770). Sulur bayung ialah ukiran yang membelit, mengulai, melinkar-lingkar seperti sulur pucuk batang muda sejenis tumbuhan yang bernama lembayung. Sulur bayung terdapat pada puncak tebar layar bangunan Muzium Negara.
345 Surah – Nil –
346 Surau – Nil –
347 Syahbandar Ketua pelabuhan.
348 Syirik – Nil –
349 Tahalil – Nil –
350 Takdir – Nil –
351 Talang Saluran air di antara dua bumbung.
352 Tali sipat Sejenis alat pertukangan untuk mengukur dan menanda. Mempunyai tali dan bekas pengulung.
353 Talkin – Nil –
354 Tampan – Nil –
355 Tanah Perkuburan – Nil –
356 Tanju Anjung / pelantar terbuka di rumah panjang.
357 Tapak Alang Kayu yang terletak di atas alang. Di atas kayu ini terletaknya tunjuk langit. Tapak alang hanya terdapat pada rumah tiang dua belas dan rumah bujang di Kelantan dan Terengganu.
358 Tapis – Nil –
359 Tariqat – Nil –
360 Tarsilak Susur galur keturunan.
361 Tebar Layar (Tupang Layar) Dinding tegak di bahagian sisi rumah, berbentuk segitiga, hanya pada rumah Bentuk Bumbung Payang, biasanya dinding Tebar Labar dibuat daripada pelupuh atau kelarai atau daripada daun rumbia atau daun nipah.
362 Tebuk separuh Bentuk teknik ukiran yang separuh tebuk.
363 Tebuk terus / tembus Bentuk teknik ukiran yang ditebuk terus.
364 Tebuk timbul Bentuk teknik ukiran yang timbul.
365 Tenggala Bajak tradisi yang ditarik oleh kerbau.
366 Tepung Tawar – Nil –
367 Tiang – Nil –
368 Tiang Gantung Tiang pendek menyangga tutup bumbung pada rumah Melayu yang mempunyai ruang lantai peran. Dikenali juga sebagai tiang gantung.
369 Tiang Serambi Tiang ini lebih pendek dari tiang panjang yang terletak di baris tepi sebelah hadapan dan belakang rumah. Disebut juga tiang serambi sama bina.
370 Tiang Seri – Nil –
371 Tiang Tongkat Tiang had aras lantai. Tiang ini dikenali juga sebagai tiang gantung, tiang tambah ataupun tiang menyokong.
372 Tiang Utama Tiang-tiang hingga ke alang, terdiri dari tiang panjang dan tiang serambi sama naik.
373 Tolong-menolong – Nil –
374 Tombak Sejenis senjata yang panjang dan tajam dihujungnya. Lembing.
375 Tongkang Kapal layar orang-orang Cina.
376 Tongkat Penyokong di antara tiang yang menyokong rasuk atau gelegar.
377 Tripang Sejenis hidupan laut.
378 Tulang Bumbung Kayu panjang lurus mendatar yang terletak antara dua puncak tutup bumbung. Terdapat dua tulang bumbung pada sesetengah rumah Melayu bumbung panjang, iaitu tulang bumbung jantan dan tulang bumbung betina.
379 Tumbuk padi Alat untuk menumbuk padi.
380 Tumpal Ukiran yang sering terdapat pada semua bentuk rumah Melayu tradisi di Malaysia dan juga di Nusantara, mengambil unsur rebung buluh. Ukiran ini juga disebut ‘tumpal’, yakni ukiran bentuk bersegi. Kaki dan bentuk segitiganya disusun berderet-deret dan kadangkala segitiga itu digabungkan dengan unsur-unsur bunga dan putik buah. Ukiran pucuk rebung sering dipasang pada papan cucuran atap dan muka tebar layar.
381 Tumpu Kasau Kayu panjang penutup kaki jantan.
382 Tunjuk Langgit Kayu turus yang digunakan untuk menongkat atau menyokong bumbung pada rumah bumbung panjang, terletak atas alang lintang dan kayu naga. Ada juga tunjuk langit yang berukir, terutama rumah tradisional yang berusia tua.
383 Tupai – Nil –
384 Tupai Tatagun Tatagun berasal dari perkataan atas dahan. Tupai tatagun bermakna tupai atas dahan, satu bentuk ukiran dari Minangkabau, terdapat juga di Negeri Sembila. Motif berjudul tupai tidak lagi kelihatan; yang terjelma ialah dahan (gagang) dan daun yang terjuntai, seolah-olah seperti tupai di atas dahan. Menghilangkan motif makhluk bernyawa ini barangkali berlaku selepas kedatangan pengaruh Islam ke Minangkabau, dan ukiran ini terus berkembang ke Negeri Sembilan.
385 Tupai-tupai Penahan sesuatu objek bahan binaan seperti bendul, rasuk dan alang. Disebut juga tetupai. Kayu berfungsi sebagai pelapik bendul, biasanya berukir. Tupai-tupai biasanya terletak pada tiang di paras lantai
386 Turus Dinding Kayu yang dipasang menegak dari lantai ke alang. Pada kayu turus dinding dipasang kayu kambi. Kayu turus dinding adalah sebahagian kayu rangka dinding yang berfungsi menguatkan kontraksi dinding.
387 Tutup Rabun Bahagian penutup perabun supaya air hujan tidak tiris. Biasanya diperbuat daripada zink, genting dan simen.
388 Tutup Tumpu Kasau Kayu pengalas atap genting senggora yang dipasang atas kayu tumpu kasau. Hanya terdapat pada rumah yang menggunakan atap genting senggora sahaja.
389 Ulamak – Nil –
390 Undan-undan Para-para di bawah bahagian tebar layar.
391 Ustaz – Nil –
392 Wakaf – Nil –
393 Wali – Nil –
394 Zakat Bayaran seakan cukai di dalam masyarakat Islam.
395 Zikir – Nil –