HAMKA (Haji Abdul Malik bin Karim Amrullah)

Pengenalan

HAMKA atau nama sebenarnya Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah dilahirkan di Nagari Sungai Batang, Maninjau, Sumatera Barat, Indonesia pada 17 Februari 1908. Ayahnya ialah Syeikh Abdul Karim bin Amrullah atau dikenali sebagai Haji Rasul, seorang pelopor Gerakan Islah (tajdid) di Minangkabau dan ibunya bernama Syafiyah. Jolokan Buya atau Ayah diperolehi ketika hayatnya, iaitu panggilan penghormatan masyarakat Minangkabau yang berasal daripada bahasa Arab. Sebagai anak kepada pejuang Islam, HAMKA lebih berketrampilan dan terkenal sebagai pendakwah Islam yang berkarisma tinggi sehinggakan pidatonya sering mendapat perhatian.

Selain itu, beliau juga adalah aktivis politik dan penulis terkenal di Alam Melayu termasuk Malaysia dan Singapura. Penulisannya mencakupi pelbagai bidang ilmu pengetahuan termasuk falsafah, kesusasteraan, agama, tafsir, biografi, sejarah, sosiologi dan politik sama ada Islam atau Barat. Memiliki keturunan yang berdarah seni dari ibunya yang aktif dalam aktiviti seni menjadikan HAMKA terkenal sebagai sasterawan sulung. Ilmu seni yang dimiliki diungkap dalam susunan pidatonya, tulisan ilmiah, tafsir al-azhar, dan cerita-cerita rekaan beliau.

Antara karyanya yang terkenal ialah Tafsir Al-Azhar, Merantau ke Deli, Tenggelamnya kapal Van Der Wijck dan Di bawah lindungan Kaabah. Karya HAMKA juga telah dialihbahasa ke 33 bahasa. Semasa hayatnya juga, beliau memperoleh beberapa anugerah pada peringkat nasional dan antarabangsa seperti Doktor Kehormat dari Universiti al-Azhar Mesir pada tahun 1959,  Guru Besar (Profesor) oleh Universiti Moestopo Jakarta pada tahun 1960 dan Doktor Kehormat dari Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974.

Sebagai panduan dan renungan bagi anak-anak muda, buya HAMKA telah meninggalkan kata-kata “ kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Kalau bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja”

Biografi

Pengenalan

Hamka atau dikenali sebagai Buya Hamka merupakan seorang ulama, aktivis politik dan penulis Indonesia yang terkenal di Alam Melayu termasuk Malaysia dan Singapura. Penulisannya mencakupi pelbagai bidang ilmu pengetahuan termasuk falsafah, kesusasteraan, agama, tafsir, biografi, sejarah, sosiologi dan politik sama ada Islam atau Barat.

Latar Belakang

Hamka dilahirkan di Tanah Sirah Nagari Sungai Batang, di pinggir tasik Maninjau Sumatera Barat, Indonesia pada 17 Februari 1908 bersamaan dengan 14 Muharam 1320 Hijriah (Mohammad Redzuan Othman:2008). HAMKA adalah akronim kepada nama sebenar iaitu Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah (Abdul Rahman Abdul Aziz:2002). Ayahnya ialah Syeikh Abdul Karim bin Amrullah atau dikenali sebagai Haji Rasul, seorang pelopor Gerakan Islah (tajdid) di Minangkabau dan ibunya bernama Syafiyah. Jolokan Buya atau Ayah diperolehi ketika hayat beliau, iaitu panggilan penghormatan masyarakat Minangkabau yang berasal daripada bahasa Arab.

Dilahirkan sebagai anak kepada pejuang Islam telah menjadikan HAMKA lebih berketrampilan dan terkenal sebagai pendakwah Islam yang berkarisma tinggi dan pidatonya sering mendapat perhatian. Selain itu, keturunan berdarah seni dari ibunya turut menyebabkan pengaliran darah seni kepadanya dalam menggalakkan dan menjadikannya sebagai sasterawan sulung (Abdul Rahman Abdul Aziz:2002). Ilmu seni beliau seringkali dapat dilihat dalam susunan kata-kata beliau ketika berpidato, tulisan ilmiah, tafsir al-azhar, dan cerita-cerita rekaan beliau (Usman Effendi,1955:69).

Sewaktu kecil Hamka merupakan seorang anak yang sangat manja dan sering bersifat keanak-anakan kerana ibu dan ayahnya sering memberi perhatian yang lebih kepada beliau. Walau bagaimanapun penceraian yang berlaku antara ibu dan bapanya akibat dari masalah amalan adat pepatih yang diamalkan oleh ibu dan ayahnya (masyarakat Minangkabau) telah menjadikan HAMKA seorang yang sangat nakal (Hanif Rasyid,2012). Hal ini menyebabkan HAMKA hanya memperoleh pendidikan rendah di Sekolah Dasar Meninjau hingga darjah dua sahaja. Ketika usia beliau 10 tahun, ayahnya mendirikan Sumatera Thawalib School di Padang Panjang, Indonesia dan diarahkan oleh bapanya untuk mempelajari agama dan bahasa Arab disitu. Namun akibat Thawalib Schoolmasih menggunakan kurikulum dan materi pelajaran yang lama iaitu menggunakan buku-buku lama dan kaedah pelajaran dengan cara menghafal juga telah menyebabkan Hamka tidak menghabiskan pelajarannya.

Selepas itu, kenakalan beliau dikatakan semakin menjadi-jadi. Menurut temubual bersama Hanif Rasyid (2012) kenakalan Hamka  menjadi lebih teruk apabila kurangnya kasih sayang dari ibu dan bapanya sebagaimana yang pernah diperoleh sewaktu masih kecil. Menurutnya lagi Hamka sering bermasalah sekiranya memerlukan kasih sayang ibu, beliau terpaksa menghadapi kerenah bapa tirinya dan apabila memerlukan kasih sayang bapa juga perlu menghadapi kerenah ibu tirinya. Kenakalan Hamka diketahui oleh seluruh kampungnya dan bapanya sebagai seorang yang berpengaruh dalam bidang keagamaan malu dengan sikap Hamka yang tidak mahu mengikuti jejak langkahnya menjadi seorang ulama yang berpengaruh. Walau agaimanapun kemarahan ayahnya membuatkan Hamka terpikir dan mulai matang dalam memilih laluan hidupnya. 

Sejak dari itu, Hamka menjadi seorang perantau dan perantauannya bermula di Jawa dan Yogyakarta. Beliau mengunjungi Tanah Jawa lebih kurang 1 tahun lebih dan berpeluang mempelajari dan mendalami sedikit ilmu mengenai agama Islam. Rantau pengembaraan pencarian ilmu dari Tanah Jawa itu bermula dari Kota Yogyakarta iaitu Kota tempat Muhammadiyah lahir. Kemudian beliau juga berkesempatan mengikuti kursus-kursus yang ditawarkan oleh Muhammadiyah dan syarikat Islam.

Dalam kesempatan ini Hamka bertemu dengan  Ki Bagus Handikusumo yang mengajarinya tentang tafsir al-quran dan H.O.S Coaroaminoto dan mendengar ceramahnya mengenai Islam dan sosiolisme. Di samping itu, beliau berkesempatan untuk bertukar fikiran dengan beberapa tokoh yang lain seperti Haji Fachruddin dan Syamsul Rijal tokoh Jong Ismieten Bond iaitu organisasi yang bertujuan mempelajari Islam agar ajaran-ajaran Islam dilaksanakan seperti mengembangkan rasa simpatik kepada orang Islam di samping menunjukkan sikap toleran terhadap pemeluk agama lain (Ahmad Hakim M. Thalhah:2005).

Seterusnya ketika usianya 16 tahun beliau ke Perkalongan dan mempelajari pelbagai ilmu dan ilmu persilatan dari bapa saudaranya Ja’far Amrullah. Hamka merasakan beliau sudah layak untuk mengajar, walau bagaimanapun ketiadaan sijil kelayakan mengajar menyebabkan niatnya terbantut. Hal ini menyebabkan beliau tekad untuk ke Mekah. Hamka berangkat kesana setelah mendapat keizinan dari bapanya dan pertolongan dari segi kewangan dari nenek dan kawan-kawanya dan menetap selama 8 bulan. Sepanjang tempoh ini beliau sempat bekerja dengan syarikat percetakan Arab dan menimba ilmu pengetahuan serta sudah mahir berbahasa Arab. Beliau juga bekesempatan berjumpa dengan guru yang pernah menjadi guru bapanya dan beliau mengunakan ruang dan waktu tersebut dengan sebaiknya untuk mempelajari ilmu keagamaan. Sejurus selepas pulang dari Mekah, beliau menjadi guru agama di Medan.

Setelah kesekian lama merantau Hamka masih belum mahu pulang ke kampungnya kerana merasakan belum puas menimba ilmu pengetahuan. Walau bagaimanapun beliau pulang juga setelah dinasihati oleh  bapa saudaranya. Kepulangan Hamka di kampung ketika itu, disambut oleh bapanya, Karim Amrullah dengan sangat terharu dan perasaan bangga. Baginya anaknya telah mengikut jejak langkahnya dan satu-satunya pemuda kampung yang berjaya menunaikan haji. Telah menjadi tradisi orang Minang bahawa mereka akan memakai pakaian yang cantik-cantik sewaktu hari raya namun bapa Hamka tetap mahu anaknya memakai pakaian yang cantik dan memberinya ‘jubah hijau’ dan ‘serban’ kepunyaannya ketika itu.

Bapanya menyuruhnya memberi ceramah pertamanya pada orang kampung kerana didengarnya anaknya itu sudah mula memberi ceramah diluar. Hamka mempersetujuinya walaupun hatinya turut bedebar-debar kerana pada waktu dahulu beliau pernah menjadi seorang yang sangat nakal dan kebanyakan penduduk kampung sedia maklum akan kenakalannya. Apabila Hamka berceramah, hatinya berbicara dan hal ini menyebabkan ceramahnya lancar dan sangat menarik serta diterima oleh penduduk kampung.

Setelah itu, Hamka dikahwinkan dengan dengan pilihan ayahnya dan demi menyenangkan hati ayahnya beliau akur dan berkahwin dengan Siti Raham binti Endah Sutan pada 5 April 1929 iaitu ketika usianya 21 tahun dan isterinya 15 tahun. Perkahwinan ini bertahan sehingga 43 tahun sebelum isterinya meninggal dunia pada tahun 1972 dan memiliki 10 orang anak iaitu Zaky, Hisyam, Rushdi, Fakhri, Azizah, Irfan, Fathiyah, Hilimi, Afif dan Syakib. Atas faktor kesihatan dan tiada tempat berunding serta untuk mengubati anak-anak yang kehilangan Ummi, Hamka telah berkahwin dengan Hajjah Siti Khadijah dan hanya sempat bersama beliau selama 8 tahun iaitu sehingga Hamka meninggal dunia pada tahun 1981.

Kerjaya

HAMKA mempunyai pelbagai kemahiran seperti mengarang, berkhutbah, ceramah, memberi syarahan dan kuliah subuh, membaca buku, tilawah al-quran serta seringkali menjadi perujuk mengenai masalah keluarga dan urusan peribadi (H.Rushdi Hamka: 2002).

Kerjaya Hamka bermula sebagai guru agama pada tahun 1927 di Perkebunan Tebing Tinggi, Medan dan guru agama di Padang Panjang, Indonesia pada tahun 1929. Hamka kemudian dilantik sebagai pensyarah di Universitas Islam, Jakarta dan Universitas Muhammadiyah, Padan Panjang dari tahun 1957 hingga tahun 1958. Setelah itu, beliau dilantik sebagai Rektor Perguruan Tinggi Islam, Jakarta dan Profesor Universitas Mustapo, Jakarta. Dari tahun 1951 hingga tahun1960 pula, beliau dilantik sebagai Pegawai Tinggi Agam ole Menteri Agama Indonesia. Selain itu, beliau juga berpeluang memegang beberapa jawatan terpenting iaitu Ketua Seketariat Badan Pengawal Negeri dan Kota, PAMI (Persatuan Pengarang Muda Islam), Anggota Badan Musyawarah Kebudayaan Nasional dan Ketua majlis ulama Indonesia.

Disamping itu, dalam masa yang sama Hamka juga merupakan seorang wartawan, penulis, editor dan penerbit. Sejak tahun 1920-an lagi, Hamka menjadi wartawan di beberapa buah akhbar seperti Pelita Andalas, Seruan Islam, Bintang Islam dan Seruan Muhammadiyah di Indonesia. Beliau bermula sebagai seorang wartawan dan editor pelbagai majalah terutama berkaitan cerita pendek dan novel romantik.

Seterusnya, bermula pada tahun 1928 beliau menjadi editor majalah Kemajuan Masyarakat manakala pada tahun 1932, beliau menjadi editor dan menerbitkan majalah al-Mahdi di Makasar dan diikuti editor majalah Pedoman Masyarakat, Panji Masyarakat dan Gema Islam.

Penglibatan dalam bidang Politik dan Agama 

Hamka mengalami pelbagai pengalaman suka dan duka sepanjang penglibatannya dalam bidang politik. Kegiatan politik Hamka bermula pada tahun 1925 apabila beliau menjadi anggota parti politik Sarekat Islam Indonesia. Seterusnya Pada tahun 1945 beliau menyertai kegiatan gerila di dalam hutan di Medan yang bertujuan untuk menentang kemaraan kembali penjajah Belanda ke Indonesia selain menyuarakannya melalui pidato dan syarahannya.

Pada tahun 1947 pula, Hamka dilantik sebagai Ketua Front Pertahanan Nasional, Indonesia dan dalam dalam Pilihan Raya Umum 1955 beliau menjadi anggota Konstituante Masyumi dan menjadi pemidato utama sebelum diharamkan oleh pemerintah Indonesia pada tahun 1960.

Penglibatannya yang aktif dalam bidang politik sehingga berlaku salahfaham dan beliau dipenjarakan oleh Presiden Sukarno kerana dituduh pro-Malaysia pada pada tahun 1964 hingga tahun 1966  (H.Rushdi Hamka:2008) 

Walau bagaimanapun beliau kembali memegang beberapa jawatan setelah keluar dari penjara iaitu ahli Badan Musyawarah Kebajikan Nasional, Indonesia, anggota Majlis Perjalanan Haji Indonesia dan anggota Lembaga Kebudayaan Nasional, Indonesia. 
Seterusnya Hamka juga aktif dalam gerakan Islam seperti pertubuhan Muhammadiyah iaitu bermula tahun 1925 bagi menentang khurafat, bidaah, tarekat dan kebatinan sesat. Antara lain penglibatan beliau dalam gerakan Muhamadiyah ialah:

 1. Pada tahun 1928 beliau menjadi ketua bagi cawangan Muhammadiyah di Padang Panjang.
 2. Pada tahun 1929 beliau mendirikan pusat latihan pendakwah Muhammadiyah.
 3. Pada tahun 1931, beliau menjadi Konsul Muhammadiyah di Makasar.
 4. pada tahun 1946 terpilih menjadi Ketua Majlis Pimpinan Muhammadiyah di Sumatera Barat oleh Konferensi Muhammadiyah bagi menggantikan S.Y.Sutan mangkuto.
 5. Pada tahun 1950 beliau menyusun kembali pembangunan dalam Kongres Muhammadiyah ke-31 di Jogjakarta.
 6. Pada tahun 1953, beliau terpilih sebagai Penasihat Pimpinan Pusat Muhammadiah.

Seterusnya Pada 1957, beliau dilantik pula sebagai ketua Umum Majlis Ulama Indonesia namun meletak jawatan pada tahun 1981 kerana nasihatnya diketepikan oleh pemerintah Indonesia ketika itu.

Selain aktif di Indonesia, beliau juga aktif pada peringkat antarabangsa. Antaranya ialah:

 1. Pada tahun 1950, beliau mengunjungi Arab Saudi, Mesir, Syria, Iraq dan Lebanon untuk membincangkan hal-hal yang berhubung dengan agama Islam.
 2. Pada tahun 1952, beliau melawat Amerika Syarikat selama empat bulan atas tajaan State Department.
 3. Pada tahun1954, beliau mengunjungi Burma sebagai wakil Departemen Indonesia sempena perayaan 2000 tahun Buddha.
 4. Pada taun 1958, beliau menyertai seminar Islam di Lahore
 5. Pada tahun 1967 Hamka menjadi tetamu kerajaandi Malaysia.

Penulisan

HAMKA menghasilkan pelbagai karya ilmiah Islam dan karya kreatif seperti novel dan cerpen. Lebih kurang 118 karya hasil penulisannya yang dibukukan seperti cerita, politik, adat Minangkabau, sejarah, biografi, doktrin islam, etika, tasawuf dan tafsir sebagaimana dalam jadual 1. Kegemilangan karya-karya Hamka juga dapat dilihat apabila karyanya telah diubahbahasa sebanyak 33 bahasa (Hanif Rasyid:2012).

Terdapat beberapa judul karyanya yang terbesar dan mengalami beberapa pengulangan cetak. Karya tersebut ialah:

 1. Tafsir al-Azhar
 2. Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck,
 3. Di Bawah Lindungan Kaabah dan
 4. Merantau ke Deli.
Jadual 1: Senarai karya penulisan Hamka
No. Tahun Judul
1.  1925 Khatibul Ummah, Jilid I. (Inilah permulaan beliau mengarang buku, dalam edisi Jawi. Khatibul Ummah maknanya Khatib dari Umat.)
2.  1926 Khatibul Ummah, Jilid II.
3. 1927 Khatibul Ummah, Jilid III.
4. 1928 Si Sabariyah cerita roman dalam edisi jawi, bahasa Minangkabau (sehingga tiga kali cetak ulang). Daripada hasil jualan buku inilah ( penulis menyediakan wang untuk kahwin)
5. 1929 Pembela Islam (Tarikh Sayidina Abubakar Siddik
6. 1929 Adat Minangkabau dan Agama Islam.
7. 1929 Ringkasan Tarikh Umat Islam, Ringkasan Sejarah sejak Nabi Muhammad (S.A.W.) sarnpai khalifah yang ke empat, Bani Umayyah, Bani Abbas.
8. 1929 Kepentingan Melakukan Tabligh
9. 1930 Hikmat Israk dan Mikraj.
10. 1932 Arkanul Islam, di Makasar.
11. 1932 Laila Majnun, Balai Pustaka, Jakarta.
12. 1932 Majalah "Tentara " ( 4 nombor) di Makasar.
13. 1932 Majalah Al-Mahdi (9 nombor) di Makasar.
14. 1934 Mati Mengandung Main (Salman Al- Manfaluthi)
15. 1936 Di Bawah Lindungan Kaabah, Pedoman Masyarakat, Balai Pustaka, Jakarta.
16.   1937 Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck, Pedoman Masyarakat, Balai Pustaka, Jakarta.
17. 1937 Pedoman Mubaligh Islam, Cetakan Pertama. Cetakan ke II tahun 1950.
18. 1939 Di Dalam Lembah Kehidupan, Pedoman Masyarakat, Balai Pustaka, Jakarta.
19. 1939 Tuan Direktur.
20. 1939 Dijemput Mamaknya.
21. 1939 Keadilan Illahi.              
22. 1939 Agama dan Wanita.                                
23. 1939 TasaufModen.         
24. 1939 Falsafah Hidup.      
25. 1940 Lembaga Hidup.
26.  1940 Lembaga Budi. (Kesemua buku ini, dibukukan dengan namaMutiara Filsafat oleh Penerbit "Wijaya", Jakarta pada tahun 1950).
27. 1940 Merantau ke Deli, Pedoman Masyarakat, Toko Buku Syarkawi, Jakarta.
28. 1940 Terusir, Pedoman Masyarakat, TokoBuku Syarkawi, Jakarta
29. 1940 Margaretta Gauthier (Terjemahan).
30. 1943 Majalah "Semangat Islam " (Zaman Jepun).
31. 1946 Majalah "Menara", (Terbit di Padang Panjang), Sesudah Revolusi
32. 1946 Negara Islam.
33. 1946 Islam dan Demokrasi.           
34.  1946 Revolusi Fikiran.                     
35.  1946 Revolusi Agama.                              
36. 1946 Merdeka.
37. 1946 Dibandingkan Ombak Masyarakat.  
38. 1946 Adat Minangkabau Menghadapi Revolusi?
39. 1946 Di Dalam Lembah Cita-cita.
40. 1946 Muhammadiyah Melalui Tiga Zaman, di Padang Panjang.
41. 1947 Sesudah Naskhah Renville.                                     
42. 1947 Pidato Pembelaan Peristiwa Tiga Mac.
43. 1949 Menunggu Beduk Berbunyi, di Bukittinggi, pada ketika Konferensi Meja Bulat.
44. 1949 Cemburu (Ghirah) . 
45. 1950 Ayahku, di Jakarta.
46. 1950 Mandi Cahaya di Tanah Suci.
47. 1950 Mengembara di lembah Nil.
48. 1950 Di Tepi Sungai Dajlah. (Ketiga-tiga buku ini, ditulisnya sekembali dari ibadah Haji, bagi kali ke-2 pada tahun!950)
49. 1950 Kenang-kenangan Hidup I.
50. 1950 Kenang-kenangan Hidup II.
51. 1950 Kenang-kenangan Hidup III.
52. 1950 Kenang-kenangan Hidup IV.    (Autobiografi sejak lahir 1908 s/d tahun 1950).   
53. 1950 Peribadi.
54. 1950 1001 Soal-soal Hidup, (Kumpulan karangan dari Pedoman Masyarakat).
55. 1950 Falsafah Ideologi Islam ( sekembali dari Mekah).
56. 1950 Keadilan Sosial Dalam Islam ( sekembali daripada Mekah).
57. 1952 Perkembangan Tasauf dari Abad ke Abad.
58. 1952 Di Lembah Cita-cita.
59. 1952 Urat Tunggang Pancasila.
60. 1952 Bolong di Dunia.
61. 1953 Sejarah Islam di Sumatera.
62. 1953 Empat Bulan di Amerika, Jilid I.       ,
63.  1953 Empat Bulan di Amerika, Jilidll.        ,   :
64. 1955 Sejarah Umat Islam, Jilid I.
65. 1955 Sejarah Umat Islam Jilid II.
66. 1955 Sejarah Umat Islam Jilid III.                            (
67. 1955 Sejarah Umat Islam Jilid IV. (Ditulis tahun 1938 diangsur sehingalah 1955)
68. 1956 Pelajaran Agama Islam.
69. 1958 Pengaruh Ajaran Muhammad Abduh di Indonesia,Pidato di Kaherah, Mesir), untuk Dr. Honoris Causa.
70. 1960 Soal Jawab, disalin dari karangan-karangan beliau di Majalah Gema Islam
71. 1960 Pandangan Hidup Muslim
72. 1963 Dari Perbendaharaan Lama, Dicetak oleh M.Arbi Medan.
73. 1963 Lembaga Hikmat, Bulan Bintang Jakarta 
74. 1963 Ekspansi Ideologi, (Al-ghazwul Fikri), Bulan Bintang.
75. 1966 Sayid JamaluddinAl-Afghani, Bulan Bintang.
76. 1968 Hak-hak Asasi Manusia Dipandang dari Segi Islam.
77. 1970 Fakta dan Khayal Tuanku Rao.
78. 1970 Cita-cita Kenegaraan Dalam Ajaran Islam(Kuliah Umum) di Universiti Kristian.
79. 1970 Kedudukan Wanita Dalam Islam, dari Majalah Panji Masyarakat.
80. 1972 Islam dan Kebatinan, Bulan Bintang.
81. 1973 Studi Islam, diterbitkan oleh Panji Masyarakat
82. 1973 Himpunan Khutbah-khutbah.
83. 1973 Mengembalikan Tasauf ke Pangkalnya.
84. 1974 Doa-doa Rasulullah (s.a.w.)
85. 1975 Muhammadiyah di Minangkabau, ( Menyambut Kongres Muhammadiyah di Padang).
86. 1936-1942 Memimpin Majalah Pedoman Masyarakat , dari tahun 1936 sampai 1942 (Jepun masuk).
87. 1950-1953 Memimpin Majalah Mimbar Agama , (DepartemenAgama), dari tahun, 1950- 1953.
88. 1959-1981 Memimpin Majalah Panji Masyarakat , dari tahun 1 959 sampai Akhir Hayat  1 98 1 .
89.   Tafsir Al-Azhar Juzuk 1
90.   Tafsir Al-Azhar Juzuk 1 1               
91.   Tafsir Al-Azhar Juzuk III             
92.   Tafsir Al-Azhar Juzuk IV
93.   Tafsir Al-Azhar Juzuk V                        
94.   Tafsir Al-Azhar Juzuk VI
95.   Tafsir Al-Azhar Juzuk VII            
96.   Tafsir Al-Azhar Juzuk VIII
97.   Tafsir Al-Azhar Juzuk IX                
98.   Tafsir Al-Azhar Juzuk X
99.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XI         
100.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XII
101.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XIII
102.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XIV
103.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XV
104.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XVI
105.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XVII
106.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XVIII
107.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XIX
108.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XX  
109.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXI
110.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXII
111.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXIII
112.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXIV
113.    Tafsir Al-Azhar Juzuk XXV
114.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXVI
115.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXVII
116.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXVIII
117.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXIX
118.   Tafsir Al-Azhar Juzuk XXX
 Sumber: H.Rushdi Hamka(2008)

Rumusan

Sebagai kesimpulannya, sepanjang kehidupannya Hamka telah memberikan pelbagai sumbangan besar samaada dalam dan luar negara. Hal ini dibuktikan apabila di Malaysia, beliau dianugerahkan Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974 serta dianugerahkan Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar, Mesir pada tahun 1959. Hamka bukan sekadar pengarang, beliau juga seorang aktivis sosial yang bertunjangkan cara hidup Islam. Sepanjang hayatnya, Hamka adalah individu yang berjaya menjadi ‘sang inspirator’ yang meninggalkan nilai-nilai anjuran yang mampu dijadikan sebagai pedoman bagi mencapai kesejahteraan dalam hidup bagi orang Islam melalui karya-karya yang dikatakan hidup sehingga kini selain masih menjadi pilihan beberapa penerbit untuk menerbitkannya.

Hamka juga merupakan pujangga Alam Melayu yang banyak mengarang buku-buku dalam pelbagai genre dengaan tujuan untuk membawa individu-individu keluar dari budi pekerti yang salah kepada budi pekerti yang lebih baik. Oleh itu, bagi Hamka melalui karyanya “Falsafah adalah sebagai penjelasan hidup, kesusasteraan adalah sebagai nyanyian hidup, kesenian adalah sebagai perhiasan hidup, Tasauf adalah sebagai intisari hidup dan ibadat sebagai pegangan hidup”. Sebagai penutup dirumuskan, permulaan kepada kenakalannya telah menjadikan beliau seorang yang sangat berjiwa besar, dan berani menentang kemungkaran terutama yang melibatkan agama Islam. Daripada rentetan perjalanan hidup beliau dapat disimpulkan beberapa perkara yang berlaku secara kebetulan iaitu:

 1. ‘Sekiranya orang tuanya tidak berpisah beliau tidak akan jadi nakal dan sifat itu tidak mencetuskan untuk beliau berani menentang kemungkaran dan menentang Suharto (pemimpin Indonesia pada zamannya)’.
 2. ‘Sekiranya beliau tidak tegas mengatakan bahawa ‘haram memasuki gereja mesti ramai anak muda Indonesia yang sudah murtad’.
 3. ‘Sekiranya beliau tidak ditahan dipenjara mesti beliau tidak mampu untuk menyiapkan tafsir Al-azhar sebanyak 30 juzu’’.

(Hanif Rasyid:2012)

Rujukan 

 • Sidek baba(Pnyt.)2008. Pemikiran Hamka. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • H.Rushdi Hamka. 2008. Hamka. Keperibadian, sejarah dan perjuanggannya. Dalam Pemikiran Hamka. Sidek baba (Pnyt.). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • Abdul Rahman Abdul Aziz.2002.Pemikiran Etika Hamka. Kuala Lumpur: Utusan Punlication & Distributors Sdn.Bhd.
 • H.Rushdi Hamka.2002. Hamka Pujangga Islam.Shah Alam: Pustaka Dini
 • Ahmad Hakim M.Talhah. 2005. Politik Bermoral Agama. Tafsir Politik Hamka.Yogyakarta: UII Press Yogyakarta.
 • Nasir Tamara,Buntaran sanusi, vincent Jauhari.1984. Hamka Dimata Hati Umat. Jakarta: Penerbit Sinar Harapan.
 • Mohammad Redzuan Othman. 2008.Sumbangan Hamka Dalam Penulisan Sejarah Melayu Di Alam Melayu. Dalam Sidek baba (Pnyt.). Pemikiran Hamka. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.Hal:115-129
 • Hanif Rasyid.2012.Sejarah kehidupan Hamka. Temubual, 13 November.
 • Hanif Rasyid. http://www.sungaibatang.org/index.php/sejarah/seajarah-tokoh/hamka/74-hamka-seorang-politikus-14092012.
 • Hamka.1966. Kenang Kenangan Hidup.Kuala Lumpur: Pustaka Melayu Baru.
 • Usman Effendi.1955. Sasterawan-Sasterawan Indonesia 1.Djakarta:Gunung Agung.

Bibliografi

Bibliografi Hamka

No. Tajuk Tajuk Penulis Penerbitan Tahun Lokasi
1 Peribadi  Peribadi / Hamka 

Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1965  1965 UKM
2 1001 soal-soal hidup 1001 soal-soal hidup Hamka Penerbitan:Kuala Lumpur : Pustaka Dini,  2000 PNM
3   1001 soal-soal hidup  Hamka Penerbitan: Djakarta : Bulan Bintang,   1956 PNM
4   1001 soal-soal hidup  Hamka Sumber: Shah Alam : Pustaka Dini,  2010 PNM
5   1001 soal-soal hidup  Hamka  Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1967 PNM
6   1001 soal-soal hidup .Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara, 1965. 1965 UM
7   1001 soal-soal hidup / Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1984  1984 UKM
8   1001 soal-soal hidup / Hamka Hamka Jakarta : Bulan Bintang, 1966  1966 UKM
9   1001 soal-soal hidup [microform] Tjet. ke-8. Author Hamka, 1908-1981. Hamka Publisher Djakarta : Penerbit Bulan Bintang,  1962 UM
10   1001 soal-soal hidup Tjet. ke-7. Author Hamka, 1908-1981. Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang,  1961 UM
11 Koleksi sajak Aaa - koleksi sajak-sajak.Hamka. Hamka penerbit: t.p. 1978 DBP
12 Adat Minangkabau menghadapi repoloesi  Adat Minangkabau menghadapi repoloesi [microform] : Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Padang Pandjang : Anwar Rasjid,  1946 UM
13   Adat Minangkabau menghadapi revolusi / Hamka  Hamka Djakarta : Firma Tekad, 1963  1963 UKM
14 Ajahku : riwayat hidup Dr. H. Abd. Karim Amrullah dan perdjuangan kaum agama di Sumatera  Ajahku : riwayat hidup Dr. H. Abd. Karim Amrullah dan perdjuangan kaum agama di Sumatera Tjetakan ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Widjaya, 1958 UM
15   Ajahku : riwayat hidup Dr. H. Abd. Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera / Hamka  Hamka Jakarta : Djajamurni, 1967 1967 UKM
16 Amalan perisai ghaib  Amalan perisai ghaib [cakera padat]   Hamka  Sumber:  Seri Kembangan : Hijjaz Records,   2009 PNM
17 Angkatan baru Angkatan baru / oleh Hamka  Hamka  Djakarta : Penerbit Hikmat, 1962  1962 UKM
18   Angkatan baru / oleh Hamka 

Edisi terkini Hamka  Shah Alam : Pustaka Dini, 2007  2007 UKM
19   Angkatan baru.Hamka. Hamka  Penerbit:Hikmat. 1952 DBP
20   Angkatan baru.Hamka. Hamka  penerbit:Pustaka Madju. 1949 DBP
21 Antara fakta dan khayal "Tuanku Rao Antara fakta dan khayal "Tuanku Rao" / Hamka   Hamka Jakarta : Bulan Bintang, 1974  1974 UKM
22 Tasawwuf moden Tasawwuf moden / oleh Abdul malik Karim Amrullah .  Hamka Tpenerbit: Padang Pandjang : Ikatan Peladjar Koellijatoel Moeballghin, [n.d] ? UKM
23   Ayahku : riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera   Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,  2007 PNM
24   Ayahku : riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera   Hamka Penerbitan: Jakarta : Penerbit Umminda,  1982 PNM
25   Ayahku : riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera / Prof. Dr. Hamka 

Edisi terkini 
Hamka Shah Alam : Pustaka Dini, 2010  2010 UKM
26 Beberapa tantangan terhadap ummat Islam di masa kini Beberapa tantangan terhadap ummat Islam di masa kini.Hamka. Hamka Penerbit:Bulan Bintang. 1970 DBP
27   Beberapa tantangan terhadap ummat Islam dimasa kini   Hamka Penerbit: Jakarta : Penerbit Bulan Bintang, 1973 PNM
28   Beberapa tantangan terhadap ummat Islam dimasa kini (secularisme, syncritisme dan ma'shiat) . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang,  1970 UM
29   Beberapa tentangan terhadap umat Islam di masa kini (secularisme, syncritisme dan ma'shiat) / Hamka  Hamka Djakarta : Bulan Bintang, 1970 UKM
30 Bercerita sirah Nabi Muhammad (s.a.w) Bercerita sirah Nabi Muhammad (s.a.w) .  Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,  2004 PNM
31   Berkisah tentang Nabi dan Rasul.Hamka. Hamka Penerbitan Pustaka Melayu Baru. 1982 DBP
32 Bersinarnja Islam di Soematera  Bersinarnja Islam di Soematera [microform] / Hamka Hamka Medan : Badan Pembangoen Semangat Islam, [n.d]    UKM
33 Biographie pahlawan2 Islam Biographie pahlawan2 Islam .Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: s.l : Boekhandel Uitg. Sinar, 19? ? UM
34 Bohong di dunia  Bohong di dunia  Hamka Penerbitan:Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini,  2010 PNM
35   Bohong di dunia / Hamka Hamka Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini, 2007    UKM
36   Bohong di dunia / oleh Hamka  Hamka Djakarta : FA. Tekad,  1951 UKM
37   Bohong di dunia Hamka  Hamka Melaka Toko Buku Abbas Bandong  1967 UKM
38   Bohong didunia   Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru 1975 PNM
39   Bohong di-dunia : Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Penang : Maktabah al-Haj 'Abd Allah bin Muhammad Nur al-Din al-Rawi [i.e. Abdullah bin Muhammad Noordin mArrawi]. 1952 UM
40   Bohong didunia.  Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,. , Melaka : Toko Buku Abbas Bandong  1967 PNM
41 Cara mengenal tuhan  Cara mengenal tuhan  Hamka Penerbit: Kota Bharu : Pustaka Aman,  1974 PNM
42   Cara mengenal Tuhan  Hamka penerbit :Kota Bharu, Kelantan : Pustaka Aman Press,  1967 PNM
43   Cara mengenal Tuhan / oleh Hamka  Hamka Kota Bharu : Pustaka Aman Press, 1974 UKM
44 cara zending dan missi menyerang 'aqidah kita  Cara zending dan missi menyerang 'aqidah kita / oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1979 UKM
45 Cermin penghidupan Cermin penghidupan  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,   1976 PNM
46   Cermin penghidupan.Hamka.  Hamka Penerbit:Penerbitan Pustaka Melayu Baru. 1976 DBP
47   Chermin penghidupan Chet. ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Melayu Baru,  1969 UM
48   Chermin penghidupan.    Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1967 PNM
49   Chermin penghidupan.Hamka. Hamka Pustakan Melayu Baru. 1967 DBP
50 Dari hati ke hati : bercakap soal agama, sosial-budaya & politik Dari hati ke hati : bercakap soal agama, sosial-budaya & politik  hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2009 PNM
51 Dari lembah chita-chita  Dari lembah chita-chita . Author Hamka, 1908-1981.  hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1968 UM
52   Dari lembah chita-chita / Hamka hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1968  1968 UKM
53   Dari lembah tjita-tjita hamka penerbit: Djakarta : Bulan Bintang, .  1969 PNM
54   Dari lembah tjita-tjita .  hamka Penerbit: Djakarta : Bulan Bintang,  1963 PNM
55   Dari lembah tjita-tjita [microform] Tjet. ke-3. Author Hamka, 1908-1981.  hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang,  1963 UM
56 Dari perbendaharaan lama  Dari perbendaharaan lama  hamka Hamka Penerbit:Medan : Madju,  1963 UKM
57   Dari perbendaharaan lama  hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini, 2009 PNM
58   Dari perbendaharaan lama Hamka  hamka Medan : Madju, 1963  1963 UKM
59   Dari perbendaharaan lama Hamka  hamka Jakarta : Pustaka Panjimas, 1982  1982 UKM
60   Dari perbendaharaan lama oleh Hamka  hamka Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara, 1981  , 1981  UKM
61   Dari perbendaharaan lama.Hamka, Dr. hamka penerbit:Madju Medan. 1963 DBP
62 Development in Islam Development in Islam Hamka     UM
63   Di bawah lindungan Kaabah chet ke 78. Author: Hamka, 1908-1981  hamka Publisher: Singapura : Qalam,  1952 UM
64   Di bawah lindungan Kaabah Tjet. ke 8. Author Hamka, 1908-1981. Hamka  Publisher Djakarta : Dinas Penerbitan Balai Pustaka,  1959 UM
65   Di bawah lindungan Kaabah Tjet. ke 9.Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Bukitinggi : Nusantara,  1962 UM
66   Di bawah lindungan Kaabah. Hamka  Penerbit: Selangor : Pustaka Dini,  2002 PNM
67   Di bawah lindungan kaabah.Hamka.  Hamka Penerbit: Pustaka Antara  1981 DBP
68   Di bawah lindungan Ka'bah .  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka antara, 1976 PNM
69   Di bawah lindungan ka'bah / oleh Prof. Dr. Hamka  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara, [n.d.] 1981 1981 UKM
70   Di Bawah Lindungan Ka'bah. Hamka. Hamka penerbit: Bulan Bintang  1987 DBP
71 Di dalam lembah kehidupan  Di dalam lembah kehidupan .  Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1975 PNM
72   Di dalam lembah kehidupan / Hamka                                        Hamka Penerbit: Shah Alam : Pustaka Dini Sdn. Bhd., 2006  2006 UKM
73   Di dalam lembah kehidupan.hamka.  Hamka Penerbit:Pustaka Antara  [1961] DBP
74   Di dalam lembah kehidupan/ oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur: Pustaka Antara, 1982  1982 UKM
75 Dibawah gema takbir  Dibawah gema takbir /  Hamka Kuala Lumpur : Utusan Melayu, 1976  1976 UKM
76   Dibawah lindoengan kaabah / oleh H.A.M.K. Amrullah Hamka Batavia-Centrum : Balai Poestaka, 1938  1938 UKM
77   Di-bawah lindongan Ka'abah.  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 PNM
78   Dibawah lindungan kaabah / oleh Hamka  Hamka Djakarta : Pustaka Nasional, 1969  1969 UKM
79   Dibawah lindungan Ka'abah [microform] Tjet. ke-3. Author: Hamka, 1908-1981. Hamka  Publisher : Djakarta : Balai Pustaka,  1950 UM
80   Dibawah lindungan Kaabah Chet. ke-10. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur, Pustaka Antara,  1965 UM
81   Dibawah lindungan Kaabah Tjet. Ke-6. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Balai Pustaka, 1957 UM
82   Dibawah lindungan Kaabah Tjet. ke-8. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Bukittinggi : Nusantara,  1961 UM
83   Dibawah lindungan Kaabah.hamka Hamka .penerbitan: Dinas Penerbitan Balai Pustaka. 1956 DBP
84   Didalam lembah kehidupan / Hamka  Hamka Bukittingi, Djakarta : N.V. Nusantara, 1967  1967 UKM
85   Didalam lembah kehidupan [microform] Tjet. ke-6. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher : Bukittinggi : Nusantara,  1961 UM
86   Di-dalam lembah kehidupan Edisi Malaya, chet. ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1964 UM
87   Didalam lembah kehidupan Tjet. ke-3. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Balai Pustaka,  1953 UM
88   Didalam lembah kehidupan Tjet. ke-4. Author Hamka, 1908-1981  Hamka Publisher Djakarta : Perpustakaan Perguruan Kementerian P.P. dan K.,  1955 UM
89   Di-dalam lembah kehidupan Tjet. ke-5. Author Hamka, 1908-1981. Hamka  Publisher Djakarta : Balai Pustaka, 1958 UM
90   Di-dalam lembah kehidupan.   Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1961 PNM
91   Didalam lembah kehidupan. Hamka. Hamka Penerbitan Pustaka Antara . 1975 DBP
92   Di-Dalam Lembah Kehidupan. Hamka. Hamka penerbit:Penerbitan Pustaka Antara  1964 DBP
93 Didjemput mamaknja  Didjemput mamaknja / Hamka  Hamka Djakarta : Mega Bookstore Kramat Djakarta, 1962  1962 UKM
94   Didjemput mamaknja Tjet. ke-3. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Mega Bookstore,  1962 UM
95 Ditepi sungai Dadjlah. Ditepi sungai Dadjlah.hamka. Hamka penerbitan:tiada maklumat. 1952 DBP
96 Djiwa merdeka  Djiwa merdeka [microform] / Hamka Hamka Padang Pandjang : Ikatan Peladjar Koellijatoel Moeballghin, [n.d]    UKM
97 Doa2 Rasullah Doa2 Rasullah  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1973 PNM
98   Doa-doa rasullulah .  Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1977 PNM
99   Doa-doa Rasulullah  .  Hamka Penrbit: Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1975 PNM
100   Do'a-do'a Rasulullah.  Hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1974 PNM
101 Doktrin Islam iman menimbulkan keberanian Doktrin Islam iman menimbulkan keberanian / Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1981  1981 UKM
102   Doktrin Islam yang menimbulkan kemerdekaan dan keberanian / Hamka Hamka Jakarta : Idayu Press, 1977  1977 UKM
103   Doktrin Islam yang menimbulkan kemerdekaan dan keberanian / Hamka  Hamka Jakarta : Yayasan Idayu, 1980  1980 UKM
104   Doktrin Islam yang menimbulkan kemerdekaan dan keberanian : ceramah yang diucapkan / oleh Hamka dihadapan para peminat pada hari Rabu 30 September 1975 di Gedung Kebangkitan Nasional .... Hamka Penerbit: Jakarta : Yayasan Idayu,   1975, r1977  PNM
105 Empat bulan di Amerika  Empat bulan di Amerika . Author Hamka, 1908-1981.  hamka Publisher Djakarta : Tintamas,  1954 UM
106 Fakta-fakta tafsir al-Azhar : juzu' 1 hingga 30 / Fakta-fakta tafsir al-Azhar : juzu' 1 hingga 30 / Hamka;  Hamka Johor Bahru : Badan Cemerlang Sdn. Bhd., 1997  1997 UKM
107 Falsafah hidup Falsafah hidup . Hamka  Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 PNM
108   Falsafah hidup .  Hamka Penerbit: Djakarta : Widjaya,   1958 PNM
109   Falsafah hidup .  Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara,  1982 PNM
110   Falsafah hidup . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Pulau Pinang : Persama Press,1953- 1953 UM
111   Falsafah hidup . Tjet. ke-7. Hamka penerbit: Djakarta : Djajamurni,   1970 PNM
112   Falsafah hidup Hamka  Hamka Singapore Pustaka Nasional 1995  1995 UKM
113   Falsafah hidup oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur Pustaka Antara 1980Cet. ke-4   1980 UKM
114   Falsafah hidup Tjet. ke-4. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Widjaya,  1954 UM
115   Falsafah hidup. Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1964 PNM
116   Falsafah hidup.  Hamka Penerbit: Shah Alam : Pustaka Dini,  2002 PNM
117   Falsafah hidup.  Hamka Penrbit: Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara 1980 PNM
118   Falsafah hidup. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 UM
119   Falsafah hidup. Hamka. Hamka penerbit: Persama Press 1953 DBP
120   Falsafah hidup. Hamka. Hamka penerbit: Pustaka Dini Sdn Bhd.  2002 DBP
121   Falsafah hidup. Hamka. Hamka penerbit: Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1999 DBP
122 Falsafah islam Falsafah islam .  Hamka Penerbit: Djakarta : Widjaya,   1950 PNM
123 Falsafah ketuhanan Falsafah ketuhanan .  Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,  2006 PNM
124   Falsafah ketuhanan.hamka.  Hamka Penerbit: Pustaka Dini Sdn Bhd  2006 DBP
125   Filsafat ketuhanan .  Hamka Melaka : Penerbitan Abbas Bandung,  (cetakan 1979)  1979 PNM
126   Filsafat ketuhanan / dr. Hamka  Hamka Melaka : Abbas Bandung, 1979  1979 UKM
127 Ghariah dan tentangan terhadap Islam  Ghariah dan tentangan terhadap Islam  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1983 PNM
128 Ghirah cemburu & kebencian terhadap Islam / Ghirah cemburu & kebencian terhadap Islam / Prof. Dr. Hamka Hamka Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini Sdn  Bhd. 2003 UKM
129   Ghirah dan tantangan terhadap Islam / oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1983 UKM
130 Hak asasi manusia dalam Islam & deklarasi PBB  Hak asasi manusia dalam Islam & deklarasi PBB  Hamka Penerbit:Shah Alam : Pustaka Dini   2005 UKM
131   Hak Asasi Manusia. Hamka. Hamka penerbit: Pustaka Dini Sdn Bhd  2002 DBP
132 ibadah puasa Ramadhan Hamka [soundrecording] : ibadah puasa Ramadhan.  hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Angkatan Belia Islam, [n.d.] ? UKM
133 ibadah suci haji.  Hamka [soundrecording] : ibadah suci haji.  hamka Penerbit:Kuala Lumpur: Angkatan Belia Islam, [n.d.] ? UKM
134   Hamka Ajahku : riwajat hidup Dr. Abd. Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera. Hamka  Penerbit: Djakarta : Djajamurni,  1943 PNM
135 Hamka Hamka. hamka penulis:-. Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka. 1982 DBP
136   HAMKA. Penulis:-.  hamka Penerbit:Dewan Bahasa dan Pustaka  1980 DBP
137   Hamka.penulis:-.  hamka Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka.  1974 DBP
138 Transformasi sosial di alam Melayu Transformasi sosial di alam Melayu.hamka:  Hamka penerbit:Dewan Bahasa dan Pustaka  2001 DBP
139 Hanja Allah  Hanja Allah [microform] / Hamka Hamka Bukit Tinggi : Penerbit Emilus,  1946 UKM
140 Hari akhirat  Hari akhirat  hamka Penerbitan: Kota Bharu : Pustaka Aman Press, 1967 PNM
141   Hari akhirat  .  hamka Penerbit:Kota Bharu : Pustaka Aman,  (c1967)  1981 PNM
142   Hari akhirat  Author Hamka, 1908-1981.   hamka Publisher Kelantan : Pustaka Aman Press, 1977. 1977 UM
143 Himpunan khutbah idul Fithri  Himpunan khutbah idul Fithri / oleh Hamka Author Hamka, 1908-1981.  hamka Publisher Jakarta : Panji Masyarakat,  1975 UM
144 Hubungan antara agama dengan negara menurut Islam Hubungan antara agama dengan negara menurut Islam Author Hamka,.  1908-1981.  hamka Publisher Djakarta : Pandjimas,  1970 UM
145 Iman & amal soleh  Iman & amal soleh  hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Darul Nu'man,  1996 PNM
146   Iman dan amal shaleh: Hamka  hamka Kuala Lumpur Pustaka Melayu Baru  1983 UKM
147 Islam & adat minagkabau  Islam & adat minagkabau / by Dr. Hamka  hamka Shah Alam: Pustaka Dini,  2006 UKM
148   Islam & adat Minangkabau .  hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,  2006 PNM
149 Islam : revolusi ideologi & keadilan sosial  Islam : revolusi ideologi & keadilan sosial / Hamka  hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2006 UKM
150   Islam : revolusi, ideologi dan keadilan sosial   Hamka Penerbitan:Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka,  2008 PNM
151   Islam dan adat Minangkabau / oleh Hamka  Hamka Jakarta : PT Pustaka Panjimas,  1984 UKM
152   Islam dan adat minangkabau.hamka. Hamka penerbit: Pustaka Panjimas  1985 DBP
153 Islam dan demokrasi Islam dan demokrasi [microform] : Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Boekittinggi : Tjerdas,  1945? UM
154 Kasus nikah Megawati Sukarnoputeri dengan Hassan Gamal  Kasus nikah Megawati Sukarnoputeri dengan Hassan Gamal tulisan Hamka, T. Jafizham, M.H. Semendawai  Hamka, T. Jafizham, M.H. Semendawai  Medan C.V. Percetakan Mestika 1973 UKM
155 Keadilah Ilahi.  Keadilah Ilahi. Hamka. Hamka. penerbit: Pustaka Antara  1962 DBP
156   Keadilan ilahi Hamka. Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1977 PNM
157   Keadilan Ilahi  Hamka. Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini, 2008 PNM
158   Keadilan ilahi  Hamka. Sumber: Shah Alam : Pustaka Dini,  2010 PNM
159   Ke'adilan ilahi  Hamka. Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1962 PNM
160   Keadilan ilahi .Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka. Publisher Medan : Tjerdas,  [195-?]. UM
161   Ke'adilan ilahi / by Hamka 


Hamka. Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1962 UKM
162   Ke'adilan Ilahi [microform] / oleh Hamka Hamka. Tebing Tinggi, Indonesia : Tjerdas,  1949 UKM
163   Keadilan Ilahi [microform] / oleh Hamka Hamka. Singapore : MIBS,  1951 UKM
164   Keadilan Ilahi AuthorHamka, 1908-1981. Hamka.  Publisher Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini,  2008 UM
165   Ke'adilan ilahi Edisi Malaya: chet. ke-2. Author  Hamka. Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1964 UM
166   Ke'adilan ilahi Edisi Malaya: chet. ke-4. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka. Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 UM
167   Ke'adilan Ilahi. Hamka. Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1962 PNM
168   Ke'adilan Ilahi. Hamka.  Hamka. Penerbitan Pustaka Antara  1964 DBP
169 Keadilan sosial dalam Islam Keadilan sosial dalam Islam Hamka. Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1966 PNM
170   Keadilan sosial dalam Islam . Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka. Publisher: Djakarta : Widjaya, 1951 UM
171   Keadilan sosial dalam Islam / Hamka  Hamka. Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1977 UKM
172   Keadilan sosial dalam Islam Hamka  Hamka. Kuala Lumpur Pustaka Antara  1985 UKM
173   Keadilan sosial dalam Islam. Hamka. Hamka. Penerbitan Pustaka Antara  1966 DBP
174 Kedudukan perempuan dalam Islam  Kedudukan perempuan dalam Islam  Hamka. Penerbit:Kuala Lumpur : Utusan Melayu,  1974 PNM
175   Kedudukan perempuan dalam Islam   Hamka. Sumber: Jakarta : Pustaka Panjimas,  1984 PNM
176   Kedudukan perempuan dalam Islam  Author Hamka, 1908-1981.  Hamka. Publisher Jakarta : Penerbit Panji Masyarakat,  1974 UM
177   Kedudukan perempuan dalam Islam oleh Hamka  Hamka. Kuala Lumpur Penerbitan Utusan Melayu  1975 UKM
178 Kenangan2 di Malaya Kenangan2 di Malaya [microform] / Hamka Hamka. Singapura : [s.n.]  1957 UKM
179 Kenangan-kenangan 70 tahun Buya Hamka  Kenangan-kenangan 70 tahun Buya Hamka .Author Hamka, 1908-1981.  Hamka. Publisher Jakarta : Yayasan Islam,  1979 UM
180 Kenang-kenangan hidup  Kenang-kenangan hidup  Hamka  Shah Alam : Pustaka Dini,  2009 PNM
181   Kenang-kenangan hidup  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1982 PNM
182   Kenang-kenangan Hidup (4). Hamka. Hamka Gapura  1952 DBP
183   Kenang-kenangan hidup (IV).Abdul Malik Karim Amrullah, Haji. Hamka Pustaka Antara  1952 DBP
184   Kenang-kenangan hidup / oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1966 UKM
185   Kenang-kenangan hidup / Prof. Dr. Hamka Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2009 UKM
186   Kenang-kenangan hidup oleh Hamka  Hamka Djakarta Gapura  1951 UKM
187   Kenang-kenangan hidup oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur Pustaka Antara  1951 UKM
188   Kenang-kenangan hidup. Hamka. Hamka Pustaka Antara  1982 DBP
189   Kenang-kenangan hidup.Hamka, Hamka  Dr.Pustaka Antara. 1966 DBP
190 Kenang-kenanganku di Malaya  Kenang-kenanganku di Malaya  Hamka Penerbitan: Singapore : Setia Derma,  1957 PNM
191 Kerana fitnah  Kerana fitnah  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara ,  1962 PNM
192   Kerana fitnah ( Original title: Terusir, published in Djakarta by Balai Pustaka in 1938. ) Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara, , Original title: Terusir, published in Djakarta by Balai Pustaka in 1938.  1967 PNM
193   Kerana fitnah Edisi Malaya: chet. ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1964 UM
194   Kerana fitnah.hamka. hamka Penerbit: Pustaka Antara  1962 DBP
195 Kesepaduan iman & amal salih Kesepaduan iman & amal salih / Hamka hamka Selangor, Malaysia : Pustaka Dini,  2003 UKM
196   Kesepaduan iman & amal salih / Prof. Dr. Hamka hamka Shah Alam : Pustaka Dini ,  2010 UKM
197 Kisah nabi-nabi.  Kisah nabi-nabi. Hamka. Hamka Bulan Bintang  1970 DBP
198 Kumpulan khutbah Jumaat Al-Azhar Kumpulan khutbah Jumaat Al-Azhar Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,   1980 PNM
199   Kumpulan khutbah Jum'at al-Azhar / Prof. Dr. Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1980 UKM
200   Kumpulan khutbah jum'at al-Azhar oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur Pustaka Melayu Baru  1980 UKM
201 Lembaga budi  Lembaga budi  Hamka Penerbitan: Djakarta : Penerbit Widjaya,  1956 PNM
202   Lembaga budi  Hamka Penerbit: Melaka : Penerbitan Abbas Bandong , 1976 PNM
203   Lembaga budi / oleh Hamka  Hamka Melaka : Penerbitan Abbas Bandung,  1967 UKM
204   Lembaga budi / oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru  1981 UKM
205   Lembaga budi : Author: Hamka, 1908-1981. Hamka  Publisher: Medan : Tjerdas 1950 UM
206 Lembaga budi : perhiasan insan cemerlang  Lembaga budi : perhiasan insan cemerlang / oleh Hamka 

Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2008 UKM
207   Lembaga budi : perhiasan insan cemerlang.  Hamka Penerbit: Shah Alam : Pustaka Dini,   2003 PNM
208   Lembaga budi Tjet. ke-4. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Widjaya,  1955 UM
209   Lembaga budi Tjet. ke-5.Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Penerbit P.T. Djajamurni,  1972 UM
210 Lembaga hidup Lembaga hidup Hamka penerbit: Djakarta : Djajamurni,  1962 PNM
211   Lembaga hidup  Hamka Penerbitan: Pulau Pinang : Haji Mohd. Amin bin Haji Mohd. Rawa,  1955 PNM
212   Lembaga hidup  Hamka Penerbitan:Djakarta : Penerbit Widjaya,  1958 PNM
213   Lembaga hidup  Hamka Penerbit: Melaka : Penerbitan Abbas Bandong, 1976 PNM
214   Lembaga hidup . Author Hamka, 1908-1981.   Hamka Publisher Pulau Pinang : Persama Press,  1955 UM
215   Lembaga hidup / H. Abdul Malik K.A. (HAMKA)  Hamka Djakarta : Penerbit P.T. Djajamurni,  tjet 6  1962 UKM
216   Lembaga hidup / H. Abdul Malik K.A. (HAMKA)  Hamka Jakarta : P.T.Pustaka Panjimas, 1984  1984 UKM
217   Lembaga hidup / Hamka  Hamka Singapura : Pustaka Nasional Pte Ltd., 1998  1998 UKM
218   Lembaga hidup / oleh H. Abdulmalik K.A. (HAMKA) 


Hamka Melaka : Penerbitan Abbas Bandong, 1976  1976 UKM
219   Lembaga hidup : perhiasan insan gemilang / Hamka  Hamka Penerbit:Shah Alam : Pustaka Dini, 2007 edsi terkini 2007 UKM
220   Lembaga hidup : perhiasan insan gemilang.  Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,    2007 PNM
221   Lembaga hidup Cet. 11. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Jakarta : P.T. Pustaka Panjimas, . 1997 UM
222   Lembaga hidup Tjet. ke-3. Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Medan : Toko Buku Sarkawi,  1949 UM
223 Lembaga hikmat Lembaga hikmat  Hamka Penerbitan:Shah Alam : Pustaka Dini, 2007 PNM
224   Lembaga hikmat  Hamka Penerbitan: Medan : Pustaka Nasional,  1950 PNM
225   Lembaga hikmat  Hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 PNM
226   Lembaga hikmat / Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1977 UKM
227   Lembaga hikmat : (berisi tjerita2 penuh hikmat) / Hamka  Hamka Jakarta : Bulan Bintang,  1963 UKM
228   Lembaga hikmat : Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Medan : Pustaka Nasional,  [1950]. UM
229   Margaretta Gauthier / oleh Alexander Dumas Junior. ; [Di-terjemahkan ka-Bahasa Indonesia  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1964 PNM
230 Margaretta Gauthier Tjet Margaretta Gauthier Tjet. ke-4 Author Dumas, Alexandre, 1824-1895.  Hamka Publisher Bukittinggi : Nusantara,  1960 UM
231   Margaretta Gauthier Tjet. ke-5. Author Dumas, Alexandre, 1824-1895.  Hamka Publisher Bukittinggi : Nusantara,  1961 UM
232   Margaretta Gauthier Tjet. ke-6 Author Dumas, Alexandre, 1824-1895. Hamka  Publisher Bukittinggi : Nusantara,  1962 UM
233 Membahas kemusykilan agama Membahas kemusykilan agama. Hamka. Hamka Pustaka Dini Sdn Bhd  2002 DBP
234 Membahas soal-soal Islam Membahas soal-soal Islam. Hamka. Hamka Penerbitan Gerhana.  1990 DBP
235 Mencari dia ....  Mencari dia ....  hamka Penerbitan: Kota Bharu : Pustaka Aman Press, 1967 PNM
236 Mengalu-alukan kemerdekaan Malaya  Mengalu-alukan kemerdekaan Malaya [manuskrip] .  Hamka Penerbit:[S.l.] : [s.n.], [19--]  ? PNM
237 Mengembalikan tasauf kepangkalnya Mengembalikan tasauf kepangkalnya.hamka. Hamka Panji Masyarakat  1973 DBP
238 Menuggu bedok berbunyi. Menuggu bedok berbunyi.  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1965 PNM
239   Menunggu bedok berbunyi / oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 UKM
240   Menunggu bedok berbunyi. Hamka. Hamka Pustaka Antara. 1965 1965 DBP
241   Menunggu beduk berbunji / Hamka  Hamka Djakarta : Firma,  1962 UKM
242   Menunggu beduk berbunji [microform] Tjet. ke-3. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Tekad, 1962 UM
243   Menunggu beduk berbunji.hamka. Hamka penerbitan: Pustaka Antara  1950 DBP
244   Menunggu beduk berbunyi. Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1976 PNM
245   Menunggu beduk berbunyi.hamka. Hamka Penerbitan Pustaka Antara  1976 DBP
246   Menunggy bedok berbunyi.  Hamka penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 PNM
247 Merantau ka-Deli Merantau ka-Deli Hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1966 PNM
248   Merantau ka-Deli  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara ,  1970 PNM
249   Merantau ka-Deli . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1965 UM
250   Merantau ka-Deli / Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara,  1962 UKM
251   Merantau ke Deli Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini, 2010 PNM
252   Merantau ke Deli  Hamka Jakarta : Penerbit Djajamurni,    1966 PNM
253   Merantau ke Deli  Hamka Penerbit: Selangor : Pustaka Dini,  2002 PNM
254   Merantau ke Deli  Hamka Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Antara,   1979 PNM
255   Merantau ke Deli / Hamka Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2002 UKM
256   Merantau ke Deli. Hamka. Hamka penerbitan:Pustaka Dini Sdn Bhd  2002 DBP
257   Merantau ke Deli. Hamka. Hamka penerbitan:Pustaka Dini Sdn Bhd  2004 DBP
258   Merantau ke-Deli / Hamka  Hamka Jakarta : Djajamurni,  1941 UKM
259   Merantau ke-Deli Tjet. ke-4. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Djajabakti,  1959 UM
260   Merantau ke-Deli.hamka. Hamka Penerbitan Pustaka Antara.  1979 DBP
261 Merdeka Merdeka. [microform] : Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: [Medan : Tjerdas,  1945 UM
262 Mutiara filsafat [microform] : kumpulan naskah tasauf moden, falsafah hidup, lembaga hidup, lembaga budi Tjet. ke-2 Mutiara filsafat [microform] : kumpulan naskah tasauf moden, falsafah hidup, lembaga hidup, lembaga budi Tjet. ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Widjaya 1957 UM
263 Pandangan hidup muslim  Pandangan hidup muslim  Hamka Penerbit: Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini 2003 PNM
264   Pandangan hidup Muslim  Hamka Penerbitan:Kota Bharu : Pustaka Aman Press,  1977 PNM
265   Pandangan hidup Muslim / Prof. Dr. Hamka Hamka Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini,  2010 UKM
266   Pandangan hidup Muslim Hamka  Hamka Jakarta Penerbit Bulan Bintang 1984 UKM
267   Pandangan hidup Muslim oleh Prof. Dr. Hamka  Hamka Kota Bharu Pustaka Aman Press 1967 UKM
268   Pandangan hidup Muslim Prof. Dr. Hamka  Hamka Djakarta Bulan Bintang 1966 UKM
269   Pandangan hidup Muslim.hamka. Hamka penerbitan:Pustaka Dini Sdn Bhd  2003 DBP
270 Pegangan hidup  Pegangan hidup [cakera padat] : kuliah Hamka.  Hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Matahati, 2000 PNM
271 Peladjaran agama Islam . Peladjaran agama Islam . Author  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang, 1960. Publisher Djakarta : Bulan Bintang,  1960 UM
272   Peladjaran agama Islam . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang,  1967 UM
273   Peladjaran agama Islam / Prof. Dr. Hamka  Hamka Jakarta : Bulan Bintang,  1956 UKM
274   Peladjaran agama Islam [microform] Tjet. ke-3. Author Hamka, 1908-1981. Hamka  Publisher Djakarta : Bulan Bintang 1961 UM
275   Peladjaran agama Islam Tjetakan Pertama Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang, 1960 UM
276   Pelajaran agama Islam Hamka Penerbit:Kota Bharu : Pustaka Aman Press,  1967 PNM
277   Pelajaran agama Islam  Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini, 2010 PNM
278   Pelajaran agama Islam / Prof. Dr. Hamka Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,   2004 UKM
279   Pelajaran agama Islam,  Hamka Penerbitan: Kota Bharu : Pustaka Aman, .  1975 PNM
280   Pelajaran agama Islam.hamka. Hamka penerbitan:[t.p]  1973 DBP
281 Pemimpin & pimpinan.  Pemimpin & pimpinan.  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru : Pustaka Budaya,  1973 PNM
282   Pemimpin dan pimpinan  Hamka Penerbit: Petaling Jaya : Pustaka Budaya Agency ,   1975 PNM
283   Pemimpin dan pimpinan  Author Hamka, 1908-1981. Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1956? Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru. 1956 UM
284   Pemimpin dan pimpinan [microform] / Hamka Hamka [S.l.] : Pustaka Melayu Baru dan Pustaka Budaya Agency,  1973 UKM
285 Pengajian Islam : aqidah, syari'ah, ibadah Pengajian Islam : aqidah, syari'ah, ibadah / Hamka  Hamka  Kota Bharu : Pustaka Aman Press, 1977 UKM
286 Pengantar ushul fiqh  Pengantar ushul fiqh / oleh Dr. H. Abdul Karim Amrullah Hamka Jakarta : Pustaka Panjimas, 1984  1984 UKM
287   Pengantar usul fiqh / oleh Dr. H. Abdulkarim Amrullah Hamka Tjet.2 

Djakarta : Penerbit Djajamurni, 1961 
1961 UKM
288   Pengantar usul fiqh oleh H. Abdulkarim Amrullah perbaikan bahasa H. Abdulmalik bin Abdulkarim Amrullah  Hamka Jakarta Djajamurni 1966 .tjetakan ketiga 1966 UKM
289 Pengaruh Islam dalam sastra Melayu  Pengaruh Islam dalam sastra Melayu  Author Hamka, 1908-1981. Publisher SOURCE:Seminar Islam dan Kebudayaan Melayu (25-28 Jul 1976 : Kuala Lumpur). Kertaskerja (Kuala Lumpur : Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan Malaysia, 1977). hamka SOURCE:Seminar Islam dan Kebudayaan Melayu (25-28 Jul 1976 : Kuala Lumpur). Kertaskerja (Kuala Lumpur : Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan Malaysia, 1977). 1977 UM
290 Pengaruh Muhammad 'Abduh di Indonesia  Pengaruh Muhammad 'Abduh di Indonesia . Author Hamka, 1908-1981.  hamka Publisher Djakarta : Tintamas, 1961? 1961 UM
291   Pengaruh Muhammad 'Abduh di Indonesia pidato diutjapkan sewaktu akan menerima gelar doctor honoris causa dari Universitas al Azhar di Mesir pada tanggal 21 Djanuari 1958 oleh HAMKA  hamka Djakarta Tintamas 1968  1968 UKM
292 Penuntun djiwa   Penuntun djiwa  Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Pustaka Islam, 1962 1962 UM
293   Penuntun jiwa / Dr. Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1966  1966 UKM
294 Peribadi  Peribadi Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,  2007 PNM
295   Peribadi  Hamka Penerbitan:  Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1967 PNM
296   Peribadi , Mula diterbitkan 1965  Hamka .penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1983 PNM
297   Peribadi / Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1978  1978 UKM
298   Peribadi / Prof. Dr. Hamka 

Edisi Terkini Hamka Shah Alam : Pustaka Dini, 2007  2007 UKM
299   Peribadi.hamka. Hamka Penerbitan: Pustaka Antara  1965 DBP
300 Perkembangan kebatinan di Indonesia  Perkembangan kebatinan di Indonesia  Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang, 1974. 1974 UM
301   Perkembangan kebatinan di Indonesia / Hamka  Hamka Jakarta : Penerbit Bulan Bintang, 1971  1971 UKM
302   Perkembangan kebatinan di Indonesia / Hamka             Hamka Penerbit: Jakarta : Penerbit Bulan Bintang, 1971 1971 UKM
303   Perkembangan kebatinan di Indonesia Hamka Hamka Jakarta Penerbit Bulan Bintang 1900  1900 UKM
304 Perkembangan tasauf dari abad ke abad / Perkembangan tasauf dari abad ke abad / Hamka Hamka Djakarta : Pustaka Islam, 1966  1966 UKM
305   Perkembangan tasauf dari abad ke abad / Prof. Dr. Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Melayu Baru, 1976  1976 UKM
306   Perkembangan tasauf dari abad ke abad /hadji Abdul Karim Amrullah 4th ed. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Pustaka Islam,  1960 UM
307   Perkembangan tasauf dari abad ke abad 2rd ed. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Pustaka Islam,  1953 UM
308   Perkembangan tasauf dari abad ke abad 3rd ed. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Pustaka Islam,  1962 UM
309   Perkembangan tasauf dari abad ke abad 3rd ed.Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Pustaka Islam,  1962 UM
310   Perkembangan tasauf dari abad-keabad  Hamka  Penerbit: Djakarta : Penerbit Pustaka Keluarga ,  1952 PNM
311   Perkembangan tasuaf dari abad ke abad . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka PublisherDjakarta : Pustaka Islam,  1957 UM
312 Permata yang hilang kini dijumpai Permata yang hilang kini dijumpai Hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Afdal Publications,  2012 PNM
313 Pribadi Pribadi [microform] Tjet. ke-7. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang. 1963 UM
314   Pribadi Chetakan kedua.  Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1967 UM
315   Pribadi Chetakan kelima. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Djakarta : Bulan Bintang, 1961   UM
316   Pribadi Edisi: Tjet. ke-8.  hamka penerbitan:Djakarta : Bulan Bintang, .  1966 PNM
317   Pribadi. Hmka. hamka Pustaka Antara 1965 DBP
318 Prinsip dan kebijaksaan da'wah Islam / Prinsip dan kebijaksaan da'wah Islam / Hamka hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1981  1981 UKM
319   Prinsip dan kebijaksanaan da'wah Islam / Hamka  hamka Jakarta : Pustaka Panjimas, 1984  1984 UKM
320 Puasa di bulan Ramadhan  Puasa di bulan Ramadhan [cakera padat] : kuliah Hamka.  hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Matahati,  2000 PNM
321 Renungan tasauf  Renungan tasauf  Hamka  Penerbit: Jakarta : Pustaka Pinjanias,  1985 PNM
322   Renungan tasauf.hamka Hamka .penerbitan:Pustaka Panjimas  1995 DBP
323 Renungan tasawuf : manisnya iman  Renungan tasawuf : manisnya iman  hamka  Penerbit: Shah Alam : Pustaka Dini,  2003 PNM
324   Renungan tasawuf : manisnya iman / Hamka. hamka Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini, 2010.  2010 UKM
325 Said Djamaluddin al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslim  Said Djamaluddin al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslim / Hamka. Hamka Djakarta : Bulan Bintang, 1970  1970 UKM
326   Said Djamaluddin al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslimin  Hamka Penerbitan: Djakarta : Bulan Bintang ,  1970 PNM
327   Said Jamaluddin Al-Afghany.hamka. Hamka Bulan Bintang  1981 DBP
328 Sedjarah umat Islam  Sedjarah umat Islam : Author: Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Bukittinggi : Nusantara,  1950 UM
329   Sedjarah ummat Islam  Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Bukittinggi : Nusantara,  1960 UM
330   Sedjarah ummat Islam : Author : Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Medan : Islamyah,. 1952 UM
331   Sejarah umat Islam  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara, , rep. 1980  1965 PNM
332   Sejarah umat islam Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara, 1980  1980 UKM
333   Sejarah umat Islam / Abdul Malik Karim Amrullah Hamka Kuala Lumpur : Penerbitan Pustaka Antara, 1965  1965 UKM
334   Sejarah umat Islam / Hamka  Hamka

Edisi baru 

Singapore : Pustaka Nasional, 1994 ,1997 (HUKM) 

1994 ,1997  UKM
335   Sejarah umat Islam Hamka Hamka Kuala Lumpur Pustaka Antara 1965  1965 UKM
336   Sejarah umat islam Kuala Lumpur                                          Hamka Penerbit: Pustaka Antara, 1980  1980 UKM
337   Sejarah umat Islam Tjet. ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1977 UM
338 Sesudah `naskah Renville' [microform] :  Sesudah `naskah Renville' [microform] : Author: Hamka, 1908-1981. Hamka  Publisher: Padang Pandjang : Pemuda Moehammadijah, 1948 UM
339 Siapakah pemimpin - sedjati? [microform Siapakah pemimpin - sedjati? [microform] / Hamka Hamka Deli : Pustaka Murni, [n.d.]    UKM
340   Siapakah pemimpin-sedjati? [microform] . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Belawan Deli : Murni,  1955 UM
341 Sinar memantjar dari mesjid [microform] .  Sinar memantjar dari mesjid [microform] . Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Medan : al-Ichwan, 1962 UM
342 Soal-jawab agama Islam   Soal-jawab agama Islam  Author Hamka, 1908-1981. Publisher  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1978 UM
343   Soal-jawab agama Islam / oleh Hamka  Hamka

Cet. ke-3 

Kuala Lumpur Pustaka Melayu Baru 1978 

1978 UKM
344   Soal-jawab agama Islam / oleh Hamka 

Cet. ke-4 Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru, 1983  1983 UKM
345 Studi Islam Studi Islam / Hamka Hamka (Jakarta) : Pustaka Panjimas, 1982  1982 UKM
346 Tafsir al-Azhar   Tafsir al-Azhar   Hamka Singapore : Pustaka Nasional,    1983 PNM
347   Tafsir al-Azhar / Hamka Hamka Surabaya : Yayasan Latimojong, 1984  1984 UKM
348   Tafsir al-Azhar / oleh Haji Abdul Malik Karim Amrullah (Hamka)  Hamka Surabaya : Penerbit Yayasan Latimojong, 1978  1978 UKM
349   Tafsir al-Azhar / oleh Haji Abdul Malik Karim Amrullah (Hamka)  Hamka Jakarta : Penerbit Yayasan Nurul Islam, 1979  1979 UKM
350   Tafsir al-Azhar / oleh Haji Abdul Malik Karim Amrullah (Hamka) Hamka Jakarta : Penerbit Pembimbing Masa, 1971  1971 UKM
351   Tafsir al-Azhar / oleh Haji Abdulmalik Abdulkarim Amrullah (Hamka)  Hamka Djakarta : Pembimbing Masa, 1965  1965 UKM
352   Tafsir al-Azhar / oleh Haji Abdulmalik Abdulkarim Amrullah (Hamka) Hamka Singapore : Pustaka Nasional, 1982  1982 UKM
353   Tafsir Al-Azhar / oleh Prof. Dr. Syaikh AbdulMalik bin AbdulKarim Amrullah (HAMKA) Hamka Surabaya : H. AbdulKarim - H. Achmad Sjafei , [n.d.]  ? UKM
354   Tafsir al-Azhar : juzu 1.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional  1982 DBP
355   Tafsir Al-Azhar : Juzu' 1-30  Hamka Penerbit: Jakarta : Yayasan Nurulislam,  1984 PNM
356   Tafsir Al-Azhar : juzu' 2  Hamka Penerbitan: Singapura : Pustaka Nasional,  1982 PNM
357   Tafsir al-Azhar : Juzu' 3  Hamka Penerbitan: Singapore : Pustaka Nasional,  1983 PNM
358   Tafsir al-Azhar : juzu 4.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional  1983 DBP
359   Tafsir al-Azhar Hamka Hamka Surabaya H. Abdul Karim 1984  1984 UKM
360   Tafsir al-Azhar oleh Haji Abdulmalik Abdulkarim Amrullah (Hamka) Hamka Jakarta Penerbit Yayasan Nurul Islam 1976  1976 UKM
361   Tafsir al-Azhar/ oleh Haji Abdulmalik Abdulkarim Amrullah ( Hamka ) Hamka Singapura, Pustaka Nasional PTE. LTD, 1990  1990 UKM
362   Tafsir al-Azhar: juzu' 11.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1984 DBP
363   Tafsir al-Azhar: juzu' 12.Prof. Dr. Hamka. Hamka pennerbitan:Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
364   Tafsir al-Azhar: juzu' 13 dan 14.Prof. Dr. Hamka Hamka .Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
365   Tafsir al-Azhar: juzu' 15.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
366   Tafsir al-Azhar: juzu' 16.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
367   Tafsir al-Azhar: juzu' 17.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
368   Tafsir al-Azhar: juzu' 18.Prof. Dr. Hamka. Hamka penerbit:Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
369   Tafsir al-Azhar: juzu' 19.Prof. Dr. Hamka. Hamka penerbit: Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1985 DBP
370   Tafsir al-Azhar: juzu' 2.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional  1982 DBP
371   Tafsir al-Azhar: juzu' 20.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1986 DBP
372   Tafsir al-Azhar: juzu' 21.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
373   Tafsir al-Azhar: juzu' 22..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
374   Tafsir al-Azhar: juzu' 23..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
375   Tafsir al-Azhar: juzu' 24..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
376   Tafsir al-Azhar: juzu' 26..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
377   Tafsir al-Azhar: juzu' 30..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
378   Tafsir al-Azhar: juzu' 4.Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional  1983 DBP
379   Tafsir al-Azhar: juzu'25..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
380   Tafsir al-Azhar: juzu'27..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
381   Tafsir al-Azhar: juzu'28..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
382   Tafsir al-Azhar: juzu'29..Prof. Dr. Hamka. Hamka Pustaka Nasional Pte. Ltd.  1987 DBP
383 Tanja djawab II  Tanja djawab II Hamka Hamka Djakarta: Penerbit Bulan Bintang, 1970  1970 UKM
384   Tanja-Djawab / Hamka Hamka Djakarta : Bulan Bintang, 1967  1967 UKM
385 Tasauf : perkembangan dan pemurniannya /  Tasauf : perkembangan dan pemurniannya / oleh Hamka Hamka Jakarta : Yayasan Nurul Islam, 1980  1980 UKM
386 Tasauf moden  Tasauf moden  Hamka Penerbit : Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru , 1979 PNM
387   Tasauf moden Cet. 4. Author Hamka, 1908-1981. Publisher Kuala Lumpur : Darul Nu'man, 2001.Publisher Kuala Lumpur : Darul Nu'man, 2001. 

Hamka Publisher Kuala Lumpur : Darul Nu'man, 2001. 2001 UM
388   Tasauf moden oleh H. Abdulmalik K. A. (Hamka) 


Hamka Melaka Penerbitan Abbas Bandung  1976 UKM
389   Tasauf moden oleh H. Abdulmalik K. A. (Hamka) Hamka Kelantan Penerbit Pustaka Aman Press  ? UKM
390   Tasauf moden oleh H. Abdulmalik K. A. (Hamka) Hamka Melaka Penerbitan Abbas Bandung  1976 UKM
391   Tasauf moden oleh Haji Abdul Malik Karim Amrullah Hamka Kuala Lumpur Darul Nu'man  1996 UKM
392   Tasauf moderen / Hamka Hamka Singapura : Pustaka Nasional,  1997 UKM
393   Tasauf modern Hamka Penerbitan: Djakarta : Djajabakti Djakarta ,  1959 PNM
394   Tasauf modern . Author Hamka, 1908-1981. Publisher Djakarta : Widjaya, 1955. Hamka Publisher Djakarta : Widjaya 1955 UM
395   Tasauf modern : Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Penang : Persama Press,  1952 UM
396   Tasauf modern Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Melaka : Abbas Bandong,  1970 UM
397 Tasauf perkembangan dan pemurniannya Tasauf perkembangan dan pemurniannya Cet. ke-6. Author Hamka, 1908-1981. Publisher Jakarta : Yayasan Nurul Islam, [1976] Hamka Publisher Jakarta : Yayasan Nurul Islam, 1976 UM
398   Tasauf Perkembangan dan pemurniannya oleh Hamka Hamka Jakarta Yayasan Nurul Islam  1952 UKM
399   Tasawuf moden / Hamka Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2007 UKM
400 Tasawuf positif : dalam pemikiran Tasawuf positif : dalam pemikiran HAMKA  Hamka Penerbit: Yogyakarta : Fajar Pustaka Baru, 2000 PNM
401 Tasawwuf moden  Tasawwuf moden / oleh Abdul malik Karim Amrullah  Hamka Penerbit:Kota Bharu : Pustaka Aman Press,  1975 UKM
402   Tasawwuf moden / oleh Abdul malik Karim Amrullah Hamka Kota Bharu : Pustaka Aman Press, 1975 UKM
403 Teguran suchi dan jujor terhadap Mufti Johore . Teguran suchi dan jujor terhadap Mufti Johore .Author Hamka, 1908-1981.  Publisher Singapura : Persatuan Muhammadiyah, 1958 Hamka Publisher Singapura : Persatuan Muhammadiyah, 1958 UM
404   Teguran suci & jujur terhadap Mufti Johor / Hamka 

Hamka Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini,  2009 UKM
405   Teguran suci & jujur terhadap Mufti Johor / Hamka . hamka  Penerbit: Medan : Badan Pembangoen Semangat Islam, [n.d]  ? UKM
406 Teguran suci & jujur terhadap mufti Johor : sebuah polemik agama Teguran suci & jujur terhadap mufti Johor : sebuah polemik agama Hamka Penerbitan: Shah Alam : Pustaka Dini,  2010 PNM
407 tenggelamnja Kapal Van Der Wijck  Tenggelamnja Kapal Van Der Wijck .Author:  Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher: Djakarta : Dinas Penerbitan Balai Pustaka,  1951 UM
408   Tenggelamnja kapal Van Der Wijck / Hamka Hamka Bukittingi, Djakarta : N.V. Nusantara,   1966 UKM
409   Tenggelamnja kapal Van Der Wijck / Hamka.   Hamka Penerbit: Bukit Tinggi : Penerbit Emilus, 1946 UKM
410   Tenggelamnja kapal Van der Wijck [microform] Tjet. ke-9.Author Hamka , 1908-1981. Publisher Bukit tinggi : Nusantara, 1963. Hamka Publisher Bukit tinggi : Nusantara,  1963 UM
411   Tenggelamnja kapal Van der Wijck dalam polemik . Author Hamzah, Junus Amir. Publisher Djakarta : Mega Book Store, 1963 Hamka Publisher Djakarta : Mega Book Store,  1963 UM
412   Tenggelamnya kapal van der wijck Hamka Sumber: Jakarta : Bulan Bintang,  1981 PNM
413   Tenggelamnya kapal van der Wijck  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  ? PNM
414   Tenggelamnya kapal Van Der Wijck  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,   1987 PNM
415   Tenggelamnya kapal Van Der Wijck  Hamka Penerbit:Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini,  2002 PNM
416   Tenggelamnya kapal Van Der Wijck  Hamka Penerbit: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1983 PNM
417   Tenggelamnya kapal van der Wijck  Hamka Penerbit: Jakarta : PT Bulan Bintang,  1999 PNM
418 Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (TKVDW) : antara kisah cinta yang tragis dan kritikan sosial yang tajam dari pena Hamka  Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (TKVDW) : antara kisah cinta yang tragis dan kritikan sosial yang tajam dari pena Hamka  Hamka Penerbit: SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA (2001 : Sarawak): 16ms.  2001 PNM
419   Tenggelamnya kapal Van Der Wijck / Edisi terkini.  Hamka Sumber: Shah Alam : Pustaka Dini,  2010 PNM
420   Tenggelamnya kapal Van Der Wijck / oleh Hamka  Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1976 UKM
421   Tenggelamnya kapal Van Der Wijck / oleh Hamka   Hamka Penerbit:. Shah Alam : Pustaka Dini ,  2010 UKM
422 Terusir Terusir / Prof. Dr. Hamka 

Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2007 UKM
423   Terusir / Prof. Dr. Hamka .  Hamka Penerbit: Singapore : MIBS,  1951 UKM
424   Terusir [microform] Tjet. ke-3. Author Hamka, 1908-1981. Publisher Djakarta : Hikmat, 1963 Hamka Publisher Djakarta : Hikmat,  1963 UM
425 Tjemburu (ghirah) Tjemburu (ghirah) [microform] Tjet. ke-3.Author Hamka, 1908-1981. Publisher Djakarta : Tekad, [1961 Hamka Publisher Djakarta : Tekad 1961 UM
426 Tjerita Si Sabariah  Tjerita Si Sabariah .Author Hamka, 1908-1981. Publisher Bukittingi : Tsamaratul Ichwan, 1957. Hamka Publisher Bukittingi : Tsamaratul Ichwan,  1957 UM
427   Tjermin penghidupan . Author Hamka, 1908-1981. Publisher Djakarta : Penerbit & Toko Buku-Fa. Mega Bookstore, 1962. Hamka Publisher Djakarta : Penerbit & Toko Buku-Fa. Mega Bookstore,  1962 UM
428 Tuan direktor Tuan direktor / Hamka Hamka Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1979 UKM
429   Tuan direktor / Hamka.   Hamka Penerbit: Tebing Tinggi, Indonesia : Tjerdas, 1949 UKM
430   Tuan direktur  Hamka Penerbitan: Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1966 PNM
431   Tuan direktur / Hamka Hamka Jakarta : Djajamurni,  1961 UKM
432   Tuan direktur / Hamka 

Edisi Terkini Hamka Shah Alam : Pustaka Dini,  2010 UKM
433   Tuan direktur / Hamka .  Hamka Penerbit: [S.l.] : Pustaka Melayu Baru dan Pustaka Budaya Agency, 1973 UKM
434   Tuan direktur Chet. ke-2. Author Hamka, 1908-1981.  Hamka Publisher Kuala Lumpur : Pustaka Antara,  1964 UM
435   Tuan direktur oleh Hamka Hamka Kuala Lumpur Penerbitan Pustaka Antara  1961 UKM
436   Tuan direktur oleh Hamka.   Hamka Penerbit: Deli : Pustaka Murni, [n.d.]    UKM

Bibliografi Mengenai Hamka

No. Tajuk  Tajuk Penulis Penerbitan Tahun Lokasi
1 Akidah Islam dalam karya Hamka  Akidah Islam dalam karya Hamka / Ibrahim Abu Bakar. Sumber: PROCEEDINGS OF THE MALAYSIA CONFERENCE ON ARABIC STUDIES AND ISLAMIC CIVILIZATION : MACASIC (2009 : Bangi, Selangor): ms. 257-275  Ibrahim Abu Bakar.  Bangi, Selangor, 2009 PNM
2 Al-Syathibi : aspek teologis konsep mashlahah dalam kitab al-muwafaqat Al-Syathibi : aspek teologis konsep mashlahah dalam kitab al-muwafaqat Author Al-Badry, Hamka Haq, 1954-  Author Al-Badry, Hamka Haq, Publisher Jakarta : Penerbit Erlangga, . 2007 UM
3 Antara cita-cita dan karya sastera : pemikiran Syed Syeikh dan Hamka dalam penulisan teks sastera . Antara cita-cita dan karya sastera : pemikiran Syed Syeikh dan Hamka dalam penulisan teks sastera . Author Abu Hassan Sham. Publisher SOURCE: Seminar Kebangsaan Bahasa & Pemikiran Melayu (18-19 Jun 2002 : Kuala Lumpur) : Paper 12 (18p.) Abu Hassan Sham.  kuala Lumpur 2002 UM
4 Apakah batjaan tjabul? : diskusi Takdir  Apakah batjaan tjabul? : diskusi Takdir Alisjahbana, Hamka, Gajus Siagan dll  Alisjahbana, Hamka, Gajus Siagan dll  Penerbit:Djakarta : Dinas Penerbitan Balai Pustaka,  1957 PNM
5 Buya Hamka berhutang untuk ke Makkah Buya Hamka berhutang untuk ke Makkah .  Jamudin Idris Sumber: MILENIA Thn. 9 Bil. 111 (Nov. ), ms. 80-81   2011 PNM
6 Chara mengenai Tuhan  Chara mengenai Tuhan oleh Hamka (Hadi)  Hadi Penerbitan: Kota Bharu : Pustaka Aman Press,  Sept.  1967 PNM
7 Corak pemikiran kalam tafsir Al-Azhar : sebuah telaah tentang pemikiran Hamka dalam teologi Islam Corak pemikiran kalam tafsir Al-Azhar : sebuah telaah tentang pemikiran Hamka dalam teologi Islam Yusuf, M. Yunan. Penerbit Pustaka Panjimas 1990 UM
8 Dakwah Hamka menerusi karya kreatif : satu sorotan  Dakwah Hamka menerusi karya kreatif : satu sorotan  Azman Haji Yusof  Penerbitan: Seminar Serantau Dawah dan Kesenian : Bangi, Selangor) ms. 113-118  2006 PNM
9   Dari hati ke hati : tentang agama, sosial, politik / Hamka ; editor: Yousran Rusydi Yousran Rusydi  Jakarta : Pustaka Panjimas, 2002  2002 UKM
10 Dari lembah cita-cita-editor  Dari lembah cita-cita / Hamka ; editor : A. Faqih S. editor : A. Faqih S.  Jakarta : Bulan Bintang, 1982  1982 UKM
11 Dari raja ali haji hingga hamka : Indonesia dan masa lalunya  Dari raja ali haji hingga hamka : Indonesia dan masa lalunya  editor: Anthony Reid, David Marr ; pengantar oleh Sartono Kartodirdjo  Sumber: [Jakarta : Grafiti Pers,  1983 PNM
12   Dari Raja Ali Haji hingga Hamka : Indonesia dan masa lalunya. editor: Anthony Reid, David Marr ; pengantar oleh Sartono Kartodirdjo  penerbit:Pustaka Utama Grafiti.. 1983 DBP
13   Dari Raja Ali Haji hingga Hamka. editor: Anthony Reid, David Marr ; pengantar oleh Sartono Kartodirdjo  penerbit:Grafitipers  1983 DBP
14   Development in Islam  Author Hamka, 1908-1981. Publisher SOURCE: Malaysia 2001, edited by : Bruce-Larson (Kuala Lumpur : Syed Kechik Foundation, 1978) : 223- Bruce-Larson ( Publisher SOURCE: Malaysia 2001, edited by : Bruce-Larson (Kuala Lumpur : Syed Kechik Foundation, 1978) : 223- 1978 UM
15 Di bawah lindungan Kaabah : kajian hermeneutik kerohanian   Di bawah lindungan Kaabah : kajian hermeneutik kerohanian  Author Nazariyah Sani. Publisher Dissertation (M.Malay Stud.) -- Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 2006. Nazariyah Sani. Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya,  2006 UM
16 Di Bawah Lindungan Ka'abah dan Ustaz : suatu kajian perbandingan   Di Bawah Lindungan Ka'abah dan Ustaz : suatu kajian perbandingan  Author Mohamad Zukkri Ali. Publisher Academic exercise (B.A) -- Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1992. Mohamad Zukkri Ali. Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya,  1992 UM
17 Dimensi tasawuf karya Hamka : analisis terhadap tafsir Al-Azhar  Dimensi tasawuf karya Hamka : analisis terhadap tafsir Al-Azhar .Rouf, Abdul.penerbit Thesis (Ph.D) -- Jabatan al-Quran dan al-Hadith, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2012.  Rouf, Abdul. Jabatan al-Quran dan al-Hadith, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2012.  2012 UM
18 Haji Abdul Malik Karim Amrullah @ Hamka satu biografi Haji Abdul Malik Karim Amrullah @ Hamka satu biografi  Author Nurul Huda Mat Yunus. Publisher Academic exercise (B.A.) -- Jabatan Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, 2002/2003. Nurul Huda Mat Yunus.  Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, 2002/2003. 2002/2003 UM
19 Hamka (1908-1981) : kajian sosial-intelektual dan pemikirannya tentang pendidikan Islam  Hamka (1908-1981) : kajian sosial-intelektual dan pemikirannya tentang pendidikan Islam Author Nizar, Samsul. Thesis (Ph.D.) -- Program Pascasarjana, Institut Agama Islam Negeri Syarif Hidayatullah, Jakarta, 2001. Nizar, Samsul Institut Agama Islam Negeri Syarif Hidayatullah, Jakarta, . 2001 UM
20   Hamka : di mata hati umat / penyunting ; Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari  penyunting ; Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari  Penerbit:. Jakarta : Sinar Harapan,  1983 UKM
21 Hamka : di mata hati umat  Hamka : di mata hati umat / penyunting ; Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari.  Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari.                Penerbit:Bangi : Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010 UKM
22 Hamka : model tokoh pendakwah serantau   Hamka : model tokoh pendakwah serantau  Author Mohammed Yusoff Hussain. Publisher SOURCE: Seminar Antarabangsa Pengajian Dakwah Malaysia-Indonesia (18 Mei 2002: Medan, Indonesia) : Vol.1 Paper 4 (18p.) Mohammed Yusoff Hussain SOURCE: Seminar Antarabangsa Pengajian Dakwah Malaysia-Indonesia (18 Mei 2002: Medan, Indonesia) : Vol.1 Paper 4 (18p.) 2002 UM
23 hamka : pujangga Islam : kebanggaan rumpun Melayu menatap peribadi dan martabatnya Hamka : pujangga Islam : kebanggaan rumpun Melayu menatap peribadi dan martabatnya / oleh H. Rusydi Hamka .  H. Rusydi Hamka .  Penerbit: Batu Caves : Pustaka Dini,  2002 UKM
24 Hamka : sebagai pengarang roman  Hamka : sebagai pengarang roman / oleh H. Yunus Amirhamzah.     H. Yunus Amirhamzah                                                   Penerbit:Jakarta : CV. Puspita Sari Indah,  1993 UKM
25 Hamka : ulama serba boleh Hamka : ulama serba boleh / susunan Abdul Azim Roslan. Penerbitan: MAJALAH I Bil. 95 (Sept. 2010), ms. 40-41   susunan Abdul Azim Roslan.  Penerbitan: MAJALAH I Bil. 95 (Sept. ), ms. 40-41  2010 PNM
26 Hamka [microfiche] : a bibliography of the works of Prof.Dr.Haji Abdul Malik Karim Amrullah  Hamka [microfiche] : a bibliography of the works of Prof.Dr.Haji Abdul Malik Karim Amrullah  Mohamed bin Abas Penerbit: Sydney : (University of Sydney),  1983 PNM
27 Hamka and modern Indonesian literature in the 20th century Hamka and modern Indonesian literature in the 20th century  Author Kratz, F. U. Publisher SOURCE: Seminar Antarabangsa Kesusasteraan Melayu (5th : 12-13 Sep 1997 : Kota Bharu, Kelantan) : Paper 16 (21p.). Kratz, F. U.  SOURCE: Seminar Antarabangsa Kesusasteraan Melayu (5th : 12-13 Sep 1997 : Kota Bharu, Kelantan) : Paper 16 (21p.). 1997 UM
28 Hamka bercerita kisah Nabi & Rasul   Hamka bercerita kisah Nabi & Rasul   M.Saribi Afn.  Penerbitan:Shah Alam : Pustaka Dini, 2004 PNM
29   Hamka berkisah tentang nabi dan rasul / HAMKA diceritakan oleh M.Saribi Afn.  M.Saribi Afn.  Jakarta : Pustaka Panjimas,  1984 UKM
30   Hamka berkisah tentang Nabi dan Rasul : untuk cucu-cucuku di Indonesia dan Malaysia   M.Saribi Afn.  Penerbit:Kuala Lumpur : Pustaka Melayu Baru,  1982 PNM
31   Hamka berkisah tentang Nabi Muhammad S.A.W. di Indonesia  dan Malaysia  M.Saribi Afn.  Penerbit: Jakarta : Pustaka Panjimas,  1984 PNM
32 Hamka dalam perkembangan Kesusasteraan Indonesia  Hamka dalam perkembangan Kesusasteraan Indonesia  Abdul Razak Saleh Penerbit: Serdang,Selangor : Universiti Pertanian Malaysia,  1993 PNM
33 Hamka dan transformasi sosial di alam Melayu Hamka dan transformasi sosial di alam Melayu.  nama persidangan Penerbitan:[Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka], 2001 ,                                               Seminar Pemikiran Hamka (Ke 2 :  : Minden, Pulau Pinang)  2001 PNM
34 Hamka di mata hati umat  Hamka di mata hati umat  penyunting: Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari Penerbit:Jakarta : Sinar Harapan,  1983 PNM
35   Hamka di mata hati umat.penulis:-.  penyunting: Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari Penerbit:Pustaka Sinar Harapan  1996 DBP
36 Hamka kepribadian sejarah dan perjuangannya  Hamka kepribadian sejarah dan perjuangannya   H. Rusydi Hamka Penerbit: SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA  : Sarawak): 9ms.  2001 PNM
37 Hamka membahas soal-soal Islam   Hamka membahas soal-soal Islam / editor : H. Rusydi, Afif  H. Rusydi, Afif  . Penerbit: Jakarta : Pustaka Panjimas, 1983 UKM
38 Hamka pujangga Islam kebanggaan rumpun Melayu : menatap peribadi dan martabatnya . Hamka pujangga Islam kebanggaan rumpun Melayu : menatap peribadi dan martabatnya .  Rusydi Hamka, Penerbit: Selangor : Pustaka Dini,  2002 PNM
39   Hamka pujangga Islam kebangsaan rumpun Melayu menatap peribadi & martabatnya . Rusydi Hamka, Shah Alam : Pustaka Dini,  2010 PNM
40 Hamka sa-bagai sa-orang novelis Hamka sa-bagai sa-orang novelis Author Kapsah Jaafar. Publish ecademic exercise (B.A.) –Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 1967   Kapsah Jaafar Publish ecademic exercise (B.A.) –Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya,  1967 UM
41 Hamka sebagai pengarang roman : sebuah studie sastra  Hamka sebagai pengarang roman : sebuah studie sastra  Hamzah, Junus Amir. Djakarta : Megabookstore,   1964 PNM
42   Hamka sebagai pengarang roman : sebuah studie sastra.Hamzah, Junus Amir. Hamzah, Junus Amir. Mega Bookstore  1964 DBP
43   Hamka sebagai pengarang roman : sebuan studi sastra /  Hamzah, Junus Amir. Penerbit:Djakarta : Mega-Bookstore,  1964 UKM
44 Hamka Transformasi Sosial di Alam Melayu Hamka Transformasi Sosial di Alam Melayu .penulis:-. seminar persidangan pnerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka  2002 DBP
45 Hamka: Hukama Melayu yang Ulung Hamka: Hukama Melayu yang Ulung.  A. Aziz Deraman Penulis:-. Cenderamata Dewan Bahasa Pustaka  2001 DBP
46 Hukum Minangkabau dan harta pusakanja Hukum Minangkabau dan harta pusakanja . Author Hamka, 1908-1981. Publisher SOURCE: Seminar Hukum Adat Minangkabau (21st-25th Jul 1968 : Padang, Indonesia). Edited by : Mochtar Naim. Mochtar Naim. SOURCE: Seminar Hukum Adat Minangkabau (21st-25th Jul 1968 : Padang, Indonesia). Edited by : Mochtar Naim. 1968 UM
47   Islam : revolusi ideologi dan keadilan sosial / Hamka , editor ; H. Rusjdi   H. Rusjdi  Jakarta : Pustaka Panjimas 1984 UKM
48 Karangan bunga dari selatan : cherpen dan choret2 di zaman Jepun Karangan bunga dari selatan : cherpen dan choret2 di zaman Jepun / oleh Ishak Haji Muhammad, Abdul Samad Ismail dan Hamka ; di-kumpul dan di-rangkaikan Ishak Haji Muhammad, Abdul Samad Ismail dan Hamka  Penerbit:Kuala Lumpur : Jambatanmas ,  1963 PNM
49   Kenangan-kenangan 70tahun Buya Hamka.Solichin Salam (ketua).  Solichin Salam  Penerbit:Yayasan Nurul Islam.. 1978 DBP
50 Konsep bahagia menurut pemikiran psiko-spiritual : analisis pemikiran Hamka dalam Tasauf Moden  Konsep bahagia menurut pemikiran psiko-spiritual : analisis pemikiran Hamka dalam Tasauf Moden . Author Hanizah Besah. Publisher: Academic exercise (B.A.)--Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam,Bahagian Pengajian Usuluddin, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2003/2004. Hanizah Besah.  Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam,Bahagian Pengajian Usuluddin, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2003/2004. 2004 UM
51   Konsep khilafah dalam tafsir Sayyid Qutb dan tafsir Hamka : studi perbandingan / Achmad Sudja'i.  Achmad Sudja'i.  Penerbit:Jakarta : Jakarta : IAIN Syarif Hidayatullah,  2000 UKM
52 Manhaj akidah menurut Hamka  Manhaj akidah menurut Hamka Author Ali Abri. Call number BP42 A2 UM 2006 ALI Publisher Thesis (Ph.D.) -- Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2007. EditionPub date2006Holdings 2 copies available at P. Utama/Main Library and P. Pengajian Islam/Islamic Ali Abri Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2007 2007 UM
53 Memperbincangkan dinamika intelektual dan pemikiran Hamka tentang pendidikan Islam. Memperbincangkan dinamika intelektual dan pemikiran Hamka tentang pendidikan Islam.Samsul Nizar.  Samsul Nizar Penerbitan: Kenchana  2008 DBP
54 Mengangkat martabat umat dan tamadun Melayu : tinjauan apresiatif terhadap pemikiran Hamka Mengangkat martabat umat dan tamadun Melayu : tinjauan apresiatif terhadap pemikiran Hamka / Prof. Madya Dato' Dr. Siddiq Fadzil. Penerbit: SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA (2001 : Sarawak): 22ms.  rof. Madya Dato' Dr. Siddiq Fadzi Penerbit: SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA ( : Sarawak): 22ms.  2001 PNM
55 Merantau ke Deli [oleh] Hamka : sebuah skripsi. Merantau ke Deli [oleh] Hamka : sebuah skripsi. Yahya Hussin. Yahya Hussin penerbitan:pengarang.tahun:- ? DBP
56 Metode ijtima'i dalam kitab Tafsir al-Azhar karangan Hamka : satu kajian  Metode ijtima'i dalam kitab Tafsir al-Azhar karangan Hamka : satu kajian / Suhaila binti Zakaria.  Suhaila binti Zakaria. Penerbit:tesis  2010 UKM
57 Metodologi Hamka dalam pentafsiran al-Quran : tumpuan kajian kepada Surah al-Ahzab  Metodologi Hamka dalam pentafsiran al-Quran : tumpuan kajian kepada Surah al-Ahzab Author Ahmad Nuruddin Mat Yunoh. PublisherAcademic exercise (B.A.)--Jabatan Pengajian Al-Quran dan Al-Hadith, Bahagian Pengajian Usuluddin, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2001/2002.  Ahmad Nuruddin Mat Yunoh PublisherAcademic exercise (B.A.)--Jabatan Pengajian Al-Quran dan Al-Hadith, Bahagian Pengajian Usuluddin, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya,  2002 UM
58   Metodologi Hamka di dalam tafsir Al-Azhar  Yayasan Islam Terenggan Penerbitan: Kuala Terengganu : Yayasan Islam Terengganu,   2000 PNM
59 Pemikiran dan perjuangan Hamka  Pemikiran dan perjuangan Hamka  diedit oleh Md Sidin Ahmad Ishak.  Sumber: [Kuala Lumpur] : Angkatan Belia Islam Malaysia,  2001 PNM
60 Pemikiran etika Hamka Pemikiran etika Hamka  Abdul Rahman Abdul Aziz.  Penerbit: Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors,  2002 PNM
61   Pemikiran etika Hamka / Abdul Rahman Abdul Aziz.  Abdul Rahman Abdul Aziz.  Penerbit:Bangi : Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010 UKM
62   Pemikiran etika hamka.Abdul Rahman Abdul Aziz. Abdul Rahman Abdul Aziz.  penerbitan:Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. ? DBP
63 Pemikiran Hamka  Pemikiran Hamka  Sidek Baba .  Penerbitan: Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka,  2008 PNM
64 Pemikiran Hamka dalam bidang akidah, tasawuf dan sosial-politik  Pemikiran Hamka dalam bidang akidah, tasawuf dan sosial-politik / oleh Abd. Chair .  Abd. Chair Penerbit: Jakarta : IAIN Syarif Hidayatullah,  1996 UKM
65 Pemikiran Hamka dalam bidang kesusasteraan  Pemikiran Hamka dalam bidang kesusasteraan / Saiee Driss. Penerbit: SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA (2001 : Sarawak): 15ms.  Saiee Driss.  Penerbit: SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA (2001 : Sarawak): 15ms.  2001 PNM
66 Pemikiran Hamka dalam politik menurut Tafsir al-Azhar   Pemikiran Hamka dalam politik menurut Tafsir al-Azhar  Author Kamaliah Hussin. Publisher Academic exercise (B.A.) -- Fakulti Usuluddin, Akademi Islam, Universiti Malaya, 1997/1998. Kamaliah Hussin.  Publisher Academic exercise (B.A.) -- Fakulti Usuluddin, Akademi Islam, Universiti Malaya, 1997/1998. 1998 UM
67   Pemikiran Hamka tentang kehidupan beragama : satu penelitian berdasarkan karya tafsirnya al-Azhar Author. Mazlan Ibrahim. Seminar Antarabangsa Agama dan Pembangunan Malaysia-Indonesia (V : 10-11 Jun 2010 : Alauddin Makassar, Indonesia). Prosiding, editor : Yusri Mohamad Ramli ...[et al.] (Bangi, Selangor : Jabatan Usuluddin dan Falsafah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010), 340-348.  Mazlan Ibrahim. (Bangi, Selangor : Jabatan Usuluddin dan Falsafah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010), 340-348.  2010 UM
68   Pemikiran seni Buya Hamka / Wan Abdul Hamid Wan The. Penerbit:SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA (2001 : Sarawak): 16ms.   Wan Abdul Hamid Wan Penerbit:SEMINAR PEMIKIRAN HAMKA (2001 : Sarawak): 16ms.   2001 PNM
69 Pendidikan Islam dan cabaran Kristianisasi pendidikan : satu tinjauan pandangan Hamka dalam Tafsir Al-Azhar Pendidikan Islam dan cabaran Kristianisasi pendidikan : satu tinjauan pandangan Hamka dalam Tafsir Al-Azhar .Abdul Halim Zulkifli. Penerbit: Seminar Antarabangsa Perguruan dan Pendidikan Islam (8-9 Mac 2012 : Johor Bahru). Prosiding, penyelenggara: Dayang Amshahnoorwadi Yakub ...[et al.] (Bandar Seri Begawan, Brunei : Pusat Penerbitan, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan, 2012), 625-635. 
Edition
Abdul Halim Zulkifli.  Bandar Seri Begawan, Brunei : Pusat Penerbitan, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan, 2012), 625-635. 
Edition
2012 UM
70   Pengaruh pemikiran HAMKA (1908-1981) terhadap perkembangan wacana sosio keagamaan di Malaysia Author Aiza Maslan. Call numberPublisher SOURCE: Seminar Antarabangsa Agama dan Pembangunan Malaysia-Indonesia (V : 10-11 Jun 2010 : Alauddin Makassar, Indonesia). Prosiding, editor : Yusri Mohamad Ramli ...[et al.] (Bangi, Selangor : Jabatan Usuluddin dan Falsafah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010),  Aiza Maslan (Bangi, Selangor : Jabatan Usuluddin dan Falsafah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010),  2010 UM
71 Perjalanan terakhir Buya Hamka.  Perjalanan terakhir Buya Hamka.   Panji Masyarakat Penerbit: Jakarta : Panji Masyarakat, 1981 1981 UKM
72 Persepsi para ilmuan Malaysia terhadap keulamaan Prof Dr. Hamka dan tafsir Al-Azhar Persepsi para ilmuan Malaysia terhadap keulamaan Prof Dr. Hamka dan tafsir Al-Azhar Author Abdul Hafiz Haji Abdullah. Call numberPublisher SOURCE: Persidangan Antarabangsa Islam dalam Masyarakat Malaysia (5-6 Okt 2010: Universiti Malaya, Kuala Lumpur). Prosiding, prakata : Arba'iyah Mohd. Noor (Kuala Lumpur : Jabatan Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, 2010),  Abdul Hafiz Haji Abdullah. (Kuala Lumpur : Jabatan Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, ),  2010 UM
73 Politik bermoral agama : Politik bermoral agama : tafsir politik Hamka / Ahmad Hakim, M. Thalhah .  Ahmad Hakim, M. Thalhah  Penerbit: Yogyakarta : UII Press, 2005  2005 UKM
74 Pribadi dan martabat Buya Prof. Dr. Hamka  Pribadi dan martabat Buya Prof. Dr. Hamka  H. Rusydi Hamka .   Penerbit: (Indonesia) : Pustaka Panjimas,  1981 PNM
75   Pribadi dan martabat Buya Prof. Dr. Hamka / H. Rusydi Hamka .  H. Rusydi Hamka .  Penerbit: Jakarta : Pustaka Panjimas, 1983  1983 UKM
76 Prof. Dr. Hamka membahas kemusykilan agama  Prof. Dr. Hamka membahas kemusykilan agama / [Hamka];  penyusun : H. Rusydi Hamka & Afif Hamk Penerbit: Shah Alam, Selangor : Pustaka Dini,   2002 PNM
77   Prof. Dr. Hamka membahas kemusykilan agama / penyusun : H. Rusydi Hamka & Afif Hamk penyusun : H. Rusydi Hamka & Afif Hamk a.      Penerbit:Batu Caves : Pustaka Dini, 2002 2002 UKM
78 Prof. Hamka : ulama berkarisma yang meminati sastera Prof. Hamka : ulama berkarisma yang meminati sastera /  Ahmad Yani Abd Manaf. Sumber: MAJALAH I Bil. 76 (Feb. 2009), ms. 92-93   2009 PNM
79 Professionalisme dalam penulisan autobiografi Melayu : memanfaatkan stail dan teknik retorik Hamka  Professionalisme dalam penulisan autobiografi Melayu : memanfaatkan stail dan teknik retorik Hamka .Abu Hassan Abdul .Penerbit:Persidangan Pengajian Sastera dan Bahasa Melayu (30-31 Mac 2011 : Pulau Pinang). Himpunan makalah, penyunting, Noriah Mohamed (Pulau Pinang : Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 2011), 37-54.  Abu Hassan Abdul  Pulau Pinang : Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, 2011), 37-54.  2011 UM
80 Religious harmony and inter-faith dialogue in the writings of HAMKA  Religious harmony and inter-faith dialogue in the writings of HAMKA Author Wan Sabri Wan Yusof. Publisher   Wan Sabri Wan Yusof.  SOURCE: Intellectual Discourse : 2005 : 13.2 : [113]-134. 2005 UM
81 Sejarah kedatangan dan penyebaran agama Islam ke Kepulauan Melayu menurut pandangan Hamka Sejarah kedatangan dan penyebaran agama Islam ke Kepulauan Melayu menurut pandangan Hamka / Izziah Suryani Mat Resad @ Arshad. PROCEEDINGS OF THE MALAYSIA CONFERENCE ON ARABIC STUDIES AND ISLAMIC CIVILIZATION : MACASIC (2009 : Bangi, Selangor): ms. 287-298   Izziah Suryani Mat Resad @ Arshad.   PROCEEDINGS OF THE MALAYSIA CONFERENCE ON ARABIC STUDIES AND ISLAMIC CIVILIZATION : MACASIC ( : Bangi, Selangor): ms. 287- 2009 PNM
82 Strategi retorik dalam autobiografi Melayu : perbandingan karya Hamka dengan Shahnon Ahmad Author Abu Hassan Abdul. Strategi retorik dalam autobiografi Melayu : perbandingan karya Hamka dengan Shahnon Ahmad Author Abu Hassan Abdul. Call number P90 UMP 2007 ABUHA Publisher Thesis (Ph.D.) --  Abu Hassan Abdul Jabatan Pengajian Media, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya,  2008 UM
83   Studi Islam / Hamka ; editor, H. Rusydi H. Rusydi  Singapore : Pustaka Nasional, 1982  1982 UKM
84 Sumbangan Dr. Hamka dalam bidang penterjemahan puisi Arab-Melayu Sumbangan Dr. Hamka dalam bidang penterjemahan puisi Arab-Melayu Author Azmi Ahmad. Call numberPublisher SOURCE: Persidangan Penterjemahan Antarabangsa (Ke-13 : 19-21 Jul 2011 : Shah Alam). Prosiding, editors: Noor Ida Ramli, Norizah Ardi dan Aini Aziz (Kuala Lumpur : Persatuan Penterjemah Malaysia, 2011)  Azmi Ahmad SOURCE: Persidangan Penterjemahan Antarabangsa (Ke-13 : 19-21 Jul 2011 : Shah Alam). 2011 UM
85 Sutera kasih Sutera kasih  Sirhan Ansari Penerbitan:Shah Alam : Alaf 21,  2005 PNM
86   Tasawuf positif dalam pemikiran Hamka / Muhammad Damami; penyunting Ahmad Norma Permata   Muhammad Damami; penyunting Ahmad Norma Permata   Penerbit:. Yogyakarta : Fajar Pustaka Baru 2000 UKM
87   Peranan Hamka dalam pembentukan awal sastera Islam Moden di Indonesia Mohd Faizal bin Musa Jornal Ulum Islamiyyah, Universiti Sains Islam  Malaysia 2012 Usim

 

Analisis Karya

Pengenalan 

Hamka atau dikenali sebagai Buya Hamka merupakan seorang ulama, aktivis politik dan penulis Indonesia yang terkenal dan sangat produktif di Alam Melayu termasuk Malaysia dan Singapura sekitar abad ke 20. Pemikirannya tertumpu kepada pelbagai persoalan yang dihadapi oleh umat Islam seperti keagamaan, kehidupan sosial kemasyarakatan dan sastera. Pemikiran dalam karya-karyanya telah membantu pengembangan intelektual umat Islam. Selain itu, Hamka juga merupakan seorang yang petah berpidato, berjiwa seni melalui pantun dan syair dalam karyanya serta seorang yang berani dalam memberi semangat untuk umat Islam menentang pihak Belanda di Indonesia.

Kepopularitiannya sehingga beliau menjadi kebanggaan dalam penulisan yang mencakupi pelbagai bidang ilmu pengetahuan termasuk falsafah, kesusasteraan, agama, tafsir, biografi, sejarah, sosiologi dan politik samaada Islam atau Barat. Di Malaysia Almarhum Tun Abdul Razak menyebut promovendus Prof. Dr. Hamka sebagai seorang pujangga Islam yang menjadi kebanggaan semua rumpun melayu. ‘Hamka bukan sahaja milik bangsa Indonesia tapi juga kebanggaan bangsa-bangsa Asia Tenggara’. (H.Rushdi Hamka:2002,Hal:17).

Hamka

HAMKA merupakan seorang intelektual yang gigih berupaya mengubah pola kehidupan dari tradisional ke moden yang berasaskan agama Islam. Dalam mempertahankan kebenaran beliau seringkali berhadapan dengan berbagai tentangan dan halangan. Antara cabaran yang paling terbesar ialah apabila beliau ditahan dan dimasukkan ke dalam penjara. Walau bagaimanapun HAMKA menganggapnya sebagai cabaran dalam meneruskan kehidupan demi mencapai matlamatnya.

HAMKA dilahirkan pada 17 Februari 1908 bersamaan dengan 14 Muharam 1320 Hijriah di Sungai Batang, di pinggir tasik Maninjau Sumatera Barat, Indonesia dan meninggal dunia di Jakarta pada 24 Julai 1981 iaitu ketika berumur 73 tahun (Mohammad Redzuan Othman:2008). Hamka adalah akronim kepada nama sebenar Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah (Abdul Rahman Abdul Aziz:2002).

Ayahnya ialah Syekh Abdul Karim bin Amrullah atau dikenali sebagai Haji Rasul, seorang pelopor Gerakan Islah (tajdid) di Minangkabau. Jolokan Buya diperolehi ketika hayatnya, iaitu panggilan penghormatan masyarakat Minangkabau yang berasal daripada bahasa Arab."Buya" yang diambil daripada perkataan Arab 'Abi' atau 'Abuya' yang membawa maksud ayah atau seseorang yang amat dihormati.

Hamka memiliki pendidikan formal hingga gred 2 di Sekolah Rendah Maninjau, Padang Sumatera Indonesia. Ketika berumur 10 tahun, ayahnya membuka Thawalib school atau sekolah fardhu ain di kampung halamannya iaitu Padang Panjang. Selain fasih berbahasa Melayu Indonesia, HAMKA juga fasih dan menguasai bahasa Arab. Beliau menjadikan Syeikh Ibrahim Musa, Syeikh Ahmad Rasyid, Sutan Mansur, R.M. Surjopranoto dan Ki Bagus Hadikusumo,cendekiawan Muslim tersohor sebagai mentornya. 

Hamka merupakan seorang yang pandai mengunakan masa dan ruang sepenuhnya menyebabkan HAMKA mampu menjadi ‘Sang Inspirator’ (Hanif Rasyid:2012). Beliau lebih banyak belajar sendiri dan melakukan penyelidikan meliputi pelbagai bidang ilmu pengetahuan. Dengan kemahiran bahasa Arabnya yang tinggi, beliau juga berjaya menyelidiki karya ulama dan pujangga besar di Timur Tengah seperti Zaki Mubarak, Jurji Zaidan, Abbas al-‘Aqqad, Mustafa al-Manfaluti dan Husein Haikal. Melalui bahasa Arab juga, dia meneliti karya sarjana Perancis, Inggeris dan Jerman seperti Albert Camus, William James, Freud, Toynbee, Jean Sartre, Karl Marx dan Pierre Loti.

Selain itu, Hamka juga mempunyai hobi dan suka menghabiskan masanya dengan membaca buku falsafah, sastera, sejarah, dan politik. Hal ini menyumbang kepada penulisannya yang terdiri dari pelbagai bidang. Walau bagaimanapun penulisannya juga banyak dipengaruhi kehidupan hariannya yang jatuh dan naik serta pengembaraan sepanjang hidupnya. Selama 40 tahun beliau merantau di pelbagai daerah di sekitar Indonesia iaitu di Makasar 3 tahun, Medan 11 tahun dan Jakarta 22 tahun dan selebihnya di Padang Panjang iaitu daerah kelahirannya (Hanif Rasyid:t.t).

Hamka Dalam Bidang Penulisan

Dasar keparangan Hamka adalah berdasarkan liku kehidupannya yang panjang yang terdiri dari pelbagai cabaran, masalah, kesyukuran, pengembaraan, pertemuan dan sebagainya (Hanif Rasyid:2012). Selain itu, kepangarangan Hamka juga bermula dengan sifat ‘cinta’. Hal ini dibuktikan dalam ribuan kali pidato, dakwah dan khutbahnya beliau menghuraikan erti cinta. (H.Rushdi Hamka:2002).

Hamka mengarang melalui ilham iaitu melalui apa yang dilihat, alami dan rasa. Ilham beliau datang untuk mengarang adalah dari pukul 7 pagi hingga 9 pagi iaitu setelah selesai membaca Al-quran atau surat khabar. Salah satu kebiasaan HAMKA ketika mahu menulis ialah menghentak-hentakan kedua jari telunjuknya di atas meja seperti menaip dengan dua jari. Kebiasaan ini sering berlangsung pada waktu makan atau sedang menerima tamu atau dalam perjalanan (H.Rushdi Hamka:2002).

Dalam bidang penulisan, Hamka  telah menghasilkan lebih dari 100 buah buku, ratusan majalah, esei dan artikel yang tersebar dalam media massa seperti pedoman masyarakat, Aliran Islam, Suara Pertai Masyumi, Hikmah, Mimbar Agama dan Panji Masyarakat.  Penulisan Hamka bermula dari  umur 17 tahun iaitu sewaktu beliau menulis karya pertamanya iaitu Khatibul Ummah  yang ditulis dalam huruf Arab dan telah dijilid sebanyak 3 kali di Pandang Panjang, Sumatera, Indonesia. Khatibul Ummah bermaksud khatib dari umat.

Kehadiran Hamka dalam bidang penulisan bukanlah bermula sebagai penulis kesusasteraan yang rasmi. Beliau juga tidak berdiri sebaris pengarang terkemuka seperti dalam Angkatan Belia dan Pustaka. Karyanya bermula disiarkan dalam majalah Islam, Pedoman Masyarakat dan kategori cerita bersambung. Antara majalah yang memuatkan karya Hamka ialah:

 1. Khatibul Ummah Jilid I (1925), ii (1926) dan iii (1927)
 2. Majalah Tentara (1932)
 3. Majalah Al-Wahdi
 4. Majalah Semangat Islam (1943)
 5. Majalah Menara Terbit (1946)
 6. Majalah Pedoman Masyarakat (1942)
 7. Majalah Panji Masyarakat (1959-1981)
 8. Majalah Mimbar Agama Department Agama (1950-1953)

Selain itu, penulisan Hamka juga menulis mengenai adat Minangkabau. Sebagai anak yang membesar dalam adat minangkabau HAMKA banyak menulis mengenai perlaksanaan adat Minangkabau yang dikaitkan dengan ketidakrelevenan dengan agama Islam. Ini ditambah dengan penderitaan yang dialami beliau akibat dari adat pepatih yang diamalkan oleh masyarakat Minangkabau. Bagi beliau adat ini telah menyebabkan keruntuhan rumahtangga ayah dan ibunya sehingga terpisah. Kepedihan ini yang terbayang dalam karya-karya sastera  beliau dan secara sinis  dan tajam beliau mengkritik adat yang melemahkan jiwa keislaman.  Karya-karyanya adalah:

 1. Si Sabariyah
 2. Laila Majnun
 3. Di bawah Lindungan Kaabah
 4. Tenggelamnya Kapal Van Der Wijk
 5. Merantau Ke Deli
 6. Mati Mengandung Malu (Karya terjemahan dari Manfaluthi)
 7. Terusir
 8. Margaretha Gauthier
 9. Tuanku Direktur
 10. Didjemput Mamaknya
 11. Menunggu Beduk Berbunyi
 12. Mandi Cahaya di Tanah Suci
 13. Empat Bulan di Amarika
 14. Mengembara di Lembah Nil
 15. Di Tepi Sungai Dajlah

Karyanya juga banyak berkisar mengenai sejarah terutama mengenai sejarah umat Islam dan tulisan berbentuk biografi tokoh-tokoh Islam Dunia. Antara karyanya adalah:

 1. Sejarah Umat Islam
 2. Ayahku Biografi
 3. Pembela Islam, Tarikh Abu Bakar Sidik
 4. Ringkasan Tarikh Islam
 5. Sejarah Islam Sumatra
 6. Dari Perbendaharaan Lama
 7. Fakta Dan Khayal Tuanku Rao
 8. Sayid Jamaludin Al-Afghani
 9. Kenang-Kenangan Hidup
 10. Muhammadiyah Melalui Tiga Zaman
 11. Kenang-Kenangan Di Malaysia 1957

Penglibatan Hamka dalam bidang politik atau kenegaraan juga begitu rancak selepas beliau begitu lantang memberi kutbah-kutbah berkaitan agama. Dalam masa yang sama juga, Hamka berpeluang mengikuti kursus-kursus politik yang diberikan oleh tokoh-tokoh Serikat Islam seperti H.O.S. Tjokroaminoto sehingga ia dapat memahami gagasan-gagasan sosialisme dalam masarakat Islam.

Melalui R.M.Suryo Pranoto pula, ia mendapatkan pelajaran Sosiologi dan dengan H.Fakhrudin iaitu ketua Muhammadiyah ketika itu, beliau juga mendapatkan wawasan keislaman yang lebih baik dari pada apa yang di perolehnya di kampung. Penglibatannya yang aktif dalam politik telah menggalakkan beliau untuk menghasilkan karya berkaitannya. Antara karyanya ialah:

 1. Revolusi Agama (1946)
 2. Negara Islam (1946)
 3. Merdeka (1946)
 4. Islam Dan Demokrasi (1946)
 5. Revolusi Fikiran (1946)
 6. Dilamun Ombak Masyarakat (1946)
 7. Adat Minangkabau Menghadapi Revolusi (1946)
 8. Sesudah Naskah Renvile (1946)
 9. Urat Tunggang Pancasila (1952)
 10. Expansi Idiologi (Aghazwul Fikri) (1963)
 11. Pidato Pembelaan Peristiwa Tiga Maret (1947)
 12. Revolusi Islam
 13. Revolusi Adat
 14. Cita-Cita Kenegaraan Dalam Ajaran Islam (1970)
 15. Falsafah Idiologi Islam

Seterusnya sebagai anak kepada pejuang Islam dan menjadikan Hamka lebih berketrampilan dan terkenal sebagai pendakwah Islam yang berkarisma tinggi dan menjadi salah satu sebab pidatonya sering mendapat perhatian. Dasar-dasar pengetahuan agama yang telah di peroleh di kampung, sering dimanfaatkan beliau untuk memahami ceramah-ceramah agama. Persekitaran ini turut memupuk jiwa Hamka untuk menjadi ulama dan sasterawan Islam yang dibanggakan. Pengalamannya dalam berdakwah juga menunjukkan beliau sangat aktif dalam aktiviti keagaamaan.

Beliau pernah mengajar cara mengerjakan haji yang betul kepada jemaah haji Indonesia dan merupakan pengasas Kolej Al-Muballighin untuk melatih pendakwah dan menerbitkan majalah dakwah seperti Pembela Islam, Merdeka, Menara, Pemandangan, Gema Islam, Pedoman Masyarakat dan Qathib al-Ummah. Hal ini menggalakkan dan merancakkan beliau untuk menulis dalam bidang keagamaan. Antara karyanya adalah:

 1. Chatibul Ummah
 2. Tasauf Modern, 1939
 3. Falsafah Hidup, 1940
 4. Lembaga Hidup, 1940
 5. Lembaga Budi, 1940
 6. Perkembangan Tasauf dari Abad ke Abad, 1952
 7. Lembaga Hikmat, 1953
 8. Islam dan Kebatinan, 1972
 9. Pandangan Hidup Muslim , 1960
 10. Mengembalikan Tasauf ke Pangkalnya, 1942
 11. Renungan Tasauf, Kumpulan Ceramah, 1985
 12. Pribadi, 1950
 13. Muhammadiyah Melalui Tiga Zaman, 1946
 14. 1001 Soal Hidup, Kumpulan Karangan di Pedoman Masyarakat, 1950
 15. Soal Jawab, 1960 (disalin dari karangannya dimajalah Gema Islam)
 16. Di Lembah Cita-Cita, 1952
 17. Himpunan Khotbah, 1952
 18. Bohong di Dunia, 1952
 19. Do'a-do'a Rasulullah SAW, 1974
 20. Kedudukan Perempuan Dalam Islam, 1970
 21. Muhammadiyah di Minangkabau, 1975
 22. Mutiara Filsafat, Rangkuman dari : Tasauf Modern , Filsafat Hidup. Lembaga Hidup dan Lembaga Budi , 1956
 23. Mutiara taraweh dan Idul Fitri, 1991
 24. Akhlaqul karimah, 1992
 25. Beberapa Tanya Jawab Umat Islam masa kini
 26. Revolusi Islam
 27. Revolusi adat
 28. Revolusi Fikiran
 29. Dari hati ke hati
 30. Di Tepi Sungai Nil
 31. Tasauf Perkembangan dan Pemurniannya
 32. Adat Minangkabau dan Agama Islam
 33. Perkembangan Kebatinan di Indonesia
 34. Revolusi Agama
 35. Keadilan ilahi
 36. Di dalam lembah kehidupan
 37. Ghirah, Cemburu
 38. Di dalam Lembah Cita-cita
 39. Tafsir Al-Azhar, 30 Juz.

Analisis Bahan Karya Hamka Di Malaysia

Berdasarkan data yang diperoleh dari Perpustakaan Tun Seri Lanang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Perpustakaan Institut Alam dan Tamadun Melayu (PATMA), Perpustakaan Universiti Malaya iaitu Perpustakaan Utama dan Perpustakaan Peringatan Zaaba, Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Dari semakan  dan semakan pendua, terdapat lebih kurang 543 unit buku-buku yang ditulis oleh HAMKA dan buku-buku mengenai HAMKA dalam koleksi perpustakaan tersebut. Bilangan buku tersebut adalah:

 1. Perpustakaan Tun Sri Lanang (PTSL) =173 unit
 2. Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) = 155 unit
 3. Perpustakaan Universiti Malaya (UM) =126 unit
 4. Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP)= 89 unit

Bilangan Judul Karya Hamka

Bahan-bahan tersebut terdiri dari karya yang ditulis oleh Hamka dan penulisan mengenainya. Berdasarkan jadual 1 sebanyak 520 karya dikenalpasti yang terdiri dari 435 karya atau sebanyak 83.7% yang ditulis oleh Hamka dan sebanyak 85 atau 16.3% unit buku yang menulis mengenai Hamka.  Daripada unit buah buku tersebut adalah terdiri dari 173 judul buku.  Daripada jumlah itu, 113 atau 65 % buah judul adalah ditulis oleh  Hamka dan 60 atau 35% buah judul yang ditulis oleh penulis lain. Karya tersebut terdiri dari buku yang diterbitkan, kertas-kertas seminar dan microfilm yang terdiri dari pelbagai tahun, penerbit dan edisi. 

Jadual 1: Karya Hamka dan Mengenainya
No. Penulis Bilangan unit %

Bilangan judul %

1 Hamka 435 83.7 113 65
2 Penulisan mengenai Hamka 85 16.3 60 35
  Jumlah 520 100 173 100Negara Penerbitan

Daripada Graf 1 menunjukkan negara-negara penerbitan karya-karya Hamka. Daripada jumlah keseluruhan Malaysia merupakan negara penerbitan buku paling tinggi iaitu sebanyak 52.9% atau sebanyak 275 buah buku. Perbezaan yang ketara dengan negara kelahiran Hamka sendiri iaitu berada di tempat kedua tertinggi iaitu 34.5%  atau 200 buah buku. Hal ini menggambarkan Malaysia lebih menghargai beliau dalam bidang penulisan. Hal ini juga pernah disuarakan oleh anak saudara Hamka iaitu Hanif Rasyid sewaktu ditemubual di Muzium Kelahiran Buya Hamka pada 12 November 2012 yang lepas dan ‘keluhkesahnya’ dalam Berita Harian 7 September 2012.

Selain itu, buku Hamka juga menjadi pilihan kepada beberapa negara lain untuk diterbitkan walaupun bilangannya rendah iaitu Singapura dan Australia yang masing-masing 41 atau 7.9 % buah buku dan 1 atau 0.02% buah buku. Antara judul yang diterbitkan di Singapura ialah Falsafah Hidup, Di Bawah Lindungan Kaabah, Keadilan Ilahi, Kenangan-Kenangan Di Malaya, Kenangan-Kenanganku Di Malaya, Lembaga Hidup, Sejarah Umat Islam, Studi Islam, Tasir Al Azhar Sebanyak29 Juzu’ yang terdiri dari 1 bukusetiap 1 juzu’dan Teguran Suchi dan Jujor Terhadap Mufti Johore. Manakala buku yang diterbitkan di Australia ialah Hamka [microfiche] : a bibliography of the works of Prof. Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah.

Graf 1: Penerbitan karya Hamka


Jadual 2: Negara-negara Penerbitan
No. Negara Bilangan %
1. Malaysia 275 52.9
2.  Indonesia 200 34.5
3.  Singapura 41 7.9
4.  Australia 1 0.02
5.  Tidak Dikenalpasti 3 0.6
Jumlah 520 100

 

Tahun-tahun Penerbitan

Bedasarkan jadual 3 menunjukkan tahun-tahun penerbitan karya Hamka. Sekitar tahun 1961 hingga 1970 mempunyai bilangan penerbitan yang tinggi berbanding pada tahun-tahun yang lain iaitu 129 buah atau 24.8% unit buku daripada jumlah keseluruhan dan teridiri dari 30 judul. Daripada jumlah tersebut 64 buah adalah terdiri dari buku dari Indonesia dan 64 buah juga dari Malaysia. Manakala 1 buah lagi dari Singapura.

Seterusnya sebanyak 123 buah buku adalah terdiri dari buku-buku yang dihasilkan oleh Hamka sendiri iaitu ketika beliau  berumur sekitar 53-63 tahun. Hal ini menunjukkan Hamka aktif menulis adalah sekitar umur ini. Merujuk dari biografi hidup beliau sekitar umur ini beliau aktif dalam kegiatan dakwah islamiah antaranya memimpin Jemaah Masjid Agung Al-Azhar dalam pusat pimpinan Muhammadiyah dan menerbitkan  majalah ‘Gema Islam’ serta Panji Masyarakat.

Walau bagaimanapun dalam sekitar tahun ini juga Hamka mengalami kejatuhan dimana beliau ditahan atas tuduhan melanggar Pen Press Anti Subversif (ISA). Namun disebabkan kegigihan dan minat yang tinggi selain menjadi sumber pendapatan dalam bidang penulisan, beliau masih mampu menulis. Antara judul sekitar tahun ini ialah ‘1001 soal-soal hidup’, ‘Bohong didunia’, ‘Dari lembah tjita-tjita’, ‘Di-dalam lembah kehidupan’, ‘Falsafah hidup’, ‘Filsafat ketuhanan’, ‘Keadilan sosial dalam Islam’, ‘Kerana fitnah’, ‘Menuggu bedok berbunyi’, Merantau ka-Deli’, Pelajaran agama Islam’, ‘Pribadi’, ‘Said Djamaluddin al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslimin dan Sejarah umat Islam’.

Seterusnya 6 buah lagi adalah dari penulisan kupasan karya Hamka, Tesis pelajar dan kertas persidangan yang terdiri dari beberapa tajuk antaranya ialah Chara mengenli Tuhan oleh Hamka oleh Hadi , Hamka sa-bagai sa-orang novelis oleh Kapsah Jaafar, Hamka sebagai pengarang roman  oleh Hamzah, & Junus Amir, Hukum Minangkabau dan harta pusakanja oleh Mochtar Naim.

Bilangan yang kedua tertinggi adalah pada tahun 2001 hingga tahun 2010 iaitu 102 buah atau 19.6% daripada jumlah keseluruhan. Sebanyak 40 buah buku yang yang terdiri suntingan, pengalihan bahasa, ditulis kembali, penyelenggaraan dan pengeditan serta kertas persidangan dan 62 buah lagi adalah adalah karya Hamka yang diulang cetak.  Hal ini menjelaskan karya Hamka masih mendapat permintaan dan digunakan oleh pembaca mahupun penyelidik walaupun sudah 20 tahun beliau meninggal dunia.

Manakala yang ketiga tertinggi ialah sekitar tahun 1981 hingga 1990 iaitu era selepas kematian beliau sebagaimana ditunjukkan dalam jadual 3 iaitu 86 buah buku atau sebanyak 16.5%  dari jumlah keseluruhan. Sebanyak 17 buah karya yang ditulis oleh penulis lain. Antara tajuk karyanya ialah Corak pemikiran kalam tafsir Al-Azhar : sebuah telaah tentang pemikiran Hamka dalam teologi Islam oleh Yusuf, M. Yunan, Dari lembah cita-cita oleh Hamka  editor : A. Faqih S, Dari raja ali haji hingga hamka : Indonesia dan masa lalunya  editor oleh Anthony Reid, David Marr dan  pengantar oleh Sartono Kartodirdjo, Hamka [microfiche] : a bibliography of the works of Prof.Dr.Haji Abdul Malik Karim Amrullah oleh Mohamed bin Abas dan Hamka membahas soal-soal Islam editor oleh H. Rusydi & Afif Hamka.

Manakala selebihnya iaitu sebanyak 69 buah unit adalah terdiri karya Hamka yang diulang cetak. Bagi menghargai ketokohan dan memperingati beliau menyebabkan buku-bukunya masih mempunyai permintaan yang tinggi dan menjadi galakan kepada penerbit untuk menerbitkannya. Antara buku yang kerap diulang cetak adalah Dari perbendaharaan lama, Di bawah lindungan kaabah, Ghariah dan tentangan terhadap Islam, Hamka berkisah tentang Nabi Muhammad S.A.W. di Indonesia  dan Malaysia.

Seterusnya ketika beliau berumur 43-72 tahun iaitu antara tahun 1951-1960 dan 1971-1980 adalah masing-masing sebanyak 54 buah atau 10.4% dan 82 buah atau 15.8% dari jumlah keseluruhan. Sebanyak 62 buah buku dari penerbit Indonesia, 67 buah dari Malaysia,  6 buah dari Singapura dan 1 buah tiada maklumat. Hamka dikatakan prolifik menghasilkan pelbagai genre penulisan sekitar tahun ini. Sekitar tahun ini juga Hamka telah melalui pelbagai cabaran dalam menegakkan kebenaran antaranya beliau dipenjarakan oleh Presiden Sukarno kerana salahfaham dan dituduh pro-Malaysia pada pada tahun 1964 hingga tahun 1966 (H.Rushdi Hamka:2008) selain aktif dalam politik iaitu:

 1. Tahun 1953 beliau terpilih sebagai Penasihat Pimpinan Pusat Muhammadiah
 2. Tahun 1957 beliau dilantik pula sebagai ketua Umum Majlis Ulama Indonesia,
 3. Tahun 1950 beliau mengunjungi Arab Saudi, Mesir, Syria, Iraq dan Lebanon untuk membincangkan hal-hal yang berhubung dengan agama Islam
 4. Tahun 1952, beliau melawat Amerika Syarikat selama empat bulan atas tajaan State Department.
 5. Tahun 1954, beliau mengunjungi Burma sebagai wakil Departemen Indonesia sempena perayaan 2000 tahun Buddha.
 6. Taun 1958 beliau menyertai seminar Islam di Lahore

Jumlah judul dari bilangan buku ini adalah sebanyak 37 judul iaitu antaranya Ajahku : riwayat hidup Dr. H. Abd. Karim Amrullah dan perdjuangan kaum agama di Sumatera oleh Hamka, Apakah batjaan tjabul? : diskusi Takdir oleh Alisjahbana, Hamka, Gajus Siagan dll, Ditepi sungai Dadjlah oleh Hamka, Empat bulan di Amerika oleh Hamka, Lembaga budi oleh Hamka, Margaretta Gauthieroleh Hamka.

Keenam tertinggi diterbitkan adalah sekitar tahun 1941-1950  iaitu 19 buah atau 3.7% dari jumlah keseluruhan. Sebanyak 7 judul telah dihasilkan oleh Hamka iaitu Adat Minangkabau menghadapi repoloesi, Hanja Allah, Islam dan demokrasi, Merdeka, Sedjarah umat Islam, Sesudah `naskah Renville'. Merujuk kepada rentetan hidup beliau, Pada tahun 1945 beliau menyertai kegiatan gerila di dalam hutan di Medan yang bertujuan untuk menentang kemaraan kembali penjajah Belanda ke Indonesia selain menyuarakannya melalui pidato dan syarahannya, pada tahun 1947 pula, Hamka bertugas sebagai Ketua Front Pertahanan Nasional, Indonesia dan dalam dalam Pilihan Raya Umum manakala pada tahun 1955 pula beliau menjadi anggota Konstituante Masyumi.

Ketujuh tertinggi Lain-lain iaitu 17 buah atau 3.3%. Bahan-bahan ini adalah terdiri bahan buku yang mempunyai maklumat tidak lengkap dan terdiri dari 10 judul. Antara judul tersebut adalah Tasawwuf Moden, Bersinarnja Islam di Soematera, Ibadah Puasa Ramadhan, Merantau ke Deli dan Siapakah pemimpin – sedjati dan Biographie pahlawan2 Islam.  Buku-buku tersebut adalah terdiri dari buku yang diterbitkan tanpa tahun atau t.t. Ia terdiri dari perpustakaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) 10 buah, Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) 2 buah dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) 2 buah dan Perpustakaan Universiti Malaya 3 buah.

Seterusnya kelapan tertinggi adalah pada tahun 2011 hingga kini iaitu 5 buah atau 1 % daripada jumlah keseluruhan. Setiap buku-buku tersebut hanya mengalami 1 kali cetakan sahaja dan terdiri dari buku berbentuk kupasan dari karya-karya Hamka . Judul buku-buku tersebut adalah Buya Hamka berhutang untuk ke Makkah oleh Jamudin Idris, Dimensi tasawuf karya Hamka : analisis terhadap tafsir Al-Azhar oleh Abdul Rouf, Pendidikan Islam dan cabaran Kristianisasi pendidikan : satu tinjauan pandangan Hamka dalam Tafsir Al-Azhar oleh Abdul Halim Zulkifli, Professionalisme dalam penulisan autobiografi Melayu : memanfaatkan stail dan teknik retorik Hamka oleh Abu Hassan Abdul, Sumbangan Dr. Hamka dalam bidang penterjemahan puisi Arab-Melayu oleh Azmi Ahmad

Seterusnya yang terakhir adalah 1 buah iaitu sekitar 1931-1940, ketika berumur 23-32 tahun. Judul tersebut adalah Dibawah lindoengan kaabah yang diterbitkan di Indonesia oleh penerbit Batavia-Centrum : Balai Poestaka. Walau bagaimanapun sekitar tahun ini juga Hamka menulis beberapa buku lain yang tidak dapt dikenalpasti melalui katalog OPAC di beberapa perpustakaan terpilih. Antara judul tersebut adalah Katibul Ummah jilid 1 (1925), jilid ii (1926) dan jilid iii (1927), Mantera Tentera (1932), Tasauf Modern (1939), Falsafah Hidup (1940) dan Lembaga Hidup(1940).Hal ini kerana pada sekitar tahun ini beliau aktif dalam menjadi editor majalah-majalah di Indonesia. Antaranya adalah editor dan menerbitkan majalah Al-Mahdi di Makasar dan majalah Pedoman Masyarakat, Panji Masyarakat dan Gema Islam. Selain itu pada tahun 1931 beliau juga Konsul Muhammadiyah di Makasar

Jadual 3: Tahun-tahun penerbitan
No. Tahun Bilangan (buah) %
1.  1931-1940 1 0.2
2.  1941-1950 19 3.7
3.  1951-1960 54 10.4
4.  1961-1970 129 24.8
5.  1971-1980 82 15.8
6.  1981-1990 86 16.5
7.  1991-2000 25 4.8
8.  2001-2010 102 19.6
9.  2011-kini 5 1
10.  Lain-lain 17 3.3
Jumlah 520 100

Bidang

Dalam jadual 4 menunjukkan sebanyak 6 bidang-bidang karya Hamka dan mengenai Hamka iaitu biografi /autobiografi, sastera, agama, politik, sejarah dan undang-undang/ adat. Bidang yang paling tinggi bilangannya adalah bidang agama Islam iaitu sebanyak 54.4% atau 283 buah buku dan terdiri dari 89 judul buku sebagaimana boleh dilihat dalam jadual 5. Dibawah bidang keagamaan terdapat beberapa cabang penulisan yang boleh dipisahkan kepada 7 iaitu pertama, falsafah, tafsir alquran, hak asasi dan undang-undang, sosial dan kemasyarakatan, ceramah dan kutbah, gender dan pendidikan.

Antara karya mengenai falsafah adalah bertajuk 1001 soal-soal hidup, Falsafah hidup, Falsafah Islam, Falsafah ketuhanan, Lembaga budi dan Lembaga hidup. Kedua antara karya Tafsir al-quran yang terdiri dari 2 karya iaitu Metodologi Hamka di dalam tafsir Al-Azhar dan Tafsir Al-Azhar : Juzu' 1-30. Ketiga mengenai keadilan sosial dan karyanya bertajuk Keadilan sosial dalam Islam. Keempat ialah mengenai sosial dan kemasyarakatan. Penulisan ini banyak dihasilkan Hamka kerana baginya terlalu banyak elemen dalam kehidupan yang perlu di lalui oleh masyarakat yang mesti berlandaskan agama islam.

Antara karyanya adalah Akidah Islam dalam karya Hamka, Amalan perisai ghaib, Bohong di dunia, Cara mengenal tuhan, Dari lembah tjita-tjita, Ghariah dan tentangan terhadap Islam, Hari akhirat, Iman & amal soleh, Pandangan hidup muslim, Peribadi, Perkembangan tasauf dari abad-keabad, Renungan tasauf, Tasauf moden dan Teguran suci & jujur terhadap mufti Johor : sebuah polemik agama. Selain itu dalam memelihara kaum wanita iaitu bawah tajuk gender. Karyanya adalah bertajuk  kedudukan perempuan dalam Islam.

Baginya wanita juga harus tahu dimana kedudukan mereka dalam Islam lebih-lebih lagi bagi yang bergelar isteri. Selain itu, Hamka juga sememangnya terkenal sebagai pidato terbaik kerana susun katanya mampu membuatkan pendengarnya menarik dan dalam masa yang sama memahami kandungan ucapannya. Hal ini menyebabkan beliau mampu memberi pelbagai ceramah dan kutbah. Antara karyanya ialah Kumpulan khutbah Jumaat Al-Azhar, Pegangan hidup [cakera padat] : kuliah Hamka, Puasa di bulan Ramadhan [cakera padat] : kuliah Hamka Seterusnya yang terakhir beliau juga tidak lupa untuk memberi dan menyediakan buku untuk dijadikan panduan kepada masyarakatnya iaitu bertajuk Pelajaran agama Islam.

Seterusnya dalam bidang sastera iaitu sebanyak 23.3% atau 121 buah buku serta terdiri dari 33 judul yang merupakan kedua tertinggi. Judul tersebut boleh dilihat dalam jadual 6. Beliau yang dilahirkan dalam keluarga yang mengamalkan adat Minangkabau yang mempunyai pelbagai seni dan budaya yang tersendiri dan dilahirkan di tepi tasik sungai Maninjau menjadikan beliau begitu kreatif dan berilham tinggi dalam berkarya. Selain itu dibawah bidang ini, terdapat juga beberapa penulis tempatan yang membincangkan mengenai penulisannya. Judul-judul yang dihasilkan mempunyai jalan cerita yang menarik, mempunyai mesej tersendiri, bahasa yang mudah difahami dan kebanyakannya ditulis di atas kerealitian sebenar iaitu bedasarkan pengalaman dan pengembaraan beliau.

Antara judul-judul tersebut ialah Di bawah lindungan Kaabah, Di dalam lembah kehidupan, Hamka dalam perkembangan kesusasteraan Indonesia, karangan bunga dari selatan : cherpen dan choret2 di zaman Jepun, Kerana fitnah, ‘Margaretta Gauthier, Menuggu bedok berbunyi, Merantau ka-Deli, Tenggelamnya kapal van der Wijck, Terusir dan Tuan direktur.
Ketiga tertinggi pula ialah bidang sejarah  iaitu 9% atau 47 buah buku atau terdiri dari 21 judul. Antara karya sejarah adalah terdiri dari judul Bercerita sirah Nabi Muhammad (S.A.W), Dari perbendaharaan lama, Dari Raja Ali Haji hingga Hamka:Indonesia dan masa lalunya, Hamka bercerita kisah Nabi & Rasul, Mengalu-alukan kemerdekaan Malaya dan Sejarah umat Islam.

Seterusnya Bidang biografi/autobiografi mempunyai peratus keempat tertinggi dari keseluruhan iaitu 7.2% atau sebanyak 37 buah buku atau 17 judul (rujuk jadual 8). Bidang ini terdiri dari dua jenis iaitu karya yang dihasilkan oleh Hamka dan penulisan mengenai Hamka (Rujuk jadual 2). Sebagai seorang penulis, pemikir dan ahli falsafah Melayu Islam yang paling prolifik menghasilkan penulisan dan pemikirannya termasuk karya-karya agung menjadikan ramai penulis menulis mengenai karyanya.

Antara karya yang dutulis Hamka ialah Ayahku : riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera, ‘Kenang-kenangan hidup, Kenang-kenanganku di Malaya, Pribadi dan Said Djamaluddin Al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslimin. Manakala antara tajuk buku yang menulis tentang Hamka ialah Haji Abdul Malik Karim Amrullah @ Hamka satu biografi  oleh Nurul Huda Mat Yunus, Hamka : di mata hati umat penyunting oleh Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari, Hamka : pujangga Islam : kebanggaan rumpun Melayu menatap peribadi dan martabatnya oleh H. Rusydi Hamka, Hamka: Hukama Melayu yang Ulung oleh A. Aziz Deraman, Perjalanan terakhir Buya Hamka oleh Panji Msyarakat

Manakala bidang politik dan undang-undang adat pula yang masing-masing ialah 2.9% dan 1.3%  dan masing-masing mewakili 15 buah dan 7 buah serta terdiri daripada 10 judul dan 3 judul. Antara judul dalam bidang politik ialah pemimpin & pimpinan, Hak asasi manusia dalam Islam & deklarasi PBB, Hak Asasi Manusia dan Pemikiran Hamka dalam bidang akidah dan tasawuf dan sosial-politik .  Manakala bidang undang-undang adat adalah bertajuk Islam & adat Minangkabau, Adat Minangkabau menghadapi repoloesi dan Hukum Minangkabau dan harta pusakanja.

Jadual 4: Bidang Penulisan
No. Bidang Bilangan
(Buah)
%
1. Biografi /autografi 37 7.2
2.  Sastera 121 23.3
3.  Agama 293 56.3
4.  Politik 15 2.9
5.  Sejarah 47 9
6.  Undang-Undang / Adat 7 1.3
Jumlah 520 100

Jadual 5: Judul Karya Bidang Agama 
No. Judul
1 1001 soal-soal hidup
2 Akidah Islam dalam karya Hamka
3 Al-Syathibi : aspek teologis konsep mashlahah dalam kitab al-muwafaqat
4 Amalan perisai ghaib
5 Apakah batjaan tjabul? : diskusi Takdir
6 Tasawwuf moden
7 Beberapa tantangan terhadap ummat Islam di masa kini
8 Bersinarnja Islam di Soematera
9 Bohong di dunia
10 Cara mengenal tuhan
11 cara zending dan missi menyerang 'aqidah kita
12 Cermin penghidupan
13 Chara mengenai Tuhan
14 Corak pemikiran kalam tafsir Al-Azhar : sebuah telaah tentang pemikiran Hamka dalam teologi Islam
15 Dakwah Hamka menerusi karya kreatif : satu sorotan
16 Dari hati ke hati : bercakap soal agama, sosial-budaya & politik
17 Dari lembah chita-chita
18 Dari lembah cita-cita-editor
19 Development in Islam
20 Di bawah lindungan Kaabah : kajian hermeneutik kerohanian 
21 Dimensi tasawuf karya Hamka : analisis terhadap tafsir Al-Azhar
22 Doa2 Rasullah
23 Doktrin Islam iman menimbulkan keberanian
24 Fakta-fakta tafsir al-Azhar : juzu' 1 hingga 30 /
25 Falsafah hidup
26 Falsafah islam
27 Falsafah ketuhanan
28 Ghariah dan tentangan terhadap Islam
29 Ghirah cemburu & kebencian terhadap Islam /
30 Hamka (1908-1981) : kajian sosial-intelektual dan pemikirannya tentang pendidikan Islam
31 Hamka : model tokoh pendakwah serantau 
32 ibadah puasa Ramadhan
33 ibadah suci haji.
34 Hamka membahas soal-soal Islam 
35 Hanja Allah
36 Hari akhirat
37 Himpunan khutbah idul Fithri
38 Hubungan antara agama dengan negara menurut Islam
39 Iman & amal soleh
40 Islam : revolusi ideologi & keadilan sosial
41 Keadilah Ilahi.
42 Keadilan sosial dalam Islam
43 Kedudukan perempuan dalam Islam
44 Kesepaduan iman & amal salih
45 Konsep bahagia menurut pemikiran psiko-spiritual : analisis pemikiran Hamka dalam Tasauf Moden
46 Kumpulan khutbah Jumaat Al-Azhar
47 Lembaga budi
48 Lembaga budi : perhiasan insan cemerlang
49 Lembaga hidup
50 Lembaga hikmat
51 Manhaj akidah menurut Hamka
52 Membahas kemusykilan agama
53 Membahas soal-soal Islam
54 Memperbincangkan dinamika intelektual dan pemikiran Hamka tentang pendidikan Islam.
55 Mengangkat martabat umat dan tamadun Melayu : tinjauan apresiatif terhadap pemikiran Hamka
56 Metode ijtima'i dalam kitab Tafsir al-Azhar karangan Hamka : satu kajian
57 Metodologi Hamka dalam pentafsiran al-Quran : tumpuan kajian kepada Surah al-Ahzab
58 Mutiara filsafat [microform] : kumpulan naskah tasauf moden, falsafah hidup, lembaga hidup, lembaga budi Tjet. ke-2
59 Pandangan hidup muslim
60 Pegangan hidup
61 Peladjaran agama Islam .
62 Pemikiran Hamka dalam politik menurut Tafsir al-Azhar 
63 Pendidikan Islam dan cabaran Kristianisasi pendidikan : satu tinjauan pandangan Hamka dalam Tafsir Al-Azhar
64 Pengajian Islam : aqidah, syari'ah, ibadah
65 Pengantar ushul fiqh
66 Peribadi
67 Perkembangan kebatinan di Indonesia
68 Perkembangan tasauf dari abad ke abad /
69 Pribadi
70 Prinsip dan kebijaksaan da'wah Islam /
71 Prof. Dr. Hamka membahas kemusykilan agama
72 Puasa di bulan Ramadhan
73 Religious harmony and inter-faith dialogue in the writings of HAMKA
74 Renungan tasauf
75 Renungan tasawuf : manisnya iman
76 Sinar memantjar dari mesjid [microform] .
77 Soal-jawab agama Islam 
78 Studi Islam
79 Sumbangan Dr. Hamka dalam bidang penterjemahan puisi Arab-Melayu
80 Tafsir al-Azhar 
81 Tanja djawab II
82 Tasauf : perkembangan dan pemurniannya /
83 Tasauf moden
84 Tasauf perkembangan dan pemurniannya
85 Tasawuf positif : dalam pemikiran
86 Tasawwuf moden
87 Teguran suchi dan jujor terhadap Mufti Johore .
88 Teguran suci & jujur terhadap mufti Johor : sebuah polemik agama
89 Tjemburu (ghirah)

 

Judul 6: Judul Karya Bidang Sastera
No. Judul
1 Koleksi sajak
2 Angkatan baru
3 Antara cita-cita dan karya sastera : pemikiran Syed Syeikh dan Hamka dalam penulisan teks sastera .
4 Di Bawah Lindungan Ka'abah dan Ustaz : suatu kajian perbandingan 
5 Di dalam lembah kehidupan
6 Dibawah gema takbir
7 Didjemput mamaknja
8 Ditepi sungai Dadjlah.
9 Djiwa merdeka
10 Empat bulan di Amerika
11 Hamka : sebagai pengarang roman
12 Hamka : ulama serba boleh
13 Hamka and modern Indonesian literature in the 20th century
14 Hamka dalam perkembangan Kesusasteraan Indonesia
15 Hamka sebagai pengarang roman : sebuah studie sastra
16 Karangan bunga dari selatan : cherpen dan choret2 di zaman Jepun
17 Kerana fitnah
18 Margaretta Gauthier Tjet
19 Mencari dia ....
20 Mengembalikan tasauf kepangkalnya
21 Menuggu bedok berbunyi.
22 Merantau ka-Deli
23 Merantau ke Deli [oleh] Hamka : sebuah skripsi.
24 Pemikiran Hamka dalam bidang kesusasteraan
25 Pengaruh Islam dalam sastra Melayu
26 Penuntun djiwa 
27 Persepsi para ilmuan Malaysia terhadap keulamaan Prof Dr. Hamka dan tafsir Al-Azhar
28 Prof. Hamka : ulama berkarisma yang meminati sastera
29 tenggelamnja Kapal Van Der Wijck
30 Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (TKVDW) : antara kisah cinta yang tragis dan kritikan sosial yang tajam dari pena Hamka
31 Terusir
32 Tjerita Si Sabariah
33 Tuan direktor

 

Jadual 7: Judul Karya Bidang Sejarah
No. Judul
1 Antara fakta dan khayal "Tuanku Rao
2 Bercerita sirah Nabi Muhammad (s.a.w)
3 Dari perbendaharaan lama
4 Dari raja ali haji hingga hamka : Indonesia dan masa lalunya
5 Hamka bercerita kisah Nabi & Rasul 
6 Hamka di mata hati umat
7 Hamka kepribadian sejarah dan perjuangannya
8 Hamka sa-bagai sa-orang novelis
9 Hamka Transformasi Sosial di Alam Melayu
10 Kasus nikah Megawati Sukarnoputeri dengan Hassan Gamal
11 Kenangan2 di Malaya
12 Kenangan-kenangan 70 tahun Buya Hamka
13 Kisah nabi-nabi.
14 Mengalu-alukan kemerdekaan Malaya
15 Pemikiran dan perjuangan Hamka
16 Pemikiran etika Hamka
17 Pemikiran Hamka
18 Pengaruh Muhammad 'Abduh di Indonesia
19 Professionalisme dalam penulisan autobiografi Melayu : memanfaatkan stail dan teknik retorik Hamka
20 Sedjarah umat Islam
21 Sejarah kedatangan dan penyebaran agama Islam ke Kepulauan Melayu menurut pandangan Hamka

 

Jadual 8: Judul Karya Bidang Biografi/Autobiografi
No. Judul
1 Peribadi
2 Ajahku : riwayat hidup Dr. H. Abd. Karim Amrullah dan perdjuangan kaum agama di Sumatera
3 Biographie pahlawan2 Islam
4 Buya Hamka berhutang untuk ke Makkah
5 Haji Abdul Malik Karim Amrullah @ Hamka satu biografi
6 Hamka : di mata hati umat
7 hamka : pujangga Islam : kebanggaan rumpun Melayu menatap peribadi dan martabatnya
8 Hamka [microfiche] : a bibliography of the works of Prof.Dr.Haji Abdul Malik Karim Amrullah
9 Hamka pujangga Islam kebanggaan rumpun Melayu : menatap peribadi dan martabatnya .
10 Hamka
11 Hamka: Hukama Melayu yang Ulung
12 Kenang-kenangan hidup
13 Kenang-kenanganku di Malaya
14 Perjalanan terakhir Buya Hamka.
15 Pribadi dan martabat Buya Prof. Dr. Hamka
16 Said Djamaluddin al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslim
17 Strategi retorik dalam autobiografi Melayu : perbandingan karya Hamka dengan Shahnon Ahmad Author Abu Hassan Abdul.

 

Jadual 9: Judul Karya Bidang Politik
No. Judul
1 Hak asasi manusia dalam Islam & deklarasi PBB
2 Hamka dan transformasi sosial di alam Melayu
3 Transformasi sosial di alam Melayu
4 Islam dan demokrasi
5 Merdeka
6 Pemikiran Hamka dalam bidang akidah, tasawuf dan sosial-politik
7 Pemimpin & pimpinan.
8 Politik bermoral agama :
9 Sesudah `naskah Renville' [microform] :
10 Siapakah pemimpin - sedjati? [microform

 

Jadual 10: Judul karya bidang Undang-Undang Adat
No. Judul
1 Adat Minangkabau menghadapi repoloesi
2 Hukum Minangkabau dan harta pusakanja
3 Islam & adat minagkabau

Buku-Buku Hamka Yang Tidak Dapat Dikenalpasti di Perpustakaan terpilih

 1. Laila Majnun
 2. Si sabariyah
 3. Mati mengandung malu (karya terjemahan dari marfaluthi)
 4. Mandi cahaya di tanah suci
 5. Mengembara di Lembah Nil
 6. Pembela Islam, Tarikh Abu Bakar Sidik
 7. Ringkasan Tarikh Islam
 8. Sejarah Islam Sumatera
 9. Muhamadiyah melalui tiga zaman
 10. Revolusi agama
 11. Negara Islam
 12. Revolusi fikiran
 13. Dilamun ombak masyarakat
 14. Urat tunggang pancasila
 15. Expansi idiologi (Aghazwul Fikri)
 16. Pidato Pembelaan Peristiwa Tiga Maret
 17. Revolusi Islam
 18. Revolusi Adat
 19. Cita-cita kenegeraan dalam ajaran islam
 20. Falsafah idiologi islam
 21. Chatibul Ummah
 22. Muhammadiyah di Minangkabau
 23. Akhlaqul Karimah
 24. Mutiara taraweh dan Idul Fitri
 25. Revolusi Fikiran
 26. Di tepi sungai Nil
 27. Ghirah, Cemburu

Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya, ketokohan Hamka selama 73 tahun sebagai penulis telah menghasilkal pelbagai karya dengan terdiri dari pelbagai bidang melalui pelbagai idea dan pemikiran. Hampir 3 dekad meninggal dunia karya agung masih menjadi pilihan masyarakat tidak kira bangsa di Malaysia, Indonesia dan Singapura.  Hamka tetap dapat diterima kerana idea dan pemikirannya dalam berkarya adalah penuh dengan kejujuran, keikhlasan serta penuh informasi terutama yang berkaitan dengan keagamaan. Walaupun kehilangannya sudah hampir 3 dekad namun karyanya dapat bertahan sehingga ke hari ini dan masih menjadi pilihan kepada masyarakat khususnya kepada para pengkaji akademik.

Rujukan

 • H.Rushdi Hamka.2002. Hamka Pujangga Islam Kebanggaan Rumpun Melayu Menatap Peribadi Dan Martabatnya.Shah Alam: Pustaka Dini
 • Sidek baba(Pnyt.)2008. Pemikiran Hamka. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • H.Rushdi Hamka. 2008. Hamka. Keperibadian, sejarah dan perjuanggannya. Dalam Pemikiran Hamka. Sidek baba (Pnyt.). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • Abdul Rahman Abdul Aziz.2002.Pemikiran Etika Hamka. Kuala Lumpur: Utusan Punlication & Distributors Sdn.Bhd.
 • H.Rushdi Hamka.2002. Hamka Pujangga Islam.Shah Alam: Pustaka Dini
 • Ahmad Hakim M.Talhah. 2005. Politik Bermoral Agama. Tafsir Politik Hamka.Yogyakarta: UII Press Yogyakarta.
 • Nasir Tamara,Buntaran sanusi, vincent Jauhari.1984. Hamka Dimata Hati Umat. Jakarta: Penerbit Sinar Harapan.
 • Mohammad Redzuan Othman. 2008.Sumbangan Hamka Dalam Penulisan Sejarah Melayu Di Alam Melayu. Dalam Sidek baba (Pnyt.). Pemikiran Hamka. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.Hal:115-129
 • Hanif Rasyid S. Pd.I . http://www.sungaibatang.org/index.php/sejarah/seajarah-tokoh/hamka/74-hamka-seorang-politikus-14092012.
 • Hanif Rasyid.t.t. Hamka Sang Inspirator. Indonesia: Muzium Rumah kelahiran Buya Hamka.
 • Hamka.1966. Kenang Kenangan Hidup.Kuala Lumpur: Pustaka Melayu Baru.
 • Usman Effendi.1955. Sasterawan-Sasterawan Indonesia 1.Djakarta:Gunung Agung.

Pemikiran

Bidang Pemikiran Dalam Karya Hamka

Idea dan pemikiran  Hamka terserlah melalui penulisannya dalam bidang-bidang agama, politik, pendidikan dan sastera yang kini menjadi rujukan dan panduan oleh penyelidik dan masyarakat. Pemikirannya tertumpu kepada pelbagai persoalan yang dihadapi oleh umat Islam seperti keagamaan, kehidupan sosial kemasyarakatan dan sastera. Pemikiran dalam karya-karyanya telah membantu pengembangan intelektual umat Islam.

Dalam jadual 1 menunjukkan sebanyak 6 bidang pemikiran yang terdapat dalam karya Hamka iaitu sastera, agama, politik, sejarah dan undang-undang/ adat serta karya dalam bentuk biografi dan autobiografi mengenai dirinya.    

Jadual 1: Bidang Pemikiran
No. Bidang
1. Biografi /autografi
2.  Sastera
3.  Agama
4.  Politik
5.  Sejarah
6.  Undang-Undang / Adat

 

Karya Keagamaan

Dibawah bidang keagamaan terdapat beberapa cabang penulisan yang telah dibahagikan kepada 7 iaitu pertama, falsafah, tafsir alquran, hak asasi dan undang-undang, sosial dan kemasyarakatan, ceramah dan kutbah, gender dan pendidikan.

Antara karya mengenai falsafah adalah bertajuk 1001 soal-soal hidup, Falsafah hidup, Falsafah Islam, Falsafah ketuhanan, Lembaga budi dan Lembaga hidup. Kedua, karya Tafsir al-quran terdiri dari 2 karya iaitu Metodologi Hamka di dalam tafsir Al-Azhar dan Tafsir Al-Azhar : Juzu' 1-30. Ketiga mengenai keadilan sosial dan karyanya bertajuk Keadilan sosial dalam Islam. Keempat ialah mengenai sosial dan kemasyarakatan. Penulisan ini banyak dihasilkan Hamka kerana baginya terlalu banyak elemen dalam kehidupan yang perlu di lalui oleh masyarakat yang mesti berlandaskan agama islam.

Antara karyanya adalah Akidah Islam dalam karya Hamka, Amalan perisai ghaib, Bohong di dunia, Cara mengenal tuhan, Dari lembah tjita-tjita, Ghariah dan tentangan terhadap Islam, Hari akhirat, Iman & amal soleh, Pandangan hidup muslim, Peribadi, Perkembangan tasauf dari abad-keabad, Renungan tasauf, Tasauf moden dan Teguran suci & jujur terhadap mufti Johor : sebuah polemik agama. Selain itu dalam memelihara kaum wanita iaitu bawah tajuk gender. Karyanya adalah bertajuk  kedudukan perempuan dalam Islam.

Baginya wanita juga harus tahu dimana kedudukan mereka dalam Islam lebih-lebih lagi bagi yang bergelar isteri. Selain itu, Hamka juga sememangnya terkenal sebagai pidato terbaik kerana susun katanya mampu membuatkan pendengarnya menarik dan dalam masa yang sama memahami kandungan ucapannya. Hal ini menyebabkan beliau mampu memberi pelbagai ceramah dan kutbah. Antara karyanya ialah Kumpulan khutbah Jumaat Al-Azhar, Pegangan hidup [cakera padat] : kuliah Hamka, Puasa di bulan Ramadhan [cakera padat] : kuliah Hamka Seterusnya yang terakhir beliau juga tidak lupa untuk memberi dan menyediakan buku untuk dijadikan panduan kepada masyarakatnya iaitu bertajuk Pelajaran agama Islam.

Bidang Sastera

Beliau yang dilahirkan dalam keluarga yang mengamalkan adat Minangkabau yang mempunyai pelbagai seni dan budaya yang tersendiri dan dilahirkan di tepi tasik sungai Maninjau menjadikan beliau begitu kreatif dan berilham tinggi dalam berkarya. Selain itu dibawah bidang ini, terdapat juga beberapa penulis tempatan yang membincangkan mengenai penulisannya. Judul-judul yang dihasilkan mempunyai jalan cerita yang menarik, mempunyai mesej tersendiri, bahasa yang mudah difahami dan kebanyakannya ditulis di atas kerealitian sebenar iaitu bedasarkan pengalaman dan pengembaraan beliau.

Antara judul-judul tersebut ialah Di bawah lindungan Kaabah, Di dalam lembah kehidupan, Hamka dalam perkembangan kesusasteraan Indonesia, karangan bunga dari selatan : cherpen dan choret2 di zaman Jepun, Kerana fitnah, ‘Margaretta Gauthier, Menuggu bedok berbunyi, Merantau ka-Deli, Tenggelamnya kapal van der Wijck, Terusir dan Tuan direktur.

Bidang Sejarah 

Antara karya sejarah adalah terdiri dari judul Bercerita sirah Nabi Muhammad (S.A.W), Dari perbendaharaan lama, Dari Raja Ali Haji hingga Hamka:Indonesia dan masa lalunya, Hamka bercerita kisah Nabi & Rasul, Mengalu-alukan kemerdekaan Malaya dan Sejarah umat Islam.

Bidang Biografi/Autobiografi

Bidang ini terdiri dari dua jenis iaitu karya yang dihasilkan oleh Hamka dan penulisan mengenai Hamka). Sebagai seorang penulis, pemikir dan ahli falsafah Melayu Islam yang paling prolifik menghasilkan penulisan dan pemikirannya termasuk karya-karya agung menjadikan ramai penulis menulis mengenai karyanya. Antara karya yang dutulis Hamka ialah Ayahku : riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah dan perjuangan kaum agama di Sumatera, ‘Kenang-kenangan hidup, Kenang-kenanganku di Malaya, Pribadi dan Said Djamaluddin Al-Afghany : pelopor kebangkitan Muslimin.

Manakala antara karya yang menulis tentang Hamka ialah Haji Abdul Malik Karim Amrullah @ Hamka satu biografi  oleh Nurul Huda Mat Yunus, Hamka : di mata hati umat penyunting oleh Nasir Tamara, Buntaran Sanusi, Vincent Djauhari, Hamka : pujangga Islam : kebanggaan rumpun Melayu menatap peribadi dan martabatnya oleh H. Rusydi Hamka, Hamka: Hukama Melayu yang Ulungoleh A. Aziz Deraman, Perjalanan terakhir Buya Hamka oleh Panji Msyarakat.

Foto Tokoh

Buya Hamka 1978, sebagai Ketua Majelis Ulama Indonesia ketika diterima Presiden Suharto Buya Hamka sebagai ketua Majlis Ulama Indonesia ketika diterima wakil presiden Adam Malik 21 Oktober 1978
Hamka dan isteri pertamanya iaitu Siti Raham binti Endah Sutan (Tahun 1960) Hamka di Forum keagamaan di Malaysia,1979
Hamka dikerumuni oleh jemaah dan kanak-kanak selepas memberi kutbah ildilfitri Hamka ketika memberi khutbah idilfitri di Padang Masjid Al-Azhar, Jakarta, 1959
Hamka sebagai agamawan selalu mendapat banyak kesempatan berdakwah dan ceramah (dalam dan luar negeri) Keluarga besar Hamka,gambar diambil tahun 1950 di Jakarta(dua orang anak beliau masih belum dilahirkan)
Kenang-kenangan wukuf di Arafah tahun 1974 Ketika memperoleh penganugerahan Doctor Honouris Causa daripada Counsellor UKM dan Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Abdul razak
Ketika menerima anugerah Doctor Honouris Causa,Universiti al-Azhar,1968 Kutubghanah di Muara pauh, Sumatera Barat tempat buya Hamka belajar dan merujuk pelbagai kitab
Suasana di perkuburan rakyat Tanah Kusir, ketika Buya Hamka meninggal dunia Suasana murung ketika Hamka dikebumikan

Hamka bersama almarhum ayahanda Syekh Haji Abdul Karim Amrullah, 1930

Hamka bersama cucunda tersayang, Naila Fauziah

Hamka dan isteri kedua beliau Siti Khadijah

Hamka ketika usia 10 tahun

Lukisan gambar Prof. Dr. Hamka tahun 1980, hasil karya Sonny

Penerima Kehormat Doctor Persuratan UKM di Malaysia pada 8 jun 1974

Hamka pada tahun 1950

Hamka

Surau di tepi Danau Maninjau tempat belajar mengaji Hamka di masa belia
HAMKA (Haji Abdul Malik bin Karim Amrullah)