Pendeta Za’ba (Zainal Abidin Ahmad)

Pengenalan

Pendeta Za'ba

Za’ba atau nama sebenarnya Zainal Abidin Ahmad dilahirkan di Kampung Bukit Kerdas, Jempol, Batu Kikir, Negeri Sembilan pada  16 September 1895. Bapanya, Ahmad Ibrahim (1864-1927), insan yang mementingkan agama dan pendidikan. Ibu Za'ba bernama Intan Awaluddin (1877-1907). Beliau merupakan seorang sasterawan dan pemikir Melayu berketurunan Bugis dan Minangkabau serta seorang cendekiawan Melayu yang dihormati dan hampir 40 tahun aktif dalam kegiatan penulisan dan penterjemahan. Za’ba merupakan seorang anak kampung yang berjaya meletakkan dirinya sebagai seorang tokoh yang terkemuka dalam sejarah Malaysia.

Beliau juga merupakan seorang yang gemar membaca, menulis dan mengarang. Selain itu beliau juga juga seorang yang tabah, bersemangat patriotik dan kental dalam perjuangannya tidak kira dalam bahasa, agama dan politik. Beliau memperoleh gelaran  ‘pendita’ iaitu pada tahun 1956 semasa beliau mengetuai kongres yang penting bagi bangsa Melayu iaitu Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu ketiga. Beliau merupakan sarjana Melayu yang pertama yang menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam seperti meletakkan asas sistem bahasa Melayu baharu baik dalam bidang ejaan, tatabahasa Melayu mahupun retorik.

Dari segi tatabahasa, beliau telah meletakkan asas golongan kata dan golongan ayat bahasa Melayu. Beliau telah menggolongkan kata kepada lima golongan yang utama, iaitu nama, perbuatan, sifat, sendi dan seruan. Za‘ba juga membahagikan kata sifat kepada sifat nama (adjektif) dan sifat kata (adverba). Selain bahasa beliau juga terlibat secara aktif dalam gerakan pembaharuan Islam dan menghasilkan beberapa buku tentang agama Islam serta turut  bergiat aktif dalam pertubuhan politik tanah air.

Dalam bidang penulisan, beliau begitu prolifik mencakupi bidang bahasa sastera, agama, pendidikan, ekonomi dan politik. Antara karyanya yang terkenal seperti Pelita Bahasa Melayu Penggal I, Pelita Bahasa Melayu III (Kitab Karang-Mengarang yang lebih lengkap dari yang dulu-dulu) dan Anak Raja dengan Anak Papa (terjemahan dari karya Mark Twain The Prince and The Pauper.

Biografi Tokoh

Pengenalan

Zainal Abidin Ahmad atau juga dikenali sebagai Za’ba merupakan seorang sasterawan dan pemikir Melayu berketurunan Bugis dan Minangkabau. Beliau merupakan seorang cendekiawan Melayu yang dihormati dan hampir 40 tahun aktif dalam kegiatan penulisan dan penterjemahan. Beliau merupakan penulis rencana dan esei yang berbakat istimewa dan gigih, sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Penulisannya begitu prolifik mencakupi bidang bahasa sastera, agama, pendidikan, ekonomi dan politik. Selain itu Za’ba juga memainkan peranan lain iaitu sebagai guru dan  ahli fikir.


Latar Belakang

Zainal Abidin bin Ahmad dilahirkan pada 16 September 1895 di Kampung Bukit Kerdas, Jempol, Batu Kikir, Negeri Sembilan. Za'ba merupakan anak sulung, diikuti dua adiknya iaitu Muhammad Yusuf dan Siti Hawa adik tirinya bernama khadijah. Beliau merupakan salah seorang anak kampung yang berjaya meletakkan dirinya sebagai seorang tokoh yang terkemuka dalam sejarah Malaysia.

Za’ba memiliki kecemerlangan peribadi iaitu ketajaman pemikiran, kesungguhan dan keberanian disamping memiliki ciri-ciri seorang tabah, bersemangat patriotik dan kental dalam setiap perjuangannya. Sifatnya yang gemar membaca, menulis dan mengarang telah menjadikan beliau berjaya dalam kerjayanya.

Keluarganya (sebelah bapa) berketurunan Bugis yang terkemuka dari Kepulauan Riau dan berkedudukan tinggi dalam masyarakat Bugis di Linggi. Kedudukan ekonomi keluarga Za'ba bolehlah dikatakan berada lantaran kegigihan ayahnya bekerja dalam beberapa pekerjaan yang diceburinya. Bapanya, Ahmad Ibrahim (1864-1927) adalah insan yang mementingkan agama dan pendidikan.

Beliau berbakat dalam kepenyairan dan kepengarangan di samping rajin menelaah pelbagai buku agama, hikayat Melayu dan persuratkhabaran sezaman. Beliau juga merupakan satu-satunya penduduk kampung tahu membaca dan menulis huruf Melayu yang tidak berbaris serta berpengetahuan dalam agama.

Manakala Ibu Za'ba bernama Intan Awaluddin (1877-1907). Beliau berketurunan Melayu-Minang dan seorang yang buta huruf (seperti lazimnya nasib wanita Melayu ketika itu), tetapi ini tidaklah bermakna ibu Za'ba jahil. Sejak kecil, Za’ba diasuh berdisiplin dan bermandiri yang sekali gus melayakkannya mengharungi hari-hari mendatang dengan penuh keyakinan dan semangat perjuangan.

Bapanya mendidiknya dengan tegas dan garang telah menjadi aset moral dan psikologi yang bermakna buat Za'ba sendiri. Semasa kecil lagi, Za'ba menjadi anak kecil yang bijak dan dicemburui kebolehannya oleh orang kampung ketika memperdengarkan bacaan ayat-ayat al-Quran dengan kemerduan suaranya.

Apabila dewasa, Za'ba mendepani zaman kedewasaannya dengan tabah dan berwaspada. Za'ba tampil sebagai pengkritik, propagandis dan provokator yang berani, lantang dan tegas - bukannya penikus yang melutut di kaki penjajah bangsanya.


Anugerah

Sepanjang kehidupan beliau telah memperoleh anugerah antaranya:

 • 1956: Gelaran Pendeta di Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketiga
 • 1959: Ijazah Kehormat dan Persuratan dari Universiti Malaya
 • 1973: Ijazah Kehormat dan Persuratan dari Universiti Kebangsaan Malaysia
 • 1962: Panglima Mangku Negara yang membawa gelaran Tan Sri

Pendidikan

Ketika Za'ba berumur sembilan tahun, dia belum disekolahkan lagi oleh bapanya. Namun, minat Za'ba untuk belajar menulis dalam jawi terus membiak dalam dirinya. Sikap Ahmad yang rajin membaca turut mempengaruhi azam beliau untuk mengikuti jejak langkah ayahnya. Apabila ayahnya  menyedari minat dan kesungguhan anak sulungnya, dengan tidak melengahkan masa, Ahmad mengajar Za'ba membaca dan menulis dalam jawi, serta ilmu kira-kira yang asas.

Kecerdasan dan kegigihan Za'ba terserlah. Dia dapat menguasai buku Pemimpin Pengetahuan (jawi) yang digunakan oleh murid Darjah Satu dengan pantas, dan oleh sebab itu, ayahnya membeli buku Pohon Pelajaran dan Jalan Kepandaian (jawi) digunakan oleh murid Darjah Dua dan Darjah Tiga di sekolah Melayu untuk mengajar Za'ba.

Kemahiran membaca jawi dan minat membaca yang dimiliki oleh Za'ba mendorongnya membaca pelbagai buku agama dan hikayat Melayu. Meskipun dia sukar memahami keseluruhan isi kandungan bahan bacaan itu, lantaran banyak perkataan yang tidak difahaminya, tetapi Za'ba telah mengisi zaman kanak-kanaknya dengan kelainan yang nyata berbanding anak-anak Melayu yang sezaman dengan zaman kanak-kanaknya. Sementara itu, sebelum bersekolah pada 1907, Za'ba telah mempelajari rumi menerusi Muhammad Datuk Muda Linggi, saudara dua pupu kepada ayahnya, yang mengajar di Sekolah Kuala Jempol. Za'ba berjaya menguasainya dalam masa enam bulan.

Za'ba menerima pendidikan formal terawalnya di Sekolah Melayu (Batu Kikir), ketika berusia 12 tahun. Za'ba terus dinaikkan ke darjah Tiga dan seterusnya tamat darjah Lima iaitu darjah tertinggi di sekolah Melayu. Pada 1909, Za'ba dipindahkan oleh bapanya ke Sekolah Linggi, sejajar dengan hasrat Ahmad untuk menjadikan Za'ba sebagai ulama. Di sekolah tersebut, Za'ba mempelajari pelbagai cabang ilmu keagamaan seperti bahasa Arab, mantik, fekah dan usuluddin.

Sejak dua tahun bersekolah di Linggi itulah minat Za'ba dalam arena kepengarangan dan kebahasaan terus berputik. Di sekolah Melayu, prestasi akademik Za'ba menjadi kebanggaan keluarganya. Pada setiap peperiksaan akhir tahun, Za'ba meraih tempat pertama dalam kelasnya. Prestasi cemerlang ini dikekalkan oleh Za'ba sehingga Darjah Lima. Malah, Za'ba pernah merangkul tempat pertama daripada keseluruhan 265 calon yang menduduki Scholarship Examination 1909, di seluruh Negeri Sembilan, untuk mendapatkan tempat di sekolah Inggeris, atau menjadi Guru Pelatih sekolah Melayu.

Reputasi akademik Za'ba di sekolah Inggeris juga sangat baik. Keputusan cemerlang dalam Scholarship Examination 1909 mendorong Za'ba membuat keputusan berani (tanpa direstui oleh bapanya). Za'ba, dengan sokongan moral dan material daripada Muhammad Datuk Muda Linggi, memilih melanjutkan pelajaran di St. Paul's Institution, Seremban. Za'ba menghabiskan enam tahun di sekolah tajaan mubaligh Kristian itu menerusi kelas ekspres, dan Za'ba juga mengekalkan prestasi akademik cemerlang sebagai pelajar terbaik dalam kelasnya. Pada 1915, Za'ba menamatkan persekolahan Inggeris dengan memperoleh Senior Cambridge iaitu pencapaian yang tinggi dalam konteks zamannya. Minat dan penguasaannya dalam subjek bahasa dan sastera Inggeris menyebabkan Za'ba diberikan jolokan oleh rakan-rakan sekolahnya sebagai Shakespeare.(Adnan Hj. Nawang 1994)


Kerjaya

Kerjayanya sebagai guru yang bermula pada tahun 1916 dan penulisannya yang bermula pada tahun yang sama dengan nama pena Patriot. Sebelum menjadi guru, Za'ba bercita-cita menjadi doktor dan ahli sastera. Za'ba berazam dan berusaha untuk mencapai cita-citanya itu. Walau bagaimanapun terdapat halangan dan sekatan tertentu daripada pihak kerajaan kolonial British. Beliau pernah mengemukakan 2 permohonan untuk melanjutkan pelajaran iaitu di The Medical School, Singapura, melalui Pejabat Residen Negeri Sembilan dan Pejabat Pengarah Pendidikan Negeri Sembilan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang sastera di United Kingdom.Walau bagaimanpun kedua-dua permohonannya ditolak atas alasan tidak ada biasiswa.

Hal tersebut menyebabkan beliau berfikir dan perlu berdikari dan menentukan masa depannya sendiri. Sebagai anak Melayu yang berpendidikan, dia tidak mahu membebankan keluarganya, khasnya ayah beliau yang telah lanjut usianya. Za'ba memohon pekerjaan lain seperti Settlement Officer, Sanitary Inspector dan Forest Ranger, tetapi kesemuanya ditolak. Beliau hanya ditawarkan menjadi guru sementara di St. Paul's Institution atau kerani pelatih di Pejabat Setiausaha Kerajaan di Seremban. Hal ini terjadi kerana dasar pendidikan dan ekonomi kolonial British terhadap orang Melayu. Mereka tidak mahu anak-anak Melayu menjadi intelektual yang mungkin kelak akan menentang penjajah barat itu sendiri.

Za'ba menerima tawaran tersebut enam bulan sahaja. Namun, Za'ba mungkin terhina dengan tawaran yang tidak pernah dipohonnya itu iaitu sebagai guru dan kerani sementara. Tawaran tersebut ternyata tidak sepadan dengan anak Melayu yang cemerlang akademiknya dan bergagasan besar seperti Za'ba (ingin menjadi doktor dan ahli sastera). Za'ba merana dan berkelana di kampungnya. Pada akhirnya, Za'ba memutuskan untuk berkhidmat sebagai guru tetap di Johor. Kerjaya ini berkait rapat dengan hasrat dan minatnya untuk menjadi pengarang.

Pada masa yang sama, perasaan benci, kecewa dan marah terhadap kerajaan kolonial British terus membara dalam jiwa Za'ba. Lantaran itulah, dalam kegiatan awal penulisannya pada Ogos 1916, Za'ba "melepaskan" bara dendamnya dengan menghunuskan kritikan yang keras, tajam dan lantang terhadap British dan imperialis Barat umumnya. Serangan penanya yang bersifat anti kolonial Barat itu juga dilatari oleh roh keislamannya, di samping hakikat kemunduran serta kemiskinan orang Melayu ketika itu yang turut mendapat pembelaan beliau. Kunci perjuangan beliau, dalam memberikan kepemimpinan pemikirannya terhadap masyarakat Melayu, bertitik tolak di Johor Bahru.
Beliau memulakan kerjayanya sebagai guru sekolah di Johor Bahru pada tahun 1916, dan kemudiannya bertukar ke beberapa tempat lain iaitu:

 1. 1918:Kolej Melayu Kuala Kangsar
 2. 1923: Jabatan Pendidikan, Kuala Lumpur
 3. 1924: Kolej Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim
 4. 1939: Jabatan Maklumat, Singapura sehingga 1942
 5. 1942: Pusat Pengajian Kajian Timur dan Afrika, Universiti London sehingga 1951
 6. 1954: Universiti Malaya, Singapura sehingga 1959.
Za'ba ditawarkan bekerja sebagai guru sementara di sekolahnya, dan selepas itu dia memasuki perkhidmatan perguruan di English College, Johor Bharu (Jun 1916-September 1918). Beliau pernah menjadi guru di Maktab Melayu Kuala Kangsar (Oktober 1918-April 1923), dan pada peringkat inilah beliau lulus peperiksaan ikhtisas perguruan (Normal Class, pada tahun 1921); penterjemah di Pejabat Pengarah Sekolah-Sekolah Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu, Kuala Lumpur (Mei 1923-Mac 1924), dan Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI), Tanjung Malim (April 1924-September 1939). Kemudian dan menjadi penterjemah dan juruhebah di Pejabat Penerangan Singapura serta menjadi penyelenggara buku pendidikan Melayu di Jabatan Pelajaran Singapura (Oktober 1939-Januari 1941).

Semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu, Za'ba berkhidmat sebagai ketua pengarang dan penterjemah berita Radio Jepun, serta menyelenggarakan penerbitan buku bagi jabatan Pelajaran dan Agama, Bunkyo-ka (Mac 1942-Julai 1945). Selepas perang dunia kedua tamat, Za'ba bertugas sebagai penterjemah di Mahkamah Tinggi dalam Pentadbiran Tentera British di Kuala Lumpur (September 1945-Julai 1946); kemudian kembali ke jawatan lamanya sebagai penterjemah kanan bahasa Melayu dan pengarang buku teks di Pejabat pelajaran, Kuala Lumpur (Ogos 1946-Ogos 1947); pensyarah Bahasa Melayu di School of Oriental and African Studies (SOAS), Universiti London (September 1947-hingga bersara pada September 1950). Pada tahun 1953, Za'ba menjadi pensyarah kanan merangkap Ketua Jabatan Pengajian Melayu yang pertama di Universiti Malaya, Singapura (April 1953-Januari 1959). Semasa di University of London, Za'ba memperoleh Sarjana Muda Sastera (1953).


Za'ba dan Bahasa

Pada tahun 1956, Za'ba telah mengetuai kongres yang penting bagi bangsa Melayu iaitu Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu ketiga, dan pada akhir kongres ini Za'ba dianugerahi gelaran "Pendeta". Ini dilakukan kerana mengenang jasanya yang tidak terhingga dalam bidang bahasa. Walaupun penglibatannya dalam bidang-bidang lain tidak boleh diperkecil, tetapi sumbangan dan tulisannya dalam bidang bahasa yang paling menonjol. Dalam pendahuluan Pelita Bahasa Melayu Penggal I misalnya, dia mencatatkan kegigihannya menerapkan nahu Arab dan Inggeris kepada bahasa Melayu.

Beliau juga meletakkan asas sistem bahasa Melayu baharu baik dalam bidang ejaan, tatabahasa Melayu mahupun retorik. Dengan itu dia menjadi sarjana Melayu yang pertama menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam.
Beliau juga yang menandai babak awal perkembangan ilmu bahasa atau linguistik Melayu baharu sejak tahun 1920-an, kira-kira satu dekad lebih awal daripada tokoh linguistik Amerika, iaitu Leornard Bloomfield yang baru muncul pada awal tahun 1930-an dengan linguistik strukturalnya.”

Za‘ba ialah perintis analisis sistem ejaan bahasa Melayu. Menurut Dr. Awang, Profesor Emeritus Dato' Dr. Asmah Haji Omar menunjukkan analisis ejaan Za‘ba itu berasaskan ilmu fonologi, iaitu kewujudan bunyi mendahului tulisan, huruf ialah lambang bunyi dan ada “hubungan antara fikiran dengan mekanisme bahasa”. Butiran hujah Profesor Emeritus Dato' Dr. Asmah itu terdapat dalam makalah yang bertajuk “Za‘ba dalam Linguistik: Satu Tinjauan mengenai Aspek Bahasa yang Diutarakannya”.

Makalah itu termuat dalam buku Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu (Esei-esei Penghormatan kepada Pendeta Za‘ba) terbitan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, tahun 1976. Dr. Awang juga menyatakan, analisis ejaan itu berasaskan fonetik kerana Za‘ba menggunakan istilah yang sesuai dengan fonetik. Antara istilah itu termasuklah huruf saksi (vokal), huruf benar (konsonan), bunyi kasar dan bunyi halus yang merupakan jenis vokal, bunyi berkait rapat (diftong) dan bunyi berkait renggang (vokal rangkap).

Dari segi tatabahasa, Za‘ba meletakkan asas golongan kata dan golongan ayat bahasa Melayu. Dia menggolongkan kata kepada lima golongan yang utama, iaitu nama, perbuatan, sifat, sendi dan seruan. Golongan utama itu dipecahkan kepada subgolongan. Contohnya, di bawah nama ada nama betul dan ganti nama. Di bawah setiap subgolongan itu ada pula pecahan seperti nama, am, nama neka dan nama khas. Perbuatan dipecahkan kepada perbuatan melampau dan perbuatan tidak melampau. Istilah kita kini bagi perbuatan melampau ialah kata kerja transitif dan perbuatan tidak melampau ialah kata kerja tidak transitif. Selain itu, Za‘ba menyatakan ada perbuatan dapat menduduki fungsi nama. Perbuatan itu dinamakan perbuatan nama dan nama perbuatan.

Za‘ba membahagikan kata sifat kepada sifat nama dan sifat kata. Istilah kita kini bagi sifat nama ialah adjektif dan sifat kata ialah adverba. Bagi kata sendi, Za‘ba meletakkan asas penggunaan kata sendi yang tepat. Dr. Haji Awang Sariyan menegaskan, “Hingga kini, ketetapan yang dibuat Za‘ba itu menjadi pegangan pendidik dan pelajar serta masyarakat umum dalam penggunaan bahasa Melayu rasmi terutama dalam bidang pentadbiran.”

Za‘ba menggolongkan ayat bahasa Melayu kepada ayat selapis, ayat berlapis, ayat berkait, ayat bercampur. Jenis ayat pula terbahagi kepada ayat penyata, ayat tanya, ayat perintah, dan ayat seruan. Selain itu, Za‘ba juga memperkatakan ragam ayat dengan istilah ayat bangun membuat bagi ayat aktif dan ayat bangun kena buat bagi ayat pasif. Dr. Haji Awang Sariyan menyatakan, “Kajian menunjukkan bahawa rumus-rumus ayat pasif bahasa Melayu rasmi yang ditemukan oleh sarjana-sarjana linguistik moden tidak ada perbezaannya sama sekali dengan yang telah dikemukakan oleh Za‘ba lebih setengah abad yang silam.”

Dari segi retorik, Dr. Haji Awang Sariyan mengatakan, Hashim Awang mengangkat Za‘ba sebagai tokoh dan pelopor retorik Melayu. Menurut Hashim Awang, buku Ilmu Mengarang Melayu karangan Za‘ba yang terbit pada tahun 1934 mendahului buku tokoh retorik Inggeris Cleanth Brooks dan Robert Penn Warren, iaitu Modern Rhetoric yang terbit enam tahun sesudah buku Za‘ba itu. Pendapat Hashim Awang itu terdapat dalam kertas kerjanya “Retorika Melayu dari Tanggapan Za‘ba” untuk Kongres Bahasa Melayu Sedunia pada bulan Ogos 1995.


Za'ba dan Agama

Za‘ba terdidik dalam keluarga berakhlak Islam, mendapat didikan yang istimewa tentang ilmu Islam dan menjadikan Islam sebagai panduan hidupnya sejak beliau masih kanak-kanak. Minat Za‘ba untuk mendalami ajaran Islam dilakukannya dengan cara membaca majalah tempatan dan luar negara. Selain itu Za‘ba berguru dengan Syed Syeikh al-Hadi dan Sheikh Tahir Jalaluddin.


Ayah Za‘ba mahu anaknya itu menjadi ulama. Dia melarang Za‘ba belajar di sekolah Inggeris. Za‘ba berdegil. Apabila dia mendapat markah tertinggi dalam peperiksaan Darjah Lima dan gagal ke Maktab Melayu Kuala Kangsar kerana kesilapan melakukan pilihan, dia tetap berusaha dan diterima belajar di St. Paul’s Institution, Seremban. Hal ini menyebabkan ayahnya memutuskan hubungan dengannya.

Kata orang, cari-carik bulu ayam. Tiga tahun kemudian si ayah menerima anaknya semula.
Selain pakar dalam bahasa Melayu dan mahir dalam bahasa Inggeris, Za‘ba juga mengusai bahasa Arab. Dia mempelajari bahasa Arab sejak kecil dan memperoleh Diploma Bahasa Arab dari Universiti London, iaitu ketika beliau bertugas di universiti itu. Kemudian Za‘ba menjadi pelajar luar (kampus) universiti itu dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera.

Za‘ba memberi tumpuan pada sifat-sifat orang Melayu yang tidak faham tentang ajaran agama Islam yang sebenarnya, yang hidup tanpa berpedoman peraturan akhlak yang ditetapkan dalam agama, yang tidak pentingkan pendidikan, yang suka menyerah kepada nasib dan bergantung pada orang lain, dan sebagainya.

Beliau juga terlibat secara aktif dalam gerakan pembaharuan Islam dan menghasilkan beberapa buku tentang agama Islam. Antaranya ialah Falsafah Takdir (1932), Pendapatan Perbahasan Ulama pada Kejadian Perbuatan dan Perusahaan Hamba (1934), dan Asuhan Budi Menerusi Islam (1958). Buku kedua Za'ba itu telah diharamkan pengedarannya di negeri Perak oleh pihak berkuasa pada zaman tersebut.


Za'ba dan Politik

Setelah Perang Dunia Kedua tamat, Za'ba bergiat aktif dalam pertubuhan politik tanah air. Dia menjadi Yang Dipertua Persatuan Melayu Selangor (PMS) menggantikan Tengku Ismail. Dia dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Kongres Melayu Se-Malaya yang berlangsung dari 1 hingga 4 Mac 1946, yang kemudian melahirkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Za‘ba juga merupakan orang pertama yang sedar akibat buruk Malayan Union. Za‘ba menganjurkan Kongres Melayu Pertama yang menentang Malayan Union. Za‘ba bersemangat patriotik dan berani. Semangat juang Za‘ba patut tersemat dan berkembang dalam sanubari setiap orang Melayu.

Dari segi politik, Za‘ba melahirkan pemikirannya melalui tulisan. Pemerintah kolonial menyedari hal itu. Akibatnya, dia sentiasa dipindahkan dari satu tempat kerja ke satu tempat kerja, setelah berada di satu-satu tempat itu dalam dua atau tiga tahun sahaja. Profesor Emeritus Dato' Dr. Asmah juga menyatakan, semasa United Malays Organisation (UMO) mula ditubuhkan Za‘ba bukan sahaja ikut menyokong UMO bahkan dialah yang mencadangkan pertukaran nama UMO menjadi UMNO (United Malays National Organisation). Selain itu Za‘ba merupakan orang penting yang menentang Malayan Union. Walau bagaimanapun, setelah UMNO tegap berdiri, Za‘ba mengundurkan diri dan memberi tumpuan pada penulisannya.

Pada awal abad ke 20 senario politik dunia telah dikuasai oleh imperialis Barat dan seluruh dunia Islam serta Nusantara turut terlibat. Pada masa yang sama Bumiputera Melayu seperti pasrah terhadap penjajahan, kemiskinan serta kemunduran dan menganggapnya sebagai suratan takdir. Timbul persoalan sama ada pegangan sedemikian bertepatan dengan ajaran Islam. Mengapakah Tuhan pula yang dipersalahkan? Begitu kejamkah Tuhan lantas mentakdirkan mereka dijajah, dihina dan diperhambakan? Bersabit dengan hal ini muncul Za’ba meleraikan stigma duniawi bangsa Melayu yang silap dalam memahami iktikad takdir. Insaf akan hakikat ini, Za’ba bangkit mengkritik pemikiran bangsa Melayu yang nyata terpesong


Penulisan dan Penerbitan

Sejak berusia lima tahun Za‘ba dididik oleh ayahnya membaca Al-Quran dan bahan agama bertulisan Jawi. Namun, ayahnya tidak mengajarkan kemahiran menulis Jawi kepadanya. Za’ba lebih banyak belajar sendiri. Menurut Asmah, Za‘ba menulis di atas daun pisang. Menurut Norhalim Haji Ibrahim dalam buku Za‘ba (1895 - 1973)

Perjuangannya Belum Selesai (Lembaga Muzium Negeri Sembilan, 2008) pula, Za‘ba menulis “pada pangkal pelepah anak-anak pisang yang berkapur dengan menggunakan ‘pensel’ yang diperbuat daripada ranting kayu.” Perlakuannya menyebabkan ayahnya membelikan sebuah papan batu dengan enam batang kalam batu untuknya. Kemudian ayahnya mengajarkan tulisan Jawi kepadanya. Semenjak itu, Za’ba gemar menulis dan bakatnya dalam bidang penulisan dapat dicungkilkan.

Kebanyakan hasil penulisannya muncul dalam akhbar-akhbartempatan dan majalah-majalah sepertiUtusan Melayu, Lembaga Melayu, Pangasuh, dan Pakar Majalah. Beliau telah menerbitkan beberapa siri monograf dalam bahasa Melayu, termasuk Bahasa Pelita, dan Ilmu Mengarang. Aktiviti beliau juga tertumpu kepada penerbitan buku sekolah dan bacaan umum di Biro Penterjemahan, Maktab Perguruan Sultan Idris.

Za'ba mula aktif menulis rencana yang memperkatakan pelbagai isu dan persoalan semasa pada Ogos 1916 terutamanya dalam Utusan Melayif dan Lembaga Melayu. Adnan Hj. Nawang, sarjana yang gigih meneliti tulisan-tulisan Za'ba, menyimpulkan tumpuan Za'ba berkisar pada soal kedudukan, kepentingan dan masa depan orang Melayu, di samping kesan pemerintahan kolonial British (ekonomi, sosial dan politik) terhadap masyarakat Melayu yang mundur dan miskin dalam kesemua aspek kehidupan. Memetik kata-kata Adnan.

Tujuan Za'ba ialah untuk menyedarkan pembaca tentang kemunduran mereka di tanah air mereka sendiri Tanah Melayu. Za'ba menegaskan masyarakat Melayu itu sebenarnya suatu bangsa yang besar, meliputi gugusan pulau-pulau Melayu dan mempunyai bahasa dan agama tersendiri. Za'ba mahu masyarakat Melayu berusaha untuk mencari kemajuan bangsa, menambahkan ilmu dan pengetahuan; memperbaiki bahasa Melayu supaya sesuai dengan peredaran zaman; mengenepikan rasa kedaerahan dan kenegerian demi perpaduan bangsa Melayu meningkatkan kedudukan ekonomi dan hidup bersatu padu. Harapan Za'ba supaya bangsanya akan berupaya menyamai kalaupun tidak menandingi kemajuan dunia Barat yang dianggapnya sebagai sudah mencapai taraf yang ajaib pada zaman itu.

Jika diperhalusi, gagasan yang diserantakan oleh Za'ba menerusi tulisannya ketika itu, seperti yang dinyatakan oleh Adnan, menzahirkan pengaruh gagasan, citra pemikiran dan momentum perjuangan reformis Islam Kaum Muda yang dipelopori menerusi majalah al-Imam (1906-1908).8 Perlu ditegaskan di sini, Za'ba merupakan rantaian dalam lingkaran perjuangan itu sendiri.

Pada tahun-tahun 1920-an, nama penanya semakin terkenal -"Za'ba", "Patriot" dan "Anak Melayu Jati". Ketika namanya kian popular dalam akhbar dan majalah sezaman, Za'ba berkenalan pula dengan tokoh-tokoh reformis Islam tersohor dewasa itu seperti Sheikh Tahir Jalaluddin dan Syed Sheikh AI-Hadi. Di sinilah Za'ba mengenali perjuangan dan gagasan Kaum Muda11 dengan lebih dekat yang dipelopori oleh Jamaluddin AI-Afghani dan Muhammad Abduh13 serta Muhammad Rashid Ridha di Timur Tengah.

Pada 1918, Za'ba berkhidmat di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MMKK) sebagai Guru Penyelia untuk subjek Bahasa Melayu. Hubungan akrabnya dengan guru dan pelajar, menggerakkan daya usaha Za'ba untuk menubuhkan Persatuan Kolej Melayu pada 1920. Ketika berkhidmat di MMKK, Za'ba mendekati Khwaja Kamaluddin di England dan Muhammad Rashid Ridha di Mesir. Pemahaman Za'ba tentang gagasan dan perjuangan reformis Islam semakin jelas apabila Za'ba melanggan Islamic Review (London) dan al-Manar" (Mesir).

Antara karyanya yang termasyur ialah

 1. 'Pelita Bahasa Melayu Penggal I-III,
 2. Ilmu Mengarang Melayu,
 3. Asuhan Budi Menerusi Islam .

Beliau juga telah menterjemah karya

 1. Mark Twain,
 2. The Prince and The Pauper (Anak Raja dengan Anak Papa)
 3. Cerita-cerita Suka Shakespeare.

Senarai Penerbitan

Terbitan buku

No. Tajuk
1Abdullah Hussain. 'Tan Sri Za'ba" dim. Dewan Sastra 12:2,15 Disember 1972, him. 3-7, 52-53.2Abdullah Hussain. "Za'ba Nasionalis Melayu Ulung" dim. Dewan
Sastra 11:3, bil. 11, 15 November 1973, him. 6-8.3Abdullah Hussain. "Pendeta Za'ba dalam Kenangan" dim. Dewan
Masyarakat, II:X, 15 November 1973, him. 3-5, 21-23.4Abdullah Sanusi Ahmad, 1960-61. "Peranan Pejabat Karang-Mengarang
dalam Bidang-BidangPelajaran. "Latihan Ilmiah.Jabatan Pengajian
Melayu, Universiti Malaya.5 "Ahmad Kamal Abdullah. Pendeta (Dr.) Za'ba" dim. Dewan Pelajar,
Jil. VII. him. Disember 1973, him. 6-7.6Ali  Haji Ahmad. "Kemajuan Kesusasteraan Melayu" dim. Berita
Harian, 17 November 1960.7"Allahyarham Gigih Berusaha Kembangkan Bahasa Melayu" dim.
Utusan Zaman, 28 Oktober 1973.8 Annas Haji Ahmad, 1964. Pendeta Za'ba, Sastera Melayu Baru. Pulau
Pinang: Sinaran Berhad, him. 538-545.9"A Staff Writer, Za'ba: The Man Behind the Legend" dim. The Straits
Times, SJanuari 1973, him. 11; 6Januari 1973, him. 10 dan 18.10 Datuk Hussein Onn. "Kehilangan yang Sukar Diganti" dim. Berita
Harian, 25 Oktober 1973.11Hadzrami A.R. "Za'ba Sekali Lagi Diberi D. Litt" dim. Berita Harian,
9Jun 1973.12Hadzrami A.R. "Peranan Za'ba dalam Perkembangan Bahasa Melayu"
dim. Berita Harian, 2 Julai 1973. Hadzrami A.R. "Kemiskinan Melayu Za'ba Orang Pertama
Melaungkannya" dim. Berita Harian, 3 Julai 1973.13Ishak Haji Muhammad. "Sumbangan Tidak Ternilai Harganya" dim.
Utusan Zaman, 28 Oktober 1973.14 'Jenazah Pendeta Za'ba Selamat Dikebumikan" dim. Utusan Melayu,
25 Oktober 1973; Berita Harian, 25 Oktober 1973.15 Li Chuan Siu, 1966. "Za'ba" dim. Ikhtisar Sejarah Kesusasteraan Melayu
Baru I. Kuala Lumpur: Pustaka Antara, him. 184—193.16Mahmud Ahmad. "Riwayat Hidup Za'ba" dim. Mastika, Jun 1952,
him. 3-6.17Mahmud Ahmad. 'Tak Boleh Berbahaya Tinggal Berdua Saja Waktu
Malam" dim. MajalahFilem&iL 167 tahun ke-14, Februari 1974,
him. 44-45.18Najib Rahman. "Grand Old Man of Malay Letter Dies" dim. The
Straits Times, 24 Oktober 1973, him. 2-6.19Nur Dzai. "Hingga ini Za'ba Sajajadi Pendeta." dim. Mastika, Bil. 9
tahun ke-32, September 1972.20Pak Sako. "Za'ba yang Saya Kenal" dim. Mingguan Malaysia, 18 Oktober
1973.21"Pelihat Laut, Pengenalan Tentang Zai Penjelmaan dan Patriot" dim.
Lembaga Melayu, 4 Mei 1917.22"Peminat Bahasa. Jasanya terhadap Bahasa, Bangsa dan Negara"
dim. Utusan Zaman, 17 Jun 1973.23Penulis Khas. "Za'ba Meninggal Dunia Setelah Sakit 27 Tahun" dim.
Utusan Malaysia, 24 Oktober 1973.24Rahamah Saad. "Za'ba Kecewa Kerana Tak Dapat Hadir Terima Ijazah
dari U.K" dim. Utusan Malaysia, 13 Jun 1973.25Rahanawati Alida. "Za'ba Tak Dapat Terima Sendiri Ijazah" dim.
Utusan Melayu, 13 Jun 1973.26Rencana Pengarang. "Pendeta Za'ba" dim. The Straits Times, 24
Oktober 197327Rencana Pengarang. "Jejak Langkah Za'ba" dim. Utusan Melayu, 25
Oktober 1973.28Ruhiyati Idayu. "Za'ba Reformis Bahasa Zamannya" dim. Mingguan
Malaysia, 26Januari 1974.29Sidang Pengarang. "Pendeta Za'ba" dim. Dewan Masyarakat H:XI,
15 Disember 1973, him. 130Sidang Pengarang. "Bintang di Langit Zaman" dim. Dewan Sastra
11:3, 15 November 1973, him. 2.31Siti Zaharah. "Perginya Seorang 'Reformist'" dim. Mingguan Malaysia,
28 Oktober 1973.32Siti Zaharah Ibrahim. "Pesaka Za'ba" dim. Utusan Zaman, 28 Oktober
1973.33Sulaiman Masri. "Perbandingan, Za'ba dengan Dr. Asmah Haji Omar
dalam Perlakuan terhadap Golongan Kata" dim. Dewan Bahasa
5:XVI, 5 Mei 1972, him. 205-221.34Syed Muhammad Naguib al-Attas. "Zainal Abidin Ahmad: Dialah
Pemukul Rebana Masyarakat dalam Dewan Persuratan Kita."
(Ucapan Penganugerahan Ijazah Kehormat Doktor Persuratan,
Universiti Kebangsaan Malaysia) dim. Dewan Sastra, 7:3,15 Julai, 1973, him. 4-8.35 Syed Muhammad Naguib al-Attas. Mastika, Bil. 8 tahun ke-33, Ogos
1973, him. 20-25.36Tuan Za'ba menjadi Pendeta Bahasa ke England" dim. Majalah
Guru, him. 26, September 1947.37Tun Abdul Razak. "Satu Kehilangan Besar Kepada Negara" dim.
BeritaHarian, 25 Oktober 1973; Utusan Melayu, 25 Oktober 1973.38 "Ulasan dan Fikiran: Padamnya Pelita Za'ba" dim. Berita Minggu,
28 Oktober 1973.39Ungku A. Aziz, "Footprints on the Sand of Time - The Malay Poverty
Concept over 50 Years From Za'ba to Aziz and the Second
Malaysia Five Year Plan". Kertas kerja Konvensyen Ekonomi,
Persatuan Ekonomi Malaysia, 25-27 Mac 1974 di Holiday Inn,
Kuala Lumpur.40Wartawan Kita. "Pendeta Za'ba Meninggal Dunia" dim. Berita Harian,
24 Oktober 1973.41 Yahaya Ismail. "Za'ba: Sebutir Mutiara yang Paling Berharga dalam
Kesusasteraan Melayu Moden" dim. Dewan Sastra, 11:3, 15
November 1973.42 Zabidah Awang Ngah, 1960. "ZA'BA (Pandangan dan Kritik Za'ba
Mengenai Soal Sifat-sifat Kemiskinan dan Setengah-setengah
Aspek Cara Penghidupan Orang Melayu, serta juga Syor-syor
atas Jalan Keselamatan bagi Orang Melayu)". Latihan Ilmiah
Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur43Zaharah Nawawi. "Padamnya Pelita yang Cuma Satu" dim. Mastika,
12:33, 12 Disember 1973. him. 16-21.44Zakaria Abidin Ramlee. "Bagaimana Affandi Tau, Siapa Ziarah Siapa
Tidak? (Mimbar)" dim. Berita Minggu, 28 Oktober 1973.45Zamrud Za'ba. "Bila Bergerak di Mana-mana Botol Dibimbit" dim.
Berita Minggu, 25 November 1973.46Zamrud Za'ba. "Apalah Gunanya Makin Lama Makin Tak Kuat" dim.
Berita Minggu, 2 Disember 1973.47Zamrud Za'ba. "Tak Berjaya Pun Tak Apalah" dim. Berita Minggu,
9 Disember 1973.48Zamrud Za'ba. "Akhir Hayat Biarlah di Rumah Sendiri" dim. Berita
Minggu, 16 Disember 1973.
Karya yang tidak bercetak
No. Tajuk
1 Falsafah Takdir Penggal II dan III.
2  Kilauan Senja.
3  Menungan Atas Bahasa dan Sastra (Perluasan dari Benih  Kemajuan).
4 Nahu Melayu (perluasan dari Pelita Bahasa Melayu II).
5 Qoloquil Japanese.
6 Rahasia Ejaan Jawi.
7 Risalah Penyedaran.

Artikel dalam Surat-surat Khabar dan Majalah
No. Tajuk
1 "Agama dan Kewajibannya kepada Manusia" dim. Qalam, Singapura, Bil. 58, Mei 1955, him. 12; Bil. 59,Jun 1955, him. 10; Bil. 60, Julai 1955, him. 6; Bil. 61, Ogos 1955, him. 5.
2 "Ajab, Takbur dan Ria (dipetik dari Syair Tintu Hantu')" dim. Qalam, Singapura, Bil. 56, Mac 1955, him. 5.
3 "Ajaran Jimat Cermat di dalam Islam" dim. Qalam, Singapura, Bil. 38, September 1953, him. 23; Bil. 39, Oktober 1953, him. 16; Bil. 40, November 1953, him. 23; Bil. 41, Disember 1953, him. 14.
4  "Asuhan Budi di dalam Islam" dim. Qalam, Singapura Bil. 33, April 1953. him. 40; Bil. 34 Mei 1953, hlm. 40; Bil, 35, Jun 1953, hlm. 51; Bil. 36, Julai 1953, hlm. 27; Bil. 37, Ogos 1953, him. 32.
5 "Bagaimana Hendak Mengarang" dim. Majalah Malaya (Illustrated Journal) Bil. 5, Mei 1927, him. 223;Januari 1928, hlm. 5.
6  Bahagian Bahasa dim. Majalah Guru, Selangor, 'Huruf-huruf Penambah' Oktober 1927, him. 203; Disember 1927, him. 223; Januari 1928, hlm. 5.
7 Bahagian Tawarikh dlm. Majalah Guru, Selangor, hlm. 43; Mac 1928,
hlm. 43; Ogos 1928, hlm. 145; September 1928, hlm. 169;
November 1928, hlm. 205;Januari 1929, hlm. 12; Februari 1929,
hlm. 30; April 1929, hlm. 65; Jun 1929, hlm. 115; Julai 1929,
hlm. 133; Oktober 1929, hlm. 192.
8 "Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia" dim. Dewan Bahasa Jil. II
Bil. 1, Januari 1958, hlm. 8; Perintis Sastra, C. Hooykaas. Oxford
University Press, Kuala Lumpur, 1965, hlm. 317.
9  "Bahasa Melayu dengan Tulisannya" dlm. Dewan Bahasa Jil. II Bil. 2,
Februari 1958, hlm. 68.
10  "Bahasa Melayu, Kelebihan dan Kekurangannya" dim. Qalam, Singapura, Bil. 49, Ogos 1954, hlm. 16; Bil. 50, September 1954. hlm. 23; Bil. 51, Oktober 1954, hlm. 16; Bil. 52, November 1954, hlm. 17.
11  "Bekas-bekas Lama di Tanah Melayu" hlm. Majalah Guru, Selangor, Januari 1927, hlm. 6; Februari 1927, hlm. 26.
12 "Belajar Mengarang "dim. Majalah Malaya (Illustrated Journal), bil. 3, Mac 1927, him. 19; Bil. 4, April 1927 hlm. 18.
13 "Berbuat Kebajikan Kerana Allah" hlm. (diperbaik daripada Syair 'Pintu Hantu'), Qalam, Singapura, Bil. 57, April, 1955, hlm. 6.
14 "Dato' Paroi, Were-tiger" hlm.JMBRASJil. Ill, Bhg. I, hlm. 74-78, April 1925.
15  "Guna Kekayaan" dim. Al-Ikhwan, Pulau Pinang,Jil. I,Januari 1927, hlm. 89-96; Mastika, Bil. 2, Februari 1927, hlm. 15.
16  "Ilmu Mengarang" hlm. Majalah Malaya (Illustrated Journal) Bil. 2 Februari 1927, hlm. 15.
17  "Jalan Keselamatan Orang Melayu" dlm. Al-Ikhwan, Pulau Pinang, Jil. l,Jun 1927, hlm. 187; Julai 1927, hlm. 212; Ogos 1927, hlm. 228; Jil. II, September 1927, hlm. 16; Kitab Hadiah Kebangsaan, Pulau Pinang, 1933.
18  "Jalan Persekolahan" dlm. Majalah Guru, Selangor, April 1925, hlm. 69; Mei 1925, him. 88; Jun 1925 hlm. 106; Julai 1925, hlm. 129; Ogos 1925 hlm. 148; September 1925 hlm. 163; Oktober 1925, hlm. 183; November 1925, hlm. 203; Disember 1925. hlm. 223; 'Membaca'Januari 1926, hlm. 10; Telajaran-pelajaran Membaca' Februari 1926, hlm. 23; 'Membaca' Mac 1926 hlm. 43; Telajaran Mengeja' Mac 1927, hlm. 83; 'Huruf-huruf Penambah' Jun 1927, hlm 103; Telajaran Tulisan'Julai 1927. hlm, 123; Ogos 1927, hlm. 148; September 1927, hlm. 163; Oktober 1927, hlm. 183; November 1927, hlm. 204; Telajaran Rencana'Januari 1928, hlm. 3; Februari 1928, hlm. 23; Telajaran Ilmu Kira-kira' Mac 1928, hlm. 47; April 1928, hlm. 123; Ogos 1928, hlm. 143; September 1928, hlm. 167; Oktober 1928, hlm. 183; November 1928, hlm. 203; Februari 1929, hlm. 23; Mac 1929, hlm. 55; April, 1929, hlm. 63; Mei 1929, hlm. 83; Julai 1929, hlm. 123.
19 "Kasihkan Diri dan Kasihkan Orang Lain" dim. Al-Ikhwan, Pulau Pinang, Jil. II, Oktober 1927, bil. 37; November 1927, him. 75.
20 "Keadaan Masyarakat Melayu" dim. Lembaga Melayu, (semuanya ditulis dengan namapena 'Patriot'), Telajaran Inggeris' 29Jun 1917; 30 Jun 1917; Terniagaan dan Pekerjaan' 2 Julai 1917; Ilmu Ketukangan' 3Julai 1917; 'Ilmu Ketukangan - Perusahaan dan Bangsa Cina' 4 Julai 1917; 'Ketukangan -Jalan masuk dengan ikhtiar atas Ilmu Kejadian' 5 Julai 1917; 'Ketukangan dan Lain-lain Pekerjaan - Kewajipan Mengambil Tauladan' 6 Julai 1917.
21 "Kewajiban Berpengetahuan Agama" dim. Pengasuh, Kelantan, (ditulis atas atas nama pena 'Patriot'), Bil. 19, April 1919, him. 3-6.
22 "Kewajiban Terjemah-Menterjemah" dim. (Isi Bakal Kitab Benih Kemajuan bagi Kaum Melayu), Majalah Guru, Selangor, Februari 1932, him. 26.
23 "Kuasa Kitab-kitab dan Kewajiban Membanyakkan Dia" dim. Pengasuh, Kelantan, (ditulis atas nama pena 'Patriot'), Bil. 10 November 1918, him. 2-4; Bil. 11 Disember 1918, him. 3-4.
24 "Lawatan ke Kedah Perlis dan Kelantan" dim. Majalah Guru, Selangor, Disember 1928, him. 236;Januari 1929, him. 14; Februari 1929, him. 33; April 1929, him. 74; Mei 1929, him. 95.
25 "Leteran Pelajaran pada Umat Melayu" dim. Pengasuh, Kelantan, (semuanya ditulis atas nama pena 'Patriot'), 'Di Kampung-kampung', Bil. 20 April 1919, him. 3-6; 'Di Sekolah-sekolah, Kolej-kolej Melayu', Bil. 21, Mei 1919, him. 1-5; 'Anak-anak Melayu di Sekolah-sekolah Inggeris', Bil. 22, Mei 1919, him. 1-5; 'Di Bandar-bandar dan Kelab-kelab Melayu', Bil. 23, Mei 1919, him. 5-8; Bil. 24,Jun 1919, him. 2-4; Bil. 25; Jun 1919, him. 4-6.
26 "Malay Festivals: and Some Aspects of Malay Religious Life" dim. JMBRAS]il. XXII, Bhg. I, Mac 1949, him. 94-106.
27  "Malay Journalism in Malaya" dim. JMBRAS Jil. XIX, Bhg. II, Oktober 1941, him. 244-250.
28  "Malay Manners and Etiquette" dim. JMBRAS Jil. XXIII, Bhg. Ill, Ogos 1950, him. 43-74. "Malay Word Count", 1952, J. Le Prevost. (Review article) dim. JMBRAS Jil. XXVII, Bhg. I, Mei 1954, him. 234-235.
29 "Matahari (Raja Perempuan Segala Pengakap Suluh - terjemahan)" dim. Al-Ikhwan, Pulau Pinang, Jil. II, Mac 1928, him. 203.
30 "Meluaskan Persuratan Melayu" dim. Qalam, Singapura, Bil. 10, Mei 1951, him. 4; Bil. 13, Ogos 1951, him. 36; Bil. 14 September 1951, him. 29; Bil. 15 Oktober 1951, him. II.
31 "Memajukan Bahasa Melayu dan Kesusasteraan" dim. Dewan Bahasa
Jil. I, Bil. 1, September 1957, him. 13.
32 "Memakai Tanda-tanda Berhenti di dalam Tulisanjawi" dim. Majalah
Guru, Ogos 1929, him. 169; Oktober 1929, him. 186; November
1929, him. 211; Disember 1929, him. 225;Januari 1930, him. 5;
Februari 1930, him. 25.
33  "Membaca" dim. Majalah Guru, Selangor dim. April 1926, him. 63;
'Bacaan Yang Baik', Mei 1926, him. 86; Jun 1926; him. 103;
'Rangka Suatu Pelajaran Membaca'Julai 1926, him. 123.
34 "Membukakan Keindahan Islam (terjemahan dari 'RahasiaDiri' ka-
rangan Iqbal)" dim. Qalam, Singapura, bil. 54, Januari 1955, him. 6.
35 "Mencapai Ketinggian" Dunia Akhirat' dim. Qalam, Singapura, Bil. 18,
Januari 1952, him. 3; Bil. 19, Februari 1952, him. 36; Bil. 20, Mac
1952, him. 15; Bil. 21, April 1952 him. 33; Bil. 22, Mei 1952,
him. 23; Bil. 23, Jun 1952, him. 23; Bil. 26, September 1952,
him. 30; Bil. 27, Oktober 1952, him. 27; Bil. 28, November 1952,
him. 31; Bil. 29, Disember 1952, him. 31; Bil. 30, Januari 1953,
him. 20; Bil. 31, Februari 1943, him. 35; Bil. 32, Mac 1953, him. 27.
"Mencapai Ketinggian" Dunia Akhirat' dim. Qalam, Singapura, Bil. 18,
Januari 1952, him. 3; Bil. 19, Februari 1952, him. 36; Bil. 20, Mac
1952, him. 15; Bil. 21, April 1952 him. 33; Bil. 22, Mei 1952,
him. 23; Bil. 23, Jun 1952, him. 23; Bil. 26, September 1952,
him. 30; Bil. 27, Oktober 1952, him. 27; Bil. 28, November 1952,
him. 31; Bil. 29, Disember 1952, him. 31; Bil. 30, Januari 1953,
him. 20; Bil. 31, Februari 1943, him. 35; Bil. 32, Mac 1953, him. 27.
36
"Mengarang Kitab dalam Bahasa Melayu" dim. Al-Ikhwan, Pulau
Pinang, Jil. 11, Februari 1928, him. 168.
37  "Modern Developments (a chapter from A History of Malay Literature.
R.O. Winstedt)" dim. JMBRAS, ]il XVII, Bhg. Ill, Januari 1940,
him. 142-162.
38  "Nama-nama Masyhur yang Selalu Tersebut dalam Kitab-kitab Tawarikh Melayu" dim. Majalah Guru, Selangor, Oktober 1928 him. 184.
39  "Orang-orang Masyhur Tanah Melayu" dim. Majalah Guru, Selangor,
Oktober 1927, him. 187; Disember 1927. him. 227; April 1928,
him. 75; Mei 1928, him. 86; Jun 1928, him. 104.
40 "Pair Words in Malay" dlm.JMBRAS, Jil. V, Bhg. II, November 1927,
him. 324-338.
41  "Pelajaran di Tanah Melayu" dim. Pengasuh, Kelantan, (ditulis atas
nama pena 'Patriot'), Bil. 17 Mac 1919, him. 3-5; Bil. 18 Mac
1919, him. 1-4.
42 "Pelajaran Mengeja" dim. Majalah Guru, Selangor, Disember 1926,
him. 223; Januari 1927, him. 3; Februari 1927, him. 23; Mac
1927, him. 43.
43 "Pelajaran Otak dan Latihan" dim. Majalah Guru, Selangor, April 1932, him. 63.
44 "Pendapat tentang Masalah Ejaan" dim. Dewan Bahasa]i\. II Bil.l,
Januari 1958, him. 39.
45 "Perkataan-perkataan Bahasa Dagang dalam Bahasa Melayu" dim.
Majalah Malaya (Illustrated Journal), Bil. 6-7, Jun-Julai 1927,
him. 15
46 "Persaudaraan di antara Ilmu Bahasa, Bangsa, Persatuan dan
Kemajuan" dim. Lembaga Melayu (Edisi Melayu Malaya Tribune) "
'Syair'Januari 1917; 'Bahasa' Mac 1917; 'Pelajaran' Mac 1917;
'Bahasa-bahasaLain' Mei 1917; 'Bahasa Arab' Mei 1917; 'Bahasa
Melayu'Jun 1917.
47 "Persekutuan kerana Pelajaran" dim. Majalah Guru, Selangor, Mac
1923, him. 43.
48  "Quran dengan Ilmu-ilmu Zaman Sekarang" dim. Majalah Guru,
Selangor, April 1930, him. 66; Mei 1930, him. 85.
49  "Rajin Orang Cina" dim. Al-Ikhwan, Pulau Pinang, Jil.l Disember
1926, him. 74.
50 Rencana dim. Majalah Guru, Selangor, 'Pembukaan'Januari 1926,
him. 2; September 1927, him. 171; 'Peringatan Fasal Masalah
Lelaki dan Perempuan, Kejahatan Lucah dan Kebaikan Bersih'
Ogos 1929, him. 143.
51 "Rencana Bahagian Pelajaran dim. Majalah Guru, Selangor, 'Kerajaan
pada Sekolah-sekolah Melayu' Disember 1927, him. 224; 'Kanak-kanak Melayu dan Kemajuannya' Februari 1928, him. 28; 'Syor-syor Bagi Memajukan Perusahaan Orang Melayu'Jun 1928, him. 106. 
52 "Rencana Bahagian Pelajaran Tawarikh" dim. Majalah Guru, Selangor,
Tarikh Dunia YangRingkas' Februari 1928, him. 31; Mac 1928,
him. 43.
53 "Rencana Kesihatan" dim. Majalah Guru, Selangor, 'Darihal Makanan'
April 1930, him. 63 dan 83.
54 "Rencana untuk Kanak-kanak" dim. Majalah Guru, Selangor, Jun
1927. him. 109; Mac 1928, him. 53; April 1928, him. 72; Mei
1928. him. 97; Ogos 1928, him. 155; Oktober 1928, him. 187.
55 "Recent Malay Literature" dim. JMBRAS, Jil. XIX, Bhg I. Februari
1941, him. 1-20.
56  "Resensi Buku-buku Baru" dim. Majalah Guru, Selangor, Januari
1929, him. 18, Februari 1929, him. 36; Jun 1929, him. 117.
57 "Sajak (Suatu perhatian ringkas)" dim. Dewan Bahasa]i\. V, Bil. 10,
Oktober 1961, him. 447.
58  "Sekolah Kebangsan" dim. Qalam, Singapura, Bil. 56, Mac 1955,
him. 8.
59 "Sepucuk Suratyang Terbuka kepada Segala Orang Yang Muda-muda
(daripada Tuan Dr. Douglas White)" dim. Majalah Guru, Selangor,
Ogos 1929, him. 163; Oktober 1929, him. 183; November 1929,
him. 203.
60  "Setengah Daripada Orang-orang Islam yang Masyhur" dim. Majalah
Guru, Selangor, Mei 1925, him. 92; Julai 1925, him. 125;
September 1925. him. 169; November 1925, him 207; Mac 1926,
him. 47; Mei 1926, him. 89; Jun 1926, him. 106; Ogos 1926,
him. 146; November 1926, him. 208; Disember 1926, him. 226;
Mac 1927, him. 50; Mei 1927; him. 86; Julai 1927. him. 128;
Ogos 1927, him. 143; November 1927, him. 206; Januari 1928,
him. 6.
61 "Soal Jawab Bahasa" dim. Dewan Bahasa Jil. II, Bil. 6, Jun 1958,
him. 294; Jil. II, Bil. 7, Julai 1958, him. 349.
62  "Some Facts about Jawi Spelling" dim. JMBRAS, Jil. VI, Bhg. II, Jun
1928, him. 81-104.
63  "Some Malay Legendary Tales "dim. JMBRAS, Jil. XXIV, Bhg. I, Februari
1951, him. 77-89.
64 "Sumbangan Sir Richard Winstedt dalam penyelidikan pengajian
Melayu" dim. John Bastin dan R. Roolvink, 1964. Malayan and
Indonesian Studies. London: Oxford University Press.
65 Surat Kiriman (ditulis dengan nama pena 'Zai Penjelmaan') dim. Lembaga Melayu, Januari 1917, him. 3; Mac 1917, him. 3; April 1917, him. 3; Mei 1917, him. 3.
66  Takdir (Sukatan Azali dalam agama Islam - terjemahan dari Islamic
Review) dim. Al-Ikhwan, Pulau Pinang, Jil. II, April 1928, him,
241; Mei 1928, him. 274; Jun 1928. him. 298; Julai 1928, 331;
Ogos 1928 him. 367; Jil. Ill, September 1928, him. 7; Oktober
1928, him. 40; November 1928, him. 83; Disember 1928, him.
106; Jil HI, Januari 1929, him. 138; Februari 1929, him. 171;
Mac 1929, him. 203; Mei 1929, him. 265; Julai 1929, him. 303;
Ogos 1929, him. 335.
67  'Tarikh Bangsa Melayu" dim. Majalah Guru, Selangor, April 1925,
him. 73; Jun 1925, him. 110. Ogos 1925, him. 151; Oktober
1925, him. 187; Disember 1925, him. 227; Januari 1926, him.
12; Februari 1926, him. 27; April 1926, him. 66.
68  'Tarikh Negeri Melayu Masing-masing" dim. Majalah Guru, Selangor,
Mac 1927, him. 68; Jun 1927, him. 105.
69 "Tawarikh Hidup Kongsi" dim. Majalah Guru, Selangor, Disember
1929, him. 223.
70 Tawarikh Tanah Melayu" dim. Majalah Guru, Selangor, 'Terjemahan'
Julai 1926, him. 125; Oktober 1926, him. 185.
71  .Terjemahan-Menterjemah" dim. Pengasuh, Kelantan. (ditulis atas
nama pena 'Patriot'), Bil. 15 Februari 1919, him. 1-4.
72 The Akuan or Spirit-friends" dim. JSBRAS, LXXXVI, November
1922. him. 378-384.
73 "The Grave-stone of Sultan Mansur Syah of Malacca" dim. JSBRAS,
LXXXVI, November 1922, him. 386-388.
74 The Origin of Some Malay Place-names" dim. JMBRAS, Jil. Ill,
Bhg. I, April 1925, him. 79-2.
75  'The Poverty of The Malays " dim. Malay Weekly Mail, 6 Disember,
1923..
76 The Salvation of the Malays "dim. Malay Weekly Mail, 27 Disember
1923.
77 The Tiger-Breed Families "dim. JSBRAS, LXXXV, Mac 1922, him.
36-39.
78 The Various Significations of the Malay Word Sejuk" dim. JMBRAS
Jil. XX Bhg. II. Disember 1947, him. 41-44.
79 "Wajib Mengenal Hakikat (dipetik dan diperbaiki dari Syair 'Raja
Hantu Pandai')" dim. Qalam, Singapura, Bil. 55, Februari 1955,
him. 9.

Tulisan mengenai dirinya
No. Tajuk
1 Abdullah Hussain. 'Tan Sri Za'ba" dim. Dewan Sastra 12:2,15 Disem-
ber 1972, him. 3-7, 52-53.
2 Abdullah Hussain. "Za'ba Nasionalis Melayu Ulung" dim. Dewan
Sastra 11:3, bil. 11, 15 November 1973, him. 6-8.
3 Abdullah Hussain. "Pendeta Za'ba dalam Kenangan" dim. Dewan
Masyarakat, II:X, 15 November 1973, him. 3-5, 21-23.
4 Abdullah Sanusi Ahmad, 1960-61. "Peranan Pejabat Karang-Mengarang
dalam Bidang-BidangPelajaran. "Latihan Ilmiah.Jabatan Pengajian
Melayu, Universiti Malaya.
5  "Ahmad Kamal Abdullah. Pendeta (Dr.) Za'ba" dim. Dewan Pelajar,
Jil. VII. him. Disember 1973, him. 6-7.
6 Ali  Haji Ahmad. "Kemajuan Kesusasteraan Melayu" dim. Berita
Harian, 17 November 1960.
7 "Allahyarham Gigih Berusaha Kembangkan Bahasa Melayu" dim.
Utusan Zaman, 28 Oktober 1973.
8  Annas Haji Ahmad, 1964. Pendeta Za'ba, Sastera Melayu Baru. Pulau
Pinang: Sinaran Berhad, him. 538-545.
9 "A Staff Writer, Za'ba: The Man Behind the Legend" dim. The Straits
Times, SJanuari 1973, him. 11; 6Januari 1973, him. 10 dan 18.
10  Datuk Hussein Onn. "Kehilangan yang Sukar Diganti" dim. Berita
Harian, 25 Oktober 1973.
11 Hadzrami A.R. "Za'ba Sekali Lagi Diberi D. Litt" dim. Berita Harian,
9Jun 1973.
12 Hadzrami A.R. "Peranan Za'ba dalam Perkembangan Bahasa Melayu"
dim. Berita Harian, 2 Julai 1973. Hadzrami A.R. "Kemiskinan Melayu Za'ba Orang Pertama
Melaungkannya" dim. Berita Harian, 3 Julai 1973.
13 Ishak Haji Muhammad. "Sumbangan Tidak Ternilai Harganya" dim.
Utusan Zaman, 28 Oktober 1973.
14  'Jenazah Pendeta Za'ba Selamat Dikebumikan" dim. Utusan Melayu,
25 Oktober 1973; Berita Harian, 25 Oktober 1973.
15  Li Chuan Siu, 1966. "Za'ba" dim. Ikhtisar Sejarah Kesusasteraan Melayu
Baru I. Kuala Lumpur: Pustaka Antara, him. 184—193.
16 Mahmud Ahmad. "Riwayat Hidup Za'ba" dim. Mastika, Jun 1952,
him. 3-6.
17 Mahmud Ahmad. 'Tak Boleh Berbahaya Tinggal Berdua Saja Waktu
Malam" dim. MajalahFilem&iL 167 tahun ke-14, Februari 1974,
him. 44-45.
18 Najib Rahman. "Grand Old Man of Malay Letter Dies" dim. The
Straits Times, 24 Oktober 1973, him. 2-6.
19 Nur Dzai. "Hingga ini Za'ba Sajajadi Pendeta." dim. Mastika, Bil. 9
tahun ke-32, September 1972.
20 Pak Sako. "Za'ba yang Saya Kenal" dim. Mingguan Malaysia, 18 Oktober
1973.
21 "Pelihat Laut, Pengenalan Tentang Zai Penjelmaan dan Patriot" dim.
Lembaga Melayu, 4 Mei 1917.
22 "Peminat Bahasa. Jasanya terhadap Bahasa, Bangsa dan Negara"
dim. Utusan Zaman, 17 Jun 1973.
23 Penulis Khas. "Za'ba Meninggal Dunia Setelah Sakit 27 Tahun" dim.
Utusan Malaysia, 24 Oktober 1973.
24 Rahamah Saad. "Za'ba Kecewa Kerana Tak Dapat Hadir Terima Ijazah
dari U.K" dim. Utusan Malaysia, 13 Jun 1973.
25 Rahanawati Alida. "Za'ba Tak Dapat Terima Sendiri Ijazah" dim.
Utusan Melayu, 13 Jun 1973.
26 Rencana Pengarang. "Pendeta Za'ba" dim. The Straits Times, 24
Oktober 1973
27 Rencana Pengarang. "Jejak Langkah Za'ba" dim. Utusan Melayu, 25
Oktober 1973.
28 Ruhiyati Idayu. "Za'ba Reformis Bahasa Zamannya" dim. Mingguan
Malaysia, 26Januari 1974.
29 Sidang Pengarang. "Pendeta Za'ba" dim. Dewan Masyarakat H:XI,
15 Disember 1973, him. 1
30 Sidang Pengarang. "Bintang di Langit Zaman" dim. Dewan Sastra
11:3, 15 November 1973, him. 2.
31 Siti Zaharah. "Perginya Seorang 'Reformist'" dim. Mingguan Malaysia,
28 Oktober 1973.
32 Siti Zaharah Ibrahim. "Pesaka Za'ba" dim. Utusan Zaman, 28 Oktober
1973.
33 Sulaiman Masri. "Perbandingan, Za'ba dengan Dr. Asmah Haji Omar
dalam Perlakuan terhadap Golongan Kata" dim. Dewan Bahasa
5:XVI, 5 Mei 1972, him. 205-221.
34 Syed Muhammad Naguib al-Attas. "Zainal Abidin Ahmad: Dialah
Pemukul Rebana Masyarakat dalam Dewan Persuratan Kita."
(Ucapan Penganugerahan Ijazah Kehormat Doktor Persuratan,
Universiti Kebangsaan Malaysia) dim. Dewan Sastra, 7:3,15 Julai, 1973, him. 4-8.
35  Syed Muhammad Naguib al-Attas. Mastika, Bil. 8 tahun ke-33, Ogos
1973, him. 20-25.
36 Tuan Za'ba menjadi Pendeta Bahasa ke England" dim. Majalah
Guru, him. 26, September 1947.
37 Tun Abdul Razak. "Satu Kehilangan Besar Kepada Negara" dim.
BeritaHarian, 25 Oktober 1973; Utusan Melayu, 25 Oktober 1973.
38  "Ulasan dan Fikiran: Padamnya Pelita Za'ba" dim. Berita Minggu,
28 Oktober 1973.
39 Ungku A. Aziz, "Footprints on the Sand of Time - The Malay Poverty
Concept over 50 Years From Za'ba to Aziz and the Second
Malaysia Five Year Plan". Kertas kerja Konvensyen Ekonomi,
Persatuan Ekonomi Malaysia, 25-27 Mac 1974 di Holiday Inn,
Kuala Lumpur.
40 Wartawan Kita. "Pendeta Za'ba Meninggal Dunia" dim. Berita Harian,
24 Oktober 1973.
41  Yahaya Ismail. "Za'ba: Sebutir Mutiara yang Paling Berharga dalam
Kesusasteraan Melayu Moden" dim. Dewan Sastra, 11:3, 15
November 1973.
42  Zabidah Awang Ngah, 1960. "ZA'BA (Pandangan dan Kritik Za'ba
Mengenai Soal Sifat-sifat Kemiskinan dan Setengah-setengah
Aspek Cara Penghidupan Orang Melayu, serta juga Syor-syor
atas Jalan Keselamatan bagi Orang Melayu)". Latihan Ilmiah
Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur
43 Zaharah Nawawi. "Padamnya Pelita yang Cuma Satu" dim. Mastika,
12:33, 12 Disember 1973. him. 16-21.
44 Zakaria Abidin Ramlee. "Bagaimana Affandi Tau, Siapa Ziarah Siapa
Tidak? (Mimbar)" dim. Berita Minggu, 28 Oktober 1973.
45 Zamrud Za'ba. "Bila Bergerak di Mana-mana Botol Dibimbit" dim.
Berita Minggu, 25 November 1973.
46 Zamrud Za'ba. "Apalah Gunanya Makin Lama Makin Tak Kuat" dim.
Berita Minggu, 2 Disember 1973.
47 Zamrud Za'ba. "Tak Berjaya Pun Tak Apalah" dim. Berita Minggu,
9 Disember 1973.
48 Zamrud Za'ba. "Akhir Hayat Biarlah di Rumah Sendiri" dim. Berita
Minggu, 16 Disember 1973.

Kesimpulan

Za‘ba ialah pemikir ulung yang lahir daripada anak kampung yang berpendidikan agama, berperibadi mulia, berpendidikan tinggi, istiqamah menimba ilmu sepanjang hayat, gigih melahirkan pendapat melalui tulisan dan yang terpenting terus melakukan kerja tulis-menulis walaupun ditekan oleh penjajah Inggeris. Sumbangan dan pemikiran Za'ba lebih meluas cakupannya iaitu bukan sekadar dalam aspek bahasa sahaja malah dalam bidang agama, politik, sejarah dan falsafah.

Keterlibatannya dengan gerakan reformis Islam antarabangsa, penentangannya terhadap penjajahan British, kritikannya terhadap kemunduran dan kemiskinan Melayu serta saranannya untuk memajukan bangsa dan tanah airnya telah melayakkan Za'ba dijulang sebagai "Patriot Melayu". Pada 23 Oktober 1973, Za'ba dijemput berpulang ke pangkuan Tuhan iaitu ketika berusia 78 tahun. Za'ba bukan sahaja negarawan ulung, bahkan kehilangannya tidak bergalang ganti.


Rujukan
 • Adnan Hj. Nawang.1998. Za’ba dan Melayu. Kuala Lumpur: Berita Publishing Sdn.Bhd.
 • Adnan Hj. Nawang.1994. Za’ba patriot dan pendeta Melayu. Kuala Lumpur: Yayasan Penataran Ilmu
 • Za’ba. 2009. Perangai Bergantung Pada Diri Sendiri. Dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar. Edisi Khas. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • Za’ba.2009. Habit of self reliance.with an introduction by Asmah Haji Omar.special edition. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka
Bibliografi Penulisan Tokoh
Bibliografi Pendeta Za'ba
No. Bidang Tajuk karya Penulis Sumber Tahun Jenis bahan Letakan
1 autobiografi 100 tahun Za'ba : Za'ba : pejuang bangsa  disunting Wan Abdul Kadir Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya ,
1996
1996 buku PNM
2 agama Agama dan kelemahan orang Melayu : tafsiran Za'ba Idris Zakaria, Dr.
AL ISLAM
2004 Majalah PNM
3 sastera Anak raja dengan anak papa  Za'ba (Mark Twain ; penterjemah : Za'ba) Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2001 2001 buku Ukm
4 agama Asohan budi menerusi islam : mengandungi sa puloh bahath yang berguna dari hal beberapa pehak latehan perangai dan budi pekerti yang dimaksudkan daripada anjaran-anjaran ugama islam Za'ba H.M.Shah,

1958 buku PNM
5 sastera Anthropological linguistics
Malay literature
Culture,  Mengandungi bibliografi.
Bahasa kesusasteraan dan kebudayaan Melayu : essei-essei penghormatan kepada Pendita Za'ba  Syed Muhammad Naguib Al-Attas  [et al.]. Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, 1976 buku, Siri kebudayaan kebangsaan ; $v bil.9. PNM
6 pendidikan Bahasa Melayu dengan tulisan-nya  penyusun Abdullah Hassan SOURCE: Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu I-VI (1952-2002), penyusun Abdullah Hassan (Kuala Lumpur : Persatuan Penterjemah Malaysia, 2007), 119-128.  2007 kertas persidangan UM
7 pendidikan Baja akal : bagi Darjah II didalam sekolah Melayu  za'ba editor R. O. Winstedt, O. T. Dussek, Zainal Abidin Bin Ahmad Education Department,
1931
1931 buku PNM
8 biografi  Bingkisan kenangan untuk pendita   disusun Mohd. Taib Osman dan Hamdan Hassan Dewan Bahasa dan Pustaka,

1978 buku PNM
9 autobiografi Biografi Za'ba dengan rujukan khas kepada perjuangannya [mikrofis]  Adnan Haji Mohd. Nawang Perpustakaan Universiti Malaya,
1982
1982 [mikrofis] PNM
10 sastera Bunga-bunga bahasa dan puisi Melayu tradisional : tanggapan Za'ba  Siti Aishah Mat Ali. SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 20ms. 1995 kertas persidangan PNM
11 pendidikan Canai bacaan : iaitu suatu kitab bacaan bagi murid-murid darjah empat di sekolah-sekolah Melayu / terpungut daripada beberapa hikayat Melayu oleh Pejabat Karang Mengarang di Sultan Idris Training College Tanjung Malim / [Za'ba]Za'ba, 1895-1973 Za'ba Macmillan,
1956
1956 buku PNM
12 sastera Cerita-cerita suka Shakespeare : iaitu empat cerita suka daripada lakuan wayang karangan William Shakespeare yang diringkaskan dengan nasar dalam bahasa Inggeris  Za'ba Limb, Charles  (oleh Charles Limb dan Merry Limb ; diterjemahkan ke bahasa Melayu oleh Za'ba) Pejabat Karang Mengarang Sultan Idris Training College,
1930
1930 buku PNM
13 pendidikan Daftar ejaan Melayu (Jawi-Rumi) [sumber elektronik] : ia-itu mendaftarkan perkataan2 dalam bahasa Melayu mengikut susunan Alif Ba Ta hingga Nya / dipungut, dikumpulkan, disusun dan diaturkan oleh Zainal Abidin bin Ahmad (Za'ba) Zainal Abidin bin Ahmad (Za'ba) Printers,
1949
1949 buku PNM
14 pendidikan Daftar Ejaan Melayu; Oleh Zainal Abidin Bin Ahmad (Zaaba); 16 September, 1938  Zainal Abidin Bin Ahmad (Zaaba) Jenis bahan: Terbitan; Negeri: IBU PEJABAT)  1938 buku arkib
15 biografi  Dari koleksi persendirian Za'ba  editor Norazit Selat Kuala Lumpur : Persatuan Muzium Negara, 1990) : 177-188.  1990 buku UM
16 agama Doa hafazan harian Pendeta Za'ba [sumber elektronik] Zainal Abidin Bin Ahmad (Zaaba) Galeri Pusaka Moyang,
2007
2007 sumber elektronik PNM
17 agama Falsafah takdir / oleh ZA'BA ; disunting semula sunting semula oleh Hamdan Hassan Dewan Bahasa dan Pustaka, 1980 buku Ukm
18 pendidikan Ilmu mengarang Melayu  Za'ba Printers,
1934
1934 buku PNM
19 pendidikan Ilmu mengarang melayu : bagi pergunaan guru2 dan murid2 darjah tinggi disekolah menengah dan penuntut2 di maktab latihan guru  Za'ba Dewan Bahasa dan Pustaka,
1965
1965 buku PNM
20 agama Islam dalam konteks gagasan pemajuan Melayu dari perspektif pemikiran Za`ba  Nordi Achie SOURCE: Seminar Antarabangsa Budaya dan Pemikiran Antara China dan Malaysia, sidang editor Wan Abd. Hamid Wan Teh (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2005), 671-691.  2005 kertas persidangan UM
21 sastera Kalung bunga  Za'ba ([dipilih dan disusun serta diberi catatan penerangan) DBP 2008 buku Ukm
22 pendidikan Kamus Za'ba Za'ba Pustaka Antara Books 2004 buku PNM
23 pendidikan Karya-karya Za'ba : perintis dalam membicarakan seni mengarang dan retorika Melayu  Asmah Haji Omar, Dato', 1940 Seminar Buku Agung dan Karya Perdana Dalam Tamadun Islam dan Peradaban Melayu (12-13 Ogos 2008 : Kuala Lumpur), 16p.  1940 buku UM
24 biografi  Kewacanaan Za'ba  Sanat Md. Nasir SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 10ms. 1995 kertas persidangan PNM
25 pendidikan Kitab ilmu bahasa Melayu penggal II / Zainal Abidin Ahmad (Za'ba), ditransliterasi dan diperkenalkan oleh Asmah Haji OmarZa'ba, 1895-1973 Asmah Haji Omar Dewan Bahasa dan Pustaka,
2010
2010 buku PNM
26 pendidikan Kitab rahsia ejaan Jawi / terkarang oleh Za'ba, 1895-1973 Za'ba Malaya Pub. House,1931 1931 buku PNM
27 himpunan koleksi Koleksi karya-karya Pendeta Za'ba [sumber elektronik]Za'ba, 1895-1973   Amalmaster,
2001
2001 sumber elektronik PNM
28 biografi  Koleksi pendeta Za'ba [computer file]   Seremban : Galeri Pusaka Moyang, untuk Univeriti Kebangsaan Malaysia2007  2007 buku Ukm
29 himpunan koleksi Koleksi Za'ba / Perpustakaan Universiti Malaya. Perpustakaan Universiti Malaya,

Perpustakaan Universiti Malaya,

1976 buku PNM
30 falsafah Konsep Melayu beradat dalam penulisan Za'ba / Norazit Selat  Norazit Selat SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 12ms 1995 kertas persidangan PNM
31 biografi  Kreativiti Za'ba bermula di pangkal pokok pisang  Abd. razak Abu Bakar PELITA BAHASA 12(7): 9-10; Jul. 2000 2000 buku PNM
32 falsafah Malay manners and etiquette  Za'ba Journal of the Malayan Branch,
1950
1950 buku PNM
33 sastera Malaya tribute & utusan melayu [sumber elektronik : 10 November 1919 Za'ba, 1895-1973 Zainal-'Abidin bin Ahmad Galeri Pusaka Moyang ,
2007
2007 sumber elektronik PNM
34 sosial Memartabatkan warisan Pendeta Za'ba : himpunan kertas kerja seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Za'ba ... 2004 / penyunting : Abdul Hamid Mahmood, Idris Md. Radzi dan Nik Hassan Basri Nik Ab. Kadir penyunting : Abdul Hamid Mahmood, Idris Md. Radzi dan Nik Hassan Basri Nik Ab. Kadir Tanjong Malim : Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2005 buku Ukm
35 biografi  Memoir Rashidah Ismail : pendeta Za'ba dan kisah silam  Rashidah Ismail Bangi, Selangor : Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2009 2009 buku Ukm
36 biografi  Memoir Za'ba  Adnan Haji Mohd. Nawang    Universiti Pendidikan Sultan Idris 2005 buku UM
37 biografi  Memoir Za'ba  editor Asmah Haji Omar Universiti Pendidikan Sultan Idris,
2005
2005 buku PNM
38 biografi  Memori Pendeta Za'ba : gema serunai hati 6  penyelenggara Agus Salim, Mahaya Mohd. Yassin Negeri Sembilan : Lembaga Muzium Negeri Sembilan, 2003 2003 buku Ukm
39 sosial Mencapai keluhuran budi / Za'ba Za'ba, Tan Sri Pendeta, 1895-1973 Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1989 1989 buku Ukm
40 agama Mencapai ketinggian dunia akhirat  Za'ba Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1989 1989 buku Ukm
41 biografi  Menelusuri jejak pendeta Za'ba [sumber elektronik] Galeri Pusaka Moyang,200u Galeri Pusaka Moyang,200u 2000 sumber elektronik] PNM
42 sosial Nilai-nilai yang didukung oleh Za'ba / Adnan Haji Nawang Adnan Haji Nawang SOURCE: Seminar Za`ba Mengenai Alam Melayu I (12-14 Ogos 2003 : Kuala Lumpur) : Vol.2 Paper 38 (18p.)  2003 kertas persidangan PNM
43 pendidikan Orientasi pemikiran Za'ba dalam bagaimana hendak mengarang   Rahmah Hashim  Seminar Memperingati 100 Tahun Za`ba (19-20 Oct 1995 : Kuala Lumpur) : (15p.).
General Note:
Also in: 100 tahun Za'ba: Za'ba pejuang bangsa, disunting Wan Abdul Kadir (Kuala Lumpur : Universiti Malaya, 1996) : 61-75.
1995 kertas persidangan PNM
44 sosial Pandangan Za'ba tentang proses sosial di kalangan orang Melayu / Wan Abdul Kadir Wan Yusoff Wan Abdul Kadir Wan Yusoff SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 22ms 1995 kertas persidangan PNM
45 pendidikan Pelita bahasa Melayu : penggal III : bagi melateh murid-murid mengarang Melayu dalam darjah-darjah tinggi di-sekolah Melayu dan tahun I di-college guru-guru /di-keluarkan oleh Pejabat Karang-Mengarang, Jabatan Pelajaran, Persekutuan Tanah Melayu Za'ba Macmillan,
1960
1960 buku PNM
46 pendidikan Pelita Bahasa Melayu Peenggal II terkarang oleh Zainal Abidin bin Ahmad (Za`ba)1946  Za'ba Jenis bahan: Terbitan; Negeri: IBU PEJABAT)  1946 buku arkib
47 pendidikan Pelita bahasa Melayu penggal 1 - 111 / Zinal Abidin Ahmad (Za'ba)Za'ba, 1895-1973 Za'ba Dewan Bahasa dan Pustaka,
2000
2000 buku PNM
48 pendidikan Pelita Bahasa Melayu. (permulaan nahu Melayu) / oleh Zainal-Abidin bin Ahmad. Za'ba Dewan Bahasa dan Pustaka, 1965 buku PNM
49 pendidikan Pelita bahasa Melayu. [sumber elektronik] Penggal 1 : (permulaan nahu Melayu)  Za'ba Malaya Pub. House,
1954
1954 buku PNM
50 pendidikan Pelita bahasa Melayu. Penggal II : bagi melateh murid-murid mengarang Melayu dalam darjah II, III dan IV di sekolah-sekolah Melayu /; di-keluarkan oleh Pejabat Karang-Mengarang, Jabatan Pelajaran, Persekutuan Tanah MelayuZa'ba, 1895-1973 Za'ba Macmillan,
1953
1953 buku PNM
51 pendidikan Pelita bahasa Za`ba (kata) berdasarkan teknik rajah binaan kata   Wan Abdul Kadir Seminar Memperingati 100 Tahun Za`ba (19-20 Oct 1995 : Kuala Lumpur) : (22p.) , 100 tahun Za'ba : Za'ba pejuang bangsa, disunting oleh Wan Abdul Kadir (Kuala Lumpur : Universiti Malaya, 1996) : 166-183.  1995 kertas persidangan UM
52 biografi Authors, Malay -- Biography Pelita Za'ba [videorecording] : bahasa & sastera  Lembaga Muzium Negeri Sembilan Shah Alam : Serv-U, [n.d]   videorecording Ukm
53 falsafah Pemikiran Mahathir Mohamad : kesinambungan gelombang keintelektualisme melayu global dari Munshi Abdullah dan Za'aba  Mohd. Yusof Hasan Shah Alam, Selangor : Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), UiTM, 2008 2008 buku Ukm
54 falsafah Pemikiran Za'ba alaf baru / Jaafar Abdul Rahim Jaafar Abdul Rahim DEWAN BUDAYA 22(1): 50-51; Jan. 2000 2000 buku PNM
55 falsafah Pemikiran Za'ba dalam bidang bahasa Dr. Awang Sariya Pustaka Pujangga   buku DBP
56 falsafah Pemikiran Za'ba dalam Falsafah takdir (1932)   Nordi Achie. Kota Kinabalu : Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2006. 1974 buku Ukm
57 agama Pemikiran Zaba mengenai Islam  Wan Zailan Kamaruddin Wan Ali SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 25ms. 1995 kertas persidangan PNM
58 falsafah Pemikiran Za'ba tentang kemajuan Melayu  Adnan Haji Mohd. Nawang.      1995 buku UM
59 falsafah Pemikiran Za'ba: agama, pendidikan dan politik Asmah Haji Omar Kolokium Za'ba: Za'ba pemikir ulung   buku DBP
60 sosial Pemupukan warisan patriotisme Pendita Za'ba  Mohd. Noor Azam Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba   kertas persidangan DBP
61 biografi  Pendeta Tan Sri Haji Zainal Abidin bin Ahmad (Za'ba) 16 September 1895-23 Oktober 1973 Lembaga Muzium Negeri Sembilan Lembaga Muzium Negeri Sembilan 2006 buku DBP
62 biografi Pendeta Za`ba : pemikir wawasan sains bangsa  Mohammad Noor Haji Salleh. SOURCE: Seminar Za`ba Mengenai Alam Melayu I (12-14 Ogos 2003 : Kuala Lumpur) : Vol.3 Paper 48 (27p.)  2003 kertas persidangan UM
63 biografi  Pendeta Za'ba / Matlob, 1937- Matlob Dewan Bahasa dan Pustaka,
2006
2006 buku PNM
64 pendidikan Pendeta Za'ba : siri bacaan tambahan j - QAF, 12   Dewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan) 2006 buku DBP
65 biografi  Pendeta Za'ba [videorecording] : permata di Bumi Perpatih Lembaga Muzium Negeri Sembilan Shah Alam : Serv-U, 1997 1997 buku Ukm
66 biografi  Pendeta Za'ba 1895-1973 Dewan Bahasa Pustaka Cenderamata Dewan Bahasa Pustaka   buku DBP
67 biografi  Pendeta Za'ba dalam kenangan  Abdullah Hussain, Khalid M. Hussain Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2000 2000 buku Ukm
68 politik Pendeta Za'ba tolak peluang jadi Perdana Menteri yang pertama / Mohd. Helmi Ibrahim Mohd. Helmi Ibrahim. MASTIKA 54(655): 79-82; Dis. 1995 1995 buku PNM
69 biografi  Pendeta Za'ba, tokoh bahasa disegani ramai  Abdullah Fahim Subang Jaya, Selangor : Pustaka Seri Idaman, 2010 2010 buku Ukm
70 politik Pendeta Za'ba: pejuang dan pembela tulen Melayu serta pencetus kemerdekaan negara Kamarudin Kachar, Dato' Dr. Kolokium Za'ba: Za'ba pemikir ulung   buku DBP
71 biografi Pendeta Za'ba: pemikir sains bangsa Mohammad Noor Haji Salleh Jurnal Peradaban Melayu = Journal of Malay Civilisation 1905 buku DBP
72 sastera Pendita Dr. Haji Za'ba dengan persuratan Melayu [sumber elektronik] : kumpulan karangan pendita Dr. Haji Za'ba yang tersiar dalam majallah Qalam dari tahun 1951 hingga 1954, disertai dengan pandangan, ulasan dan keterangan  disusun oleh A.H. Edrus Qalam,
1960
1960 buku PNM
73 politik Pendita negara Za'ba / Ahmad Bujang, Mohd. Sahari Nordin Ahmad Bujang, Mohd. Sahari NordinA International Book Service,
1985
1985 buku PNM
74 biografi  Pendita Za'ba Zaidin Mohd. Noor  DEWAN SISWA 8(18): 67; Ogos 1996 1996 buku PNM
75 biografi  Pendita Za'ba dalam kenangan  Abdullah Hussain [dan] Khalid Hussain,  Dewan Bahasa dan Pustaka,

1974 buku PNM
76 sosial Pendokumentasian dan pemeliharaan warisan Pendeta Za'ba Hajah Rahani Jamil Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba   kertas persidangan DBP
77 pendidikan Pengembaraan ke Kedah, Perlis dan Kelantan / Za'ba ; dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar Za'ba, Tan Sri Pendeta, 1895-1973 Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2008 2008 buku Ukm
78 pendidikan Penghayatan karya Pendita Za'ba: ilmu mengarang Melayu Prof. Dr. Hj. Mohd. Taib Osman Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba   buku DBP
79 falsafah Perangai bergantung kepada diri sendiri  Za'ba Dewan Bahasa dan Pustaka,
1982
1982 buku PNM
80 falsafah Habit of self-reliance / Za'ba ; translated by Wan Ahmad Hulaimi ; with an introduction by Asmah Haji Omar.

Wan Ahmad Hulaimi Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009. 2009 buku Ukm
81 falsafah Perangai bergantung pada diri sendiri  dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar Za'ba Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009. 2009 buku Ukm
82 pendidikan Perbandingan " Za'ba dengan Dr. Asmah Haji Omar dalam perlakuan terhadap golongan kata Sulaiman Masri Pustaka Pujangga   buku DBP
83 falsafah Perjuangan asyik [mikrofilem] Za'ba The British Library,

1985 mikrofilem PNM
84 politik Perjuangan sosiopolitik kebangsaan Za'ba Norhalim Hj. Ibrahim Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba   kertas persidangan DBP
85 pendidikan Perjuangan Za'ba memartabatkan bahasa Melayu Dharma Wijaya Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba   kertas persidangan DBP
86 politik Perjuangan Za'ba untuk memartabatkan pendidikan Melayu Adnan Haji Nawang Jurnal Pengajian Melayu 2005 buku DBP
87 politik Perjuangan Za'ba untuk memartabatkan pendidikan Melayu  Adnan Haji Nawang SOURCE: Jurnal Pengajian Melayu, 6 (1996) : 174-194.  1996 buku UM
88 biografi  perjuangannya belum selesai  Lembaga Muzium Negeri Sembilan Lembaga Muzium Negeri Sembilan,Pub date:2008 2008 buku UM
89 biografi  Permata di Bumi Permata : Pendeta Za'ba Lembaga Muzium Negeri Sembilan Lembaga Muzium Negeri Sembilan 2003 buku DBP
90 pendidikan Petua-petua ejaan rumi Melayu di Malaya : ka'edah yang terpakai di sekolah Melayu Za'ba Department for Malay Studies, University of Malaya,
1955
1955 buku PNM
91 biografi         Politicians Biography Malaysia Profil Za'ba [kaset video] / Naharudin Hj Ali Naharuddin Haji Ali Naharudin Haji Ali,[199                kaset video PNM
92 agama Qadak dan qadar dalam pemikiran al-hadi dan za'ba / Ibrahim Abu Bakar, 1950- Ibrahim Abu Bakar Seminar Zaba mengenai alam Melayu2005
ms. 21
2005 buku PNM
93 pendidikan Rahsia ejaan Jawi / Zainal Abidin Ahmad (Za'ba) ; ditransliterasi, diedit dan diberi pengenalan oleh Asmah Haji OmarZa'ba, 1895-1973 Zainal Abidin Ahmad (Za'ba) Dewan Bahasa dan Pustaka,
2009
2009 buku PNM
94 sastera Recent Malay literature  Zainal-Abidin bin Ahmad Penang : Mercantile Press 1941 buku Ukm
95 sastera Retorika Melayu dari tanggapan Za'ba Hashim Awang Kongres Bahasa Melayu Sedunia, Jilid II 1995 1995 buku DBP
96 biografi  Riwayat hidup dan perjuangan kebangsaan Pendita Za'ba Profesor Madya Zainal Abidin Borhan Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba   kertas persidangan DBP
97 sastera Sajak Za'ba Dewan Bahasa 1905 buku DBP
98 sejarah Sejarah ringkas tanah Melayu [microform] Za'ba  Singapura : Pustaka Melayu,  1961 microform Ukm
99 sastera Selected Poem of Dr. Rabindranath Tagore, Foreword  Za'ba Jenis bahan: Terbitan; Negeri: IBU PEJABAT)  1961 buku arkib
100 biografi Authors, Malay -- Biography  PEMBINAAN CITRA ZA'BA: MUHAMMAD BIN DATO' MUDA KEPADA ZAINAL ABIDIN BIN AHMAD ABDULLAH ZAKARIA BIN GHAZALI;  Jenis bahan: Kertas Kerja; Negeri: IBU PEJABAT) SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA  JABATAN SEJARAH, UNIVERSITI MALAYA, KUALA LUMPUR, 19-20 OKTOBER 1995.  1995 kertas persidangan PNM
101 sastera Seminar Za'ba mengenai alam Melayu II 2005 (Jilid I) Seminar, Universiti Pendidikan Sultan Idris Universiti Pendidikan Sultan Idris 2005 kertas persidangan DBP
102 sastera Seminar Za'ba mengenai alam Melayu II 2005 (Jilid II) Seminar, Universiti Pendidikan Sultan Idris Universiti Pendidikan Sultan Idris 2005 kertas persidangan DBP
103 pendidikan Sentence analysis in modern Malay / by M. Blanche Lewis, with examples drawn from two plays  Za'ba.Lewis, M. Blanche, (Martha Blanche) Cambridge University Press, 1969 buku PNM
104 biografi  Sepuluh tahun sesudah perginya Za'ba A. S Dewan Bahasa dan Pustaka 1983 buku DBP
105 falsafah Sikap orang Melayu terhadap bahasanya : dari Abdullah Munsyi kemunculan Za'ba Abdul Rahman Hj. Ismail. SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 30ms. 1995 kertas persidangan PNM
106 sastera  
Malay literature History and criticism Addresses, essays, lectures
Siri Syarahan Pendita Za'ba [manuskrip]  diselenggarakan A. Karim Haji Abdullah Abdullah                   buku PNM
107 pendidikan Sistem ejaan rumi Za'ba Ismail Dahaman Jurnal Dewan Bahasa 1905 buku DBP
108 pendidikan Some Facts About Jawi Spelling By Zainal Abidin Bin Ahmad [Versi Inggeris, Bahasa Melayu Dan Melayu-Jawi], 11.06.1928  za'ba Terbitan; Negeri: IBU PEJABAT)  1928 buku arkib
109 biografi  Strategi kesinambungan titisan warisan pendeta Za'ba : Za'ba dari sudut pemaparan media massa Abdul Manaf Saad.   2004 buku UM
110 biografi  Strategi kesinambungan titisan warisan Pendeta Za'ba: peranan Perpustakaan Negara Malaysia Dato' Zawiyah binti Baba Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba kertas persidangan DBP
111 sosial Sumbangan dan kritikan Za'ba dalam kemajuan Melayu dari aspek pendidikan, ekonomi, politik dan agama Islam  Nor Hidayah Yusoff      2005 buku UM
112 pendidikan Sumbangan pemikiran Za'ba dalam pelanjutan tradisi linguistik Melayu Dr. Haji Awang Sariyan Seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Zaba ? kertas persidangan DBP
113 pendidikan Sumbangan Zaaba terhadap Bahasa Melayu   Mardhina AKADEMIK (118): 53-55; Mac/Apr. 1997 1997 buku PNM
114 pendidikan Sumbangan Za'ba dalam tradisi pertumbuhan drama moden / Abd. Rahman Napiah Abd. Rahman Napiah. SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 5ms. 1995 kertas persidangan PNM
115 autobiografi Syarahan Pendeta Za'ba disampaikan oleh Prof. Dato' Dr. Khoo Kay Kim syarahan- Prof. Dato' Dr. Khoo Kay Kim Dewan Bahasa dan Pustaka 2000 manuskrip syarahan DBP
116 autobiografi Syarahan Perdana Zaaba [videorecording] Zaaba sebagai tokoh cendekiawan Melayu / oleh Y.M. Prof. Diraja Ungku Aziz Y.M. Prof. Diraja Ungku Aziz Tanjong Malim: Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2007. 2007 videorecording UPSI
117 agama Taqdir (sukatan azali) dalam ugama Islam : pandangan Za'ba  penyelenggara : Hanizah Jonoh ; diperkenalkan oleh Asmah Haji Omar Jabatan Warisan Negara,
2007
2007 buku PNM
118 pendidikan Tatabahasa Za`ba dalam perspektif sejarah penulisan tatabahasa bahasa Melayu  Ismail Salleh. SOURCE: Persidangan Antarabangsa Pengajian Melayu (20-24 May 1996 : Beijing, China) : Vol.3, Paper 77.  1996 kertas persidangan UM
119 pendidikan       Malay language Grammar Study and teaching.
Bahasa Melayu Tatabahasa Pembelajaran dan pengajaran.
Tatabahasa Za'ba dalam perspektif sejarah penulisan tatabahasa Bahasa Melayu /Ismail Salleh  Ismail Salleh DEWAN BAHASA 43(6): 514-523; Jun 1999 1999 jurnal PNM
120 sastera Tema-tema syair pujangga Melayu : kajian perbandingan di antara Sheikh Ahmad al-Fatani & Za'ba  Nur Maslina Ramli   2011 buku UM
121 pendidikan The University Of Malaya - Sumbangan Sir Richard Windstedt Dalam Penyelidikan Pengajian Melayu Oleh Zainal Abidin Bin Ahmad, [t.t]  Zainal Abidin Bin Ahmad, Jenis bahan: Buku; Negeri: IBU PEJABAT)    buku arkib
122 biografi, Intellectuals Malaysia Tinta Emas Pendeta Za'ba [cakera padat data] BAHAN KOLEKSI NEGARA Galeri Pusaka Moyang                200u cakera padat data PNM
123 falsafah Perangai bergantung pada diri sendiri. Title [قراغاي بركنتوغ قد ديري سنديري] / Za'ba ; dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar. Versi jawi

 Za'ba (versi jawi) Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009. 2009 buku Ukm
124 falsafah Beberapa aspek pemikiran kritis Za'ba: Kajian terhadap buku "Perangai bergantung kepada diri sendiri"  Mohd Faizul Mohd Hardi    2008 buku UM
125 biografi  Ucap tama bertajuk "Za'ba pemikir ulung: semangat dalam pembinaan negara bangsa Haji Mohamad Haji Hassan, Y.A.B. Dato' Seri Utama Kolokium Za'ba: Za'ba pemikir ulung

 

ucap tama DBP
126 politik UMNO pasca-Za'ba : merenungi kembali krisis dan masalah politik Melayu / Hussain Mohamed Hussain Mohamed SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 24ms. 1995 kertas persidangan PNM
127 sastera Unsur keindahan mengikut Za`ba  Nik Safiah Karim, Datuk, 1939 SOURCE: Seminar Memperingati 100 Tahun Za`ba (19-20 Oct 1995 : Kuala Lumpur) : (5p.) , 100 tahun Za'ba: Za'ba pejuang bangsa, disunting Wan Abdul Kadir (Kuala Lumpur : Universiti Malaya, 1996) : 94-98.  1995 kertas persidangan UM
128 sastera Unsur-unsur bahasa Arab dalam karya Za'ba  Ainul Fathiah Muhd Fauzi Dissertations, Academic Malaysia 2011 tesis Ukm
129 biografi  Warisan Za'ba / Wan Adnan Wan Abdul Majid Wan Adnan Wan Abdul Majid. DEWAN SISWA 15(11): 65; Nov. 1993 buku PNM
130 biografi  Za`ba : panglima nasionalis pendeta bahasa  Ghazali Shafie, Tan Sri. SOURCE: Seminar Antarbangsa Teori Sastera (2-3 Aug 1996 : Kuala Lumpur) : Paper 1 (8p.)  1996 kertas persidangan UM
131 autobiografi Za`ba : wira bangsa yang tersepit?  Haron Daud SOURCE: Seminar Memperingati 100 Tahun Za`ba (19-20 Oct 1995 : Kuala Lumpur) : (28p.). 100 tahun Za'ba: Za'ba pejuang bangsa, disunting Wan Abdul Kadir (Kuala Lumpur : Universiti Malaya, 1996) : 351-376.  1995 kertas persidangan UM
132 autobiografi Za`ba dan proses sosialisasi  Yaacob Harun SOURCE: Seminar Memperingati 100 Tahun Za`ba (19-20 Oct 1995 : Kuala Lumpur) : (12p.). , 100 tahun Za'ba: Za'ba pejuang bangsa, disunting Wan Abdul Kadir (Kuala Lumpur : Universiti Malaya, 1996) : 243-252.  1995 kertas persidangan UM
133 autobiografi Za`ba sebagai tokoh sasterawan  Hashim Awang, Dato'. SOURCE: Seminar Memperingati 100 Tahun Za`ba (19-20 Oct 1995 : Kuala Lumpur) : (11p.) , 100 tahun Za'ba: Za'ba pejuang bangsa, disunting Wan Abdul Kadir (Kuala Lumpur : Universiti Malaya, 1996) : 112-120.  1996 kertas persidangan UM
134 biografi  Zaaba / Lim Ai Ling Lim, Ai Ling Penerbitan Hartamas, 2001 buku PNM
135 sejarah Za'ba (1895-1973) perjuangannya belum selesai     2008 buku UM
136 sosial Zaba : (pandangan dan kritik Zaba mengenai soal sifat2 kemiskinan dan satengah2 aspek chara penghidupan orang Melayu, serta juga shor2nya atas jalan keselamatan bagi orang Melayu)  Zabidah Awang Ngah, Puan Sri   1960 buku UM
137 autobiografi Za'ba : patriot dan pendeta Melayu  Adnan Haji Nawang  Kuala Lumpur : Yayasan Penataran Ilmu,  1994 buku Ukm
138 autobiografi Za'ba : pendita / penulis Ahmad Bujang, Mohd. Sahari Nordin ; pelukis Adam Samad Ahmad Bujang Ahmad Bujang, Mohd. Sahari Nordin Berita Pub.,
1986
1986 buku PNM
139 autobiografi Za'ba 1896-1973 suatu tinjauan tentang kegiatan-kegiatannya  Adnan Haji Mohd. Nawang  Kuala Lumpur Universiti Malaya  1978 buku Ukm
140 politik Za'ba cukup berjasa kepada UMNO dan bangsa Melayu    SOURCE: Mastika, (May 1997) : 45-48.  1997 buku UM
141 pendidikan Za'ba dalam bidang bahasa dan persuratan: sumbangan pemikiran Za'ba dalam pelanjutan tradisi linguistik Melayu Awang Sariyan kertas kerja                   Kolokium Za'ba: Za'ba pemikir ulung   kertas persidangan DBP
142 agama Za'ba dan ajaran Khwaja Kamaluddin  Adnan Haji Mohd. Nawang. majalah   buku UM
143 agama Za'ba dan gerakan pembaharuannya : analisis dari perspektif pemikiran Islam  Abdul Hafis Mohd Saiden   MASSA 62-64; 4 Nov. 1995 2008 buku UM
144 biografi Za'ba dan idea tajdid islam di Malaysia : satu analisa ringkas / Rahmin Affandi Abd. Rahim  Rahmin Affandi Abd. Rahim Seminar Zaba mengenai alam Melayu I , Kuala Lumpur2003
2003
kertas persidangan PNM
145 sejarah Za'ba dan kessah peperangan di tanah Malai : satu perbincangan / Ramlah Adam Ramlah Adam. SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 25ms. 1995 kertas persidangan PNM
146 sastera Za'ba dan Koewatin Sasrasoegonda : satu perbandingan  Ismail Salleh JURNAL DEWAN BAHASA 40(3): 231-238; Mac 1996 1996 buku PNM
147 autobiografi Za'ba dan Melayu /  Adnan Hj. Nawang  Kuala Lumpur : Berita Publishing, 1998 buku Ukm
148 pendidikan Za'ba dan pendidikan orang melayu : tinjauan terhadap pandangan awalnya 1916-1923 / Adnan Haji Nawang Adnan Haji Nawang [s.n.],
198?
?             198? buku PNM
149 biografi Za'ba dan pengajian Melayu / Datuk Mohd. Taib Osman 1934- Mohd. Taib Osman,  SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 10ms 1995 buku PNM
150 sosial Za'ba dan proses sosialisasi / Yaacob Harun Yaacob Harun SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 12ms. 1995 buku PNM
151 sastera Za'ba dan ungkapan kesantunan ungkapan  Razali Ayob. SOURCE: Jurnal Bahasa, Sastera dan Budaya, Jil. 1 (2005): [119]-129.  2005 buku UM
152 autobiografi Za'ba patriot dan pendeta Melayu / Adnan Nawang Adnan Nawang Kuala Lumpur: Yayasan Penataran Ilmu, 1994. 1994 buku UPSI
153 autobiografi Za'ba Pendeta Bahasa sepanjang zaman / Awang SariyanAwang Sariyan, 1953- Awang Sariyan PELITA BAHASA 12(7): 6-8; Jul. 2000 2000 buku PNM
154 pendidikan Za'ba peneroka bahasa Melayu baharu Armin A. Saleh Artikel majalah, Pelita bahasa 1905 buku DBP
155 autobiografi Za'ba sebagai feminis : wanita Melayu dalam dunia lelakinya / Hanapi Dollah Hanapi Dollah SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 20ms. 1995 kertas persidangan PNM
156 politik Za'ba sebagai pemikir dan pejuang bangsa / Abdul Aziz Ahmad, Datuk. Abdul Aziz bin Ahmad SIMPOSIUM JATIDIRI MELAYU ABAD 21 (2000 : Kuala Lumpur): 13ms. 2000 kertas persidangan PNM
157 autobiografi Za'ba sebagai tokoh sasterawan / Hashim Awang, Dato', 1937- Hashim Awang SEMINAR MEMPERINGATI 100 TAHUN ZA'BA (1995 : Kuala Lumpur): 11ms 1995 kertas persidangan PNM
158 autobiografi Za'ba, tokoh refomis yang dilupakan ? / Mohd. Yusman Awang Mohd. Yusman Awang. MASSA 62-64; 4 Nov. 1995 1995 buku PNM
159 autobiografi Zainal Abidin bin Ahmad (Za'ba)  editor: Abdullah Zakaria Ghazali [dan] Adnan Haji Nawang  SOURCE: Seminar Biografi Malaysia (1986: Kuala Lumpur) : Paper 8. ,Biografi tokoh pilihan Malaysia, editor: Abdullah Zakaria Ghazali [dan] Adnan Haji Nawang (Kuala Lumpur: Penerbit Universiti Malaya, 1997): 233-237 [DS595.2 Bio]. ,Seminar Biografi Malaysia (1986 : Kuala Lumpur 1986 kertas persidangan UM

 

Analisis Karya

Pengenalan

Data diperoleh dari Perpustakaan Tun Seri Lanang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Perpustakaan Institut Alam dan Tamadun Melayu (PATMA), Perpustakaan Universiti Malaya iaitu Perpustakaan Utama dan Perpustakaan Peringatan Zaaba, Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Dari semakan  dan semakan pendua, terdapat lebih kurang 159 unit buku-buku yang ditulis oleh Za’ba dan buku-buku mengenai Za’ba dalam koleksi perpustakaan tersebut.


Bilangan Judul Karya Za'ba

Bahan-bahan tersebut terdiri dari karya yang ditulis oleh Za’ba dan penulisan mengenainya. Berdasarkan jadual 1 sebanyak 38 judul karya ditulis oleh Za’ba atau sebanyak 24% dari jumlah keseluruhan dan sebanyak 122 atau 76% judul yang menulis mengenai Za’ba.  Karya tersebut terdiri dari buku yang diterbitkan, kertas-kertas persidangan, microfilem, cakera padat data, jurnal, kaset video, majalah, syarahan, tesis, ucaptama dan video.

Jadual 1: Bilangan Karya
No. Penulis Bilangan judul %
1 Za’ba 38 24
2 Penulisan mengenai Za’ba 121 76
                     Jumlah 159 100

Carta 1: Bilangan Karya

Bidang

Za'ba banyak menghasilkan karya yang dipanggil  "mutiara fikiran". Mutiara fikiran beliau itu tergolong sebagai mutiara fikiran bahasa, agama (akhlak) dan ekonomi. Semua karangan beliau bertujuan meninggikan darjat orang Melayu, dari segi penampilan diri mereka, dari segi penggunaan bahasa yang menggambarkan jalan fikiran dan kesantunan. Dalam jadual 2 menunjukkan bidang penulisan karya Za’ba dan mengenai beliau iaitu agama, falsafah, bahasa dan pendidikan, politik, sastera, sejarah, sosial dan Autobiografi serta biografi. Analisis dihuraikan berdasarkan bilangan judul yang paling tinggi.

Jadual 2: Bidang Penulisan
No. Bidang Jumlah %
1.  Agama 11 6.9
2.  Falsafah 15 9.4
3.  Pendidikan 38 23.9
4.  Politik 9 5.7
5.  Sastera 19 11.9
6.  Sejarah 3 2.5
7.  Sosial 9 5.7
8.  Autobiografi/biografi 53 33.3
9.  Lain-lain 2 1.3
Jumlah 159 100


Carta 2:Bidang Penulisan

 

Bidang Biografi/Autobiografi

Bidang yang paling tinggi bilangan judulnya adalah bidang Autobiografi/biografi iaitu 53 judul atau sebanyak 33.3% daripada jumlah keseluruhan. Judul-judul ini adalah karya yang ditulis oleh orang lain mengenai Za’ba. Sebagai seorang cendekiawan Melayu yang aktif dan prolifik dalam kegiatan penulisan dan penterjemahan dan merupakan seorang yang bersemangat dalam hidup serta memberi sumbangan besar dalam politik dan pendidikan,

Za’ba seringkali menjadi pilihan kepada pengkaji dan pengkritik dalam memilih karya beliau sama ada untuk dirujuk mahupun di kupas. Hampir 50 orang penulis yang terdiri dari pelajar mahupun pensyarah dalam mengupas mengenai kisah hidupnya serta karya-karyanya. Antara idea beliau yang bernas dalam karyanya adalah berkisar pada soal kedudukan, kepentingan dan masa depan orang Melayu, kupasan mengenai kesan pemerintahan kolonial British (ekonomi, sosial dan politik) terhadap masyarakat Melayu yang mundur dan miskin dalam kesemua aspek kehidupan.

Dalam keseriusannya menulis dan berkarya, Za'ba mahukan masyarakat Melayu berusaha untuk mencari kemajuan diri, menambahkan ilmu dan pengetahuan, memperbaiki bahasa Melayu supaya sesuai dengan peredaran zaman, mengenepikan rasa kedaerahan dan kenegerian demi perpaduan bangsa Melayu, meningkatkan kedudukan ekonomi dan hidup bersatu padu. Hal ini menjadikan karya-karya Za’ba menjadi pilihan pembaca Melayu terutamanya. Selain itu, beliau juga salah satu tokoh alam Melayu yang berjaya meletakkan asas sistem bahasa Melayu baharu baik dalam bidang ejaan, tatabahasa Melayu mahupun retorik. Dengan itu, dia menjadi sarjana Melayu yang pertama menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam.

Antara judul karya bidang ini adalah 100 tahun Za'ba : Za'ba : pejuang bangsa disunting oleh Wan Abdul Kadir, Bingkisan kenangan untuk pendita disusun oleh Mohd. Taib Osman dan Hamdan Hassan, Biografi Za'ba dengan rujukan khas kepada perjuangannya [mikrofis] danMemoir Za'ba  oleh Adnan Haji Mohd. Nawang, Kewacanaan Za'ba oleh Sanat Md. Nasir dan  Memori Pendeta Za'ba : gema serunai hati 6  penyelenggara oleh Agus Salim, Mahaya Mohd. Yassin.

Jadual 3: Karya bidang biografi/autobiografi
Bil. Judul Penulis
1 100 Tahun Za'ba : Za'ba : Pejuang Bangsa Disunting Wan Abdul Kadir
2 Bingkisan Kenangan Untuk Pendita  Disusun Mohd. Taib Osman Dan Hamdan Hassan
3 Biografi Za'ba Dengan Rujukan Khas Kepada Perjuangannya [Mikrofis] Adnan Haji Mohd. Nawang
4 Dari Koleksi Persendirian Za'ba Editor Norazit Selat
5 Kewacanaan Za'ba Sanat Md. Nasir
6 Koleksi Pendeta Za'ba [Computer File] Tiada maklumat
7 Kreativiti Za'ba Bermula Di Pangkal Pokok Pisang Abd. Razak Abu Bakar
8 Memoir Rashidah Ismail : Pendeta Za'ba Dan Kisah Silam Rashidah Ismail
9 Memoir Za'ba Adnan Haji Mohd. Nawang  
10 Memoir Za'ba Editor Asmah Haji Omar
11 Memori Pendeta Za'ba : Gema Serunai Hati 6 Penyelenggara Agus Salim, Mahaya Mohd. Yassin
12 Menelusuri Jejak Pendeta Za'ba [Sumber Elektronik] Galeri Pusaka Moyang,200u
13 Pelita Za'ba [Videorecording] : Bahasa & Sastera Lembaga Muzium Negeri Sembilan
14 Pendeta Tan Sri Haji Zainal Abidin Bin Ahmad (Za'ba) 16 September 1895-23 Oktober 1973 Lembaga Muzium Negeri Sembilan
15 Pendeta Za`Ba : Pemikir Wawasan Sains Bangsa Mohammad Noor Haji Salleh.
16 Pendeta Za'ba Matlob
17 Pendeta Za'ba [Videorecording] : Permata Di Bumi Perpatih Lembaga Muzium Negeri Sembilan
18 Pendeta Za'ba 1895-1973 Dewan Bahasa Pustaka
19 Pendeta Za'ba Dalam Kenangan Abdullah Hussain, Khalid M. Hussain
20 Pendeta Za'ba, Tokoh Bahasa Disegani Ramai Abdullah Fahim
21 Pendeta Za'ba: Pemikir Sains Bangsa Mohammad Noor Haji Salleh
22 Pendita Za'ba Zaidin Mohd. Noor
23 Pendita Za'ba Dalam Kenangan Abdullah Hussain [Dan] Khalid Hussain,
24 Perjuangannya Belum Selesai Lembaga Muzium Negeri Sembilan
25 Permata Di Bumi Permata : Pendeta Za'ba Lembaga Muzium Negeri Sembilan
26 Profil Za'ba [Kaset Video] Naharuddin Haji Ali
27 Riwayat Hidup Dan Perjuangan Kebangsaan Pendita Za'ba Profesor Madya Zainal Abidin Borhan
28  Pembinaan Citra Za'ba: Muhammad Bin Dato' Muda Kepada Zainal Abidin Bin Ahmad Abdullah Zakaria Bin Ghazali;
29 Sepuluh Tahun Sesudah Perginya Za'ba A. S
30 Strategi Kesinambungan Titisan Warisan Pendeta Za'ba : Za'ba Dari Sudut Pemaparan Media Massa Abdul Manaf Saad.
31 Strategi Kesinambungan Titisan Warisan Pendeta Za'ba: Peranan Perpustakaan Negara Malaysia Dato' Zawiyah Binti Baba
32 Syarahan Pendeta Za'ba Disampaikan Oleh Prof. Dato' Dr. Khoo Kay Kim Syarahan- Prof. Dato' Dr. Khoo Kay Kim
33 Syarahan Perdana Zaaba [Videorecording] Zaaba Sebagai Tokoh Cendekiawan Melayu Y.M. Prof. Diraja Ungku Aziz
34 Tinta Emas Pendeta Za'ba [Cakera Padat Data] Bahan Koleksi Negara
35 Ucap Tama Bertajuk "Za'ba Pemikir Ulung: Semangat Dalam Pembinaan Negara Bangsa Haji Mohamad Haji Hassan, Y.A.B. Dato' Seri Utama
36 Warisan Za'ba Majid Wan Adnan Wan Abdul Majid.
37 Za`Ba : Panglima Nasionalis Pendeta Bahasa Ghazali Shafie, Tan Sri.
38 Za`Ba : Wira Bangsa Yang Tersepit? Haron Daud
39 Za`Ba Dan Proses Sosialisasi Yaacob Harun
40 Za`Ba Sebagai Tokoh Sasterawan Hashim Awang, Dato'.
41 Zaaba Lim, Ai Ling
42 Za'ba : Patriot Dan Pendeta Melayu Adnan Haji Nawang
43 Za'ba : Pendita Ahmad Bujang, Mohd. Sahari Nordin
44 Za'ba 1896-1973 Suatu Tinjauan Tentang Kegiatan-Kegiatannya Adnan Haji Mohd. Nawang
45 Za'ba Dan Idea Tajdid Islam Di Malaysia : Satu Analisa Ringkas Rahmin Affandi Abd. Rahim
46 Za'ba Dan Melayu Adnan Hj. Nawang
47 Za'ba Dan Pengajian Melayu Mohd. Taib Osman,
48 Za'ba Patriot Dan Pendeta Melayu Adnan Nawang
49 Za'ba Pendeta Bahasa Sepanjang Zaman Awang Sariyan
50 Za'ba Sebagai Feminis : Wanita Melayu Dalam Dunia Lelakinya Hanapi Dollah
51 Za'ba Sebagai Tokoh Sasterawan Hashim Awang
52 Za'ba, Tokoh Refomis Yang Dilupakan ? Mohd. Yusman Awang.
53 Zainal Abidin Bin Ahmad (Za'ba) Editor: Abdullah Zakaria Ghazali DanAdnan Haji Nawang

 

Bidang Bahasa dan Pendidikan

Seterusnya sebagai kedua tertinggi adalah bidang bahasa dan pendidikan iaitu sebanyak  37 judul atau 23.9% daripada judul keseluruhan. Kerjaya Za’ba semenjak di Pejabat Karang-Mengarang, SITC telah menggalakkan beliau meneroka aspek bahasa dengan lebih mendalam. Sehingga beliau bersara ternyata mempunyai kaitan yang rapat dengan soal pembinaan dan pembangunan bahasa di Tanah Melayu. Faktor ini telah mendorong Za'ba untuk menerbitkan tulisan-tulisan berkenaan ilmu bahasa yang masih dalam keadaan mundur lagi. Pada ketika itu masih belum banyak terdapat bahan rujukan yang baku berkenaan ilmu bahasa di Tanah Melayu.

Bidang bahasa merupakan antara bidang paling menonjol dan berperanan penting dalam membentuk bahasa Melayu yang lebih bersistematik. Hal ini jelas daripada ulasan dua buah akhbar tempatan berhubung dengan penerbitan buku Za'ba iaitu Ilmu Mengarang Melayu(1934). Melalui buku Ilmu Mengarang Melayuiniternyata Za'ba cuba mengatasi masalah kelemahan kaedah karang-mengarang secara keseluruhannya.

Buku tersebut mengandungi pedoman yang lengkap untuk membina ayat mengikut kaedah tatabahsaa Melayu yang betul, cara menulis karangan dan meringkaskan karangan, dan cara menulis puisi seperti pantun, syair, dan gurindam. Juga terdapat beberapa contoh karangan dan puisi yang baik serta latihan-latihan untuk menukarkan puisi kepada prosa.

Berpuluh-puluh buah rencana beliau berkenaan ilmu bahasa telah diterbitkan dalam majalah tempatan. Antaranya diterbitkan dalam:

 1. Majalah Guru (1924-1927),
 2. Majalah Malaya (1926)
 3. Bulan Melayu (1930-1931).

Rencana-rencana tersebut disiarkan dalam Majalah Guru sebagai usaha untuk mengadakan bahan rujukan ilmu bahasa untuk guru-guru sekolah Melayu. Majalah tersebut sangat popular di kalangan guru kerana penerbitannya diusahakan oleh Persatuan Guru-Guru Melayu di Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Za'ba telah memasuki lapangan penulisan yang lebih serius dengan menerbitkan beberapa buku seperti

 1. Ilmu Bahasa Melayu I  
 2. Ilmu Bahasa Melayu II (1927)
 3.  Rahsia Ejaan Jawi (1929)
 4.  Ilmu Mengarang Melayu (1934).

Jelas bahawa ketiga-tiga aspek ilmu baha­sa iaitu tatabahasa, ejaan, dan karang-mengarang telah diberikan perhatian utama oleh Za'ba.Tujuan utama Za'ba menerbitkan buku-buku tersebut ialah agar beberapa masalah asas berkenaan bahasa Melayu akan beransur-ansur diatasi. Buku-buku tatabahasa dan ejaan tersebut dikatakan mengandungi kaedah-kaedah bahasa Melayu yang betul.

Buku ejaan juga berlandaskan ilmu bunyi Melayu yang biasa digunakan oleh kebanyakan cerdik pandai Melayu ketika itu. Kedua-dua buku tersebut dapat menjadi bahan rujukan umum yang baku di Tanah Melayu. Oleh itu orang Melayu boleh mengikut kaedah ilmu ba­hasa yang tersusun dan tidak meniru kebiasaan yang salah.

Za'ba bukan sahaja berjaya menerbitkan buku bahasa yang pertama di Tanah Melayu, malah menjadikan "kitab bahasa" itu menarik untuk dibaca. Ini disebabkan terdapatnya beberapa petikan yang dijadikan contoh karangan ataupun puisi yang mengandungi kritikan terhadap masalah sosioekonomi orang Melayu ketika itu. Antaranya termasuklah petikan daripada tulisan beliau dalam akh­bar pada tahun-tahun awal kegiatan penulisannya dahulu.

Dalam pendahuluan Pelita Bahasa Melayu Penggal I misalnya, dia mencatatkan kegigihannya menerapkan nahu Arab dan Inggeris kepada bahasa Melayu. Beliau juga meletakkan asas sistem bahasa Melayu baharu baik dalam bidang ejaan, tatabahasa Melayu mahupun retorik. Dengan itu dia menjadi sarjana Melayu yang pertama menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam. Selain itu, Za’ba juga:

 1. Perintis analisis sistem ejaan bahasa Melayu
 2. Meletakkan asas golongan kata dan golongan ayat bahasa Melayu
 3. Membahagikan kata sifat kepada sifat nama dan sifat kata. Istilah kita kini bagi sifat nama ialah adjektif dan sifat kata ialah adverb
 4. Menggolongkan ayat bahasa Melayu kepada ayat selapis, ayat berlapis, ayat berkait, ayat bercampur

Manakala pendidikan bahasa pula menjadi perhatian utama bagi Za’ba setelah menghasilkan beberapa buah buku mengenai bahasa. Menurut Za'ba, kerajaan mesti memberi kesempatan kepada bahasa Melayu supaya dapat berkembang melalui pelbagai peringkat pendidikan. Langkah ini penting terutamanya di sekolah Melayu, dan sekolah menengah Melayu seperti yang dikehendakinya itu, serta sekolah Inggeris.

Pengaruh tataba­hasa Za'ba ini amat besar terhadap perkembangan pengajaran dan pengajian bahasa Melayu di Tanah Melayu. Za'ba masih aktif berjuang untuk memajukan dan meninggikan taraf pendidikan anak bangsanya melalui kegiatan penulisannya. Walaupun begitu pengawasan yang rapi oleh pihak pemerintah menyebabkan kegiatannya terpaksa disederhanakan.

Usaha Za'ba menerbitkan tulisan-tulisan tersebut merupakan suatu kemajuan kepada kegiatan penulisan beliau dalam lapangan pendidikan. Ini kerana pada peringkat awal dahulu beliau hanya menyentuh beberapa kelemahan pendidikan Melayu secara teori, iaitu termasuk mempersoalkan kekurangan bahan-bahan rujukan.

Namun pada peringkat ini Za'ba sekurang-kurangnya cuba untuk memenuhi sebahagian kekurangan tersebut dengan menerbitkan tulisan-tulisan beliau sendiri. Hakikat ini lebih jelas apabila aspek bahasa dibincangkan. Oleh itu, teryata bahawa Za'ba telah bersikap pragmatis dalam perjuangan beliau dari aspek pendidikan.

Za'ba juga banyak menyumbangkan tenaga serta fikiran be­liau dalam aspek perkembangan kurikulum pendidikan Melayu. Sepanjang tahun 1924-1939, beliau sebagai Ketua Jabatan Karang-Mengarang, SITC, telah terlibat secara langsung dalam usaha penerbitan buku teks sekolah Melayu bagi semua matapelajaran. Oleh itu, masalah kekurangan buku teks dan bacaan umum seperti yang didakwa oleh Za'ba dahulu, secara tidak langsung dapat diatasinya sendiri.

Antara judul karya dalam bahasa dan pendidikan ini ialah Daftar Ejaan Melayu Oleh Za’ba, Ilmu mengarang Melayu, Kitab rahsia ejaan Jawi oleh Za’ba, Pelita bahasa Melayu : penggal III : bagi melateh murid-murid mengarang Melayu dalam darjah-darjah tinggi di-sekolah Melayu dan tahun I di-college guru-guru oleh Za’ba, Pelita bahasa Za`ba (kata) berdasarkan teknik rajah binaan kata oleh Wan Abdul Kadir dan Sistem ejaan rumi Za'ba oleh Ismail Dahaman.

Jadual 4: Karya Bidang Bahasa & Pendidikan
Bil. Judul Penulis
1 Bahasa Melayu dengan tulisan-nya Penyusun Abdullah Hassan
2 Baja akal : bagi Darjah II didalam sekolah Melayu Editor R. O. Winstedt, O. T. Dussek, Zainal Abidin Bin Ahmad
3 Canai bacaan : iaitu suatu kitab bacaan bagi murid-murid darjah empat di sekolah-sekolah Melayu / terpungut daripada beberapa hikayat Melayu oleh Pejabat Karang Mengarang di Sultan Idris Training College Tanjung Malim Za'ba
4 Daftar ejaan Melayu (Jawi-Rumi) [sumber elektronik] : ia-itu mendaftarkan perkataan2 dalam bahasa Melayu mengikut susunan Alif Ba Ta hingga Nya / dipungut, dikumpulkan, disusun dan diaturkan oleh Zainal Abidin bin Ahmad (Za'ba) Zainal Abidin bin Ahmad (Za'ba)
5 Daftar Ejaan Melayu Zainal Abidin Bin Ahmad (Zaaba)
6 Ilmu mengarang Melayu Za'ba
7 Ilmu mengarang melayu : bagi pergunaan guru2 dan murid2 darjah tinggi disekolah menengah dan penuntut2 di maktab latihan guru Za'ba
8 Kamus Za'ba Za'ba
9 Karya-karya Za'ba: perintis dalam membicarakan seni mengarang dan retorika Melayu Asmah Haji Omar, Dato', 1940
10 Kitab ilmu bahasa Melayu penggal II / Zainal Abidin Ahmad (Za'ba), ditransliterasi dan diperkenalkan oleh Asmah Haji Omar Za'ba & Asmah Haji Omar
11 Kitab rahsia ejaan Jawi Za'ba
12 Orientasi pemikiran Za'ba dalam bagaimana hendak mengarang  Rahmah Hashim
13 Pelita bahasa Melayu : penggal III : bagi melateh murid-murid mengarang Melayu dalam darjah-darjah tinggi di-sekolah Melayu dan tahun I di-college guru-guru /di-keluarkan oleh Pejabat Karang-Mengarang, Jabatan Pelajaran, Persekutuan Tanah Melayu Za'ba
14 Pelita Bahasa Melayu Penggal II terkarang Za'ba
15 Pelita bahasa Melayu penggal 1 - 111 Za'ba
16 Pelita Bahasa Melayu. (permulaan nahu Melayu) Za'ba
17 Pelita bahasa Melayu. [sumber elektronik] Penggal 1 : (permulaan nahu Melayu) Za'ba
18 Pelita bahasa Melayu. Penggal II : bagi melateh murid-murid mengarang Melayu dalam darjah II, III dan IV di sekolah-sekolah Melayu /; di-keluarkan oleh Pejabat Karang-Mengarang, Jabatan Pelajaran, Persekutuan Tanah Melayu     Za'ba
19 Pelita bahasa Za`ba (kata) berdasarkan teknik rajah binaan kata  Wan Abdul Kadir
20 Pendeta Za'ba : siri bacaan tambahan j - QAF, 12 tiada maklumat
21 Pengembaraan ke Kedah, Perlis dan Kelantan dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar Za'ba,
22 Penghayatan karya Pendita Za'ba: ilmu mengarang Melayu Prof. Dr. Hj. Mohd. Taib Osman
23 Perbandingan " Za'ba dengan Dr. Asmah Haji Omar dalam perlakuan terhadap golongan kata Sulaiman Masri
24 Perjuangan Za'ba memartabatkan bahasa Melayu Dharma Wijaya
25 Petua-petua ejaan rumi Melayu di Malaya : ka'edah yang terpakai di sekolah Melayu Za'ba
26 Rahsia ejaan Jawi  Za'ba ditransliterasi, diedit dan diberi pengenalan oleh Asmah Haji Omar 
27 Sentence analysis in modern Malay / by M. Blanche Lewis, with examples drawn from two plays Za'ba.Lewis, M. Blanche, (Martha Blanche)
28 Sistem ejaan rumi Za'ba Ismail Dahaman
29 Some Facts About Jawi Spelling By Zainal Abidin Bin Ahmad [Versi Inggeris, Bahasa Melayu Dan Melayu-Jawi], 11.06.1928 Za'ba
30 Sumbangan pemikiran Za'ba dalam pelanjutan tradisi linguistik Melayu Dr. Haji Awang Sariyan
31 Sumbangan Zaaba terhadap Bahasa Melayu Mardhina
32 Sumbangan Za'ba dalam tradisi pertumbuhan drama moden Abd. Rahman Napiah.
33 Tatabahasa Za`ba dalam perspektif sejarah penulisan tatabahasa bahasa Melayu Ismail Salleh.
34 The University Of Malaya - Sumbangan Sir Richard Windstedt Dalam Penyelidikan Pengajian Melayu Zainal Abidin Bin Ahmad,
35 Za'ba dalam bidang bahasa dan persuratan: sumbangan pemikiran Za'ba dalam pelanjutan tradisi linguistik Melayu Awang Sariyan
36 Za'ba dan pendidikan orang melayu : tinjauan terhadap pandangan awalnya 1916-1923 Adnan Haji Nawang
37 Za'ba peneroka bahasa Melayu baharu Armin A. Saleh


Bidang Sastera

Ketiga tertinggi adalah bidang sastera iaitu 19 judul atau 11.9% dari jumlah keseluruhan. Sebanyak 7 buah karya adalah dihasilkan oleh Za’ba dan 12 buah judul ditulis oleh penulis lain. Sebelum menjadi guru yang merupakan kerjaya awal Za'ba ,beliau  bercita-cita menjadi doktor dan ahli sastera. Setelah tamat pengajiannya, Za'ba memutuskan untuk berkhidmat sebagai guru tetap di Johor.

Kerjaya ini berkait rapat dengan hasrat dan minatnya untuk menjadi pengarang. Bakat yang ada ayahnya dalam kepenyairan dan kepengarangan serta rajin menelaah pelbagai buku agama, hikayat Melayu dan persuratkhabaran sezaman, telah mendorong Za'ba untuk berminat membaca pelbagai buku agama dan hikayat Melayu. Bersekolah di sekolah Linggi, Negeri Sembilan mempelajari pelbagai cabang ilmu keagamaan seperti bahasa Arab, mantik, fekah dan usuluddin selama dua tahun telah memutikkan minat Za’ba arena kepengarangan dan kebahasaan (Adnan Haji Nawang:1994) dan sewaktu di Universiti London iaitu ketika beliau bertugas di universiti itu, Za‘ba telah menjadi pelajar luar (kampus) di universiti itu dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera.

Walau bagaimanapun karya beliau dalam arena kesusasteraan adalah dalam bidang penterjemahan, penyusun dan pengumpul. Antara karya tersebut adalah Anak raja dengan anak papa oleh Za’ba (penterjemahan), Kalung bunga oleh Za’ba (penyusun), Recent Malay literature oleh Za’ba dan sebagainya yang boleh dilihat dalam jadual di bawah.

Jadual 5: Karya bidang sastera
Bil. Judul Penulis
1 Anak raja dengan anak papa Za'ba (Mark Twain ; penterjemah : Za'ba)
2 Bahasa kesusasteraan dan kebudayaan Melayu : essei-essei penghormatan kepada Pendita Za'ba Syed Muhammad Naguib Al-Attas  [et al.].
3 Bunga-bunga bahasa dan puisi Melayu tradisional : tanggapan Za'ba Siti Aishah Mat Ali.
4 Cerita-cerita suka Shakespeare : iaitu empat cerita suka daripada lakuan wayang karangan William Shakespeare yang diringkaskan dengan nasar dalam bahasa Inggeris Za'ba Limb, Charles  (oleh Charles Limb dan Merry Limb ; diterjemahkan ke bahasa Melayu oleh Za'ba)
5 Kalung bunga Za'ba (dipilih dan disusun serta diberi catatan penerangan)
6 Malaya tribute & utusan melayu [sumber elektronik : 10 November Za'ba
7 Pendita Dr. Haji Za'ba dengan persuratan Melayu [sumber elektronik] : kumpulan karangan pendita Dr. Haji Za'ba yang tersiar dalam majallah Qalam dari tahun 1951 hingga 1954, disertai dengan pandangan, ulasan dan keterangan disusun oleh A.H. Edrus
8 Recent Malay literature Za'ba
9 Retorika Melayu dari tanggapan Za'ba Hashim Awang
10 Sajak Za'ba
11 Selected Poem of Dr. Rabindranath Tagore, Foreword Za'ba
12 Seminar Za'ba mengenai alam Melayu II 2005 (Jilid I) Seminar, Universiti Pendidikan Sultan Idris
13 Seminar Za'ba mengenai alam Melayu II 2005 (Jilid II) Seminar, Universiti Pendidikan Sultan Idris
14 Siri Syarahan Pendita Za'ba [manuskrip] diselenggarakan A. Karim Haji Abdullah Abdullah
15 Tema-tema syair pujangga Melayu : kajian perbandingan di antara Sheikh Ahmad al-Fatani & Za'ba Nur Maslina Ramli
16 Unsur keindahan mengikut Za`ba Nik Safiah Karim, Datuk, 1939
17 Unsur-unsur bahasa Arab dalam karya Za'ba Ainul Fathiah Muhd Fauzi
18 Za'ba dan Koewatin Sasrasoegonda : satu perbandingan Ismail Salleh
19 Za'ba dan ungkapan kesantunan ungkapan Razali Ayob.

 

Bidang Falsafah

Keempat tertinggi adalah bidang falsafah iaitu 15 judul atau 9.4% dari jumlah keseluruhan. 5 dari jumlah keseluruhan adalah karya Za’ba dan selebihnya adalah oleh penulis lain mengenai karya-karya Za’ba. Dalam penulisan berkaitan falsafah hidup dan perkaitan dengan prinsip hidup orang Melayu terutamanya. Perasaan benci, kecewa dan marah terhadap kerajaan kolonial British adalah sangat membara dalam  jiwa Za'ba.

Hal ini menyebabkan, dalam kegiatan awal penulisannya pada Ogos 1916, beliau "melepaskan" bara dendamnya dengan menghunuskan kritikan yang keras, tajam dan lantang terhadap British dan imperialis Barat umumnya. Serangan penanya yang bersifat anti kolonial Barat itu juga dilatari oleh roh keislamannya, di samping hakikat kemunduran serta kemiskinan orang Melayu ketika itu yang turut mendapat pembelaan Za'ba. Hal ini menyebabkan, beliau mengalami pelbagai masalah dalam penulisan tersebut kerana halangan pihak penjajah yang menyekat penulisan sedemikian.  

Antara karya beliau yang di terbitkan semula setelah gagal diterbitkan ialah perangai bergantung pada diri sendiri oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) iaitu Setelah lapan tahun beliau meninggal dunia. DBP merasakan betapa pentingnya karya ini kepada bangsa Melayu pada hari ini. Pandangan Za’ba dalam karya ini, memang agak berat untuk diterima oleh orang Melayu, dan mungkin beliau menyedari keadaan itu, maka sebab itulah buku ini tidak diajukan kepada mana-mana penerbit semasa hayat beliau. Dewan Bahasa menganggap karangan ini suatu khazanah yang berharga dan perlu dibaca oleh setiap orang Melayu.

Bahasa dan gaya bahasanya dikekalkan seperti asalnya. Karya ini penting, untuk kita memandang karya Allahyarham sebagai pengganti diri beliau dalam membangunkan bangsanya. nasihat dan amanat Pendeta yang dibuat lebih 20 tahun lalu untuk direnung. Antara karya lain dalam bidang ini adalah sebagaimana dalam jadual di bawah.

Jadual 6: Karya Bidang Falsafah
Bil. Judul Penulis
1 Konsep Melayu beradat dalam penulisan Za'ba  Norazit Selat
2 Malay manners and etiquette Za'ba
3 Pemikiran Mahathir Mohamad : kesinambungan gelombang keintelektualisme melayu global dari Munshi Abdullah dan Za'aba Mohd. Yusof Hasan
4 Pemikiran Za'ba alaf baru Jaafar Abdul Rahim
5 Pemikiran Za'ba dalam bidang bahasa Dr. Awang Sariya
6 Pemikiran Za'ba dalam Falsafah takdir (1932)  Nordi Achie.
7 Pemikiran Za'ba tentang kemajuan Melayu Adnan Haji Mohd. Nawang.  
8 Pemikiran Za'ba: agama, pendidikan dan politik Asmah Haji Omar
9 Perangai bergantung kepada diri sendiri Za'ba
10 Habit of self-reliance with an introduction by Asmah Haji Omar. Wan Ahmad Hulaimi
11 Perangai bergantung pada diri sendiri  dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar Za'ba
12 Perjuangan asyik [mikrofilem] Za'ba
13 Sikap orang Melayu terhadap bahasanya : dari Abdullah Munsyi kemunculan Za'ba Abdul Rahman Hj. Ismail.
14 Perangai bergantung pada diri sendiri. Title [قراغاي بركنتوغ قد ديري سنديري] dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar. Versi jawi  Za'ba (versi jawi)
15 Beberapa aspek pemikiran kritis Za'ba: Kajian terhadap buku "Perangai bergantung kepada diri sendiri" Mohd Faizul Mohd Hardi

 

Bidang Agama

Karya bidang agama sebanyak 11 judul atau sebanyak 6.9% daripada jumlah keseluruhan. 3 daripada karya tersebut adalah karya Za’ba dan selebihnya adalah karya oleh penulis lain. Za‘ba terdidik dalam keluarga berakhlak Islam, mendapat didikan yang istimewa tentang ilmu Islam dan menjadikan Islam sebagai panduan hidupnya sejak beliau masih kanak-kanak. Minat Za‘ba untuk mendalami ajaran Islam dilakukannya dengan cara membaca majalah tempatan dan luar Negara. Selain itu, Bapanya Ahmad Ibrahim mendidik dan membesarkan beliau dengan ilmu agama yang cukup.

Hal ini boleh dilihat ketika ketika masih anak kecil, beliau adalah seorang yang bijak dan dicemburui oleh orang kampung terutama ketika memperdengarkan bacaan ayat-ayat al-Quran, apatah lagi dengan kemerduan suaranya. (Abdullah Hussein, Khalid M.Hussain:2000). Kebolehan beliau berbahasa Arab juga merupakan salah satu faktor beliau untuk maju dalam bidang agama. Beliau mempelajari bahasa Arab sejak kecil dan memperoleh Diploma Bahasa Arab dari Universiti London, iaitu ketika beliau bertugas di universiti itu.

Bagi Za’ba agama yang memberi panduan tentang kefahaman akan peraturan-peraturan yang ada dalam agama Islam seperti yang terdapat dalam Quran dan hadith dan dari situ membentuk sahsiah diri sebagai individu dan sebagai anggota masyarakat. Za'ba terus berusaha untuk mendakwahkan fikiran-fikiran reformis agama Islam kepada masyarakatnya. Namun kritikan sinis Za'ba terhadap golongan ulama seperti yang pernah dilakukannya dahulu sudah tidak kedapatan lagi.

Corak penulisan beliau boleh dianggap sudah berubah sama sekali. Kebanyakan tulisan beliau berkenaan beberapa aspek agama Islam hanyalah berupa karya terjemahan ataupun suntingan sahaja. Cara penulisan ini dirasakan boleh di-terima oleh pihak pemerintah yang sentiasa mengawasi kegiatan beliau.

Dalam penulisan, Za‘ba memberi tumpuan:

 1. Pada sifat-sifat orang Melayu yang tidak faham mengenai ajaran agama Islam yang sebenarnya,
 2. Yang hidup tanpa berpedoman dan peraturan akhlak yang ditetapkan dalam agama
 3. Yang tidak pentingkan pendidikan
 4. Yang suka menyerah kepada nasib dan bergantung pada orang lain,

Selain itu, dalam Majalah Guru (1924-1931) terdapat lebih daripada dua puluh karya suntingan Za'ba berkenaan Tawarikh Orang-Orang Islam Yang Masyhur. Karya beliau itu merupakan biografi ringkas tokoh-tokoh Islam seperti khalifah dan pemikir Islam zaman dahulu. Tujuan Za'ba ialah untuk memperlihatkan kepada masyarakatnya tentang ketinggian tamadun Islam. Aspek ini melibatkan kemajuan pemerintahan, kekuatan negara Islam menghadapi musuh, dan kemajuan ilmu pengetahuan. Ini dianggap contoh kemajuan umat Islam yang terbaik dan patut diteladani oleh masyarakat Islam keseluruhannya.

Beliau juga terlibat secara aktif dalam gerakan pembaharuan Islam dan menghasilkan beberapa buku tentang agama Islam. Beliau juga menterjemahkan rencana daripada majalah The Light (Lahore) dan Islamic Review (England) serta kitab-kitab agama dalam bahasa Arab (Sekitar 1926-1931). Rencana itu berkenaan soal qadak dan qadar dan iktikad mazhab-mazhab dalam Islam. Kesemua rencana tersebut kemudiannya diterbitkan dalam bentuk buku, iaitu Umbi Kemajuan Atau Falsafah Takdir (Sukatan Azali) Dalam Agama Islam (1932) dan Pendapatan Perbahasan Ulama Pada Kejadian Perbuatan dan Perusahaan Hamba (1934).

Jadual 7: Karya-karya bidang agama
Bil. Judul Penulis
1 Agama dan kelemahan orang Melayu : tafsiran Za'ba Idris Zakaria,
2 Asohan budi menerusi islam : mengandungi sa puloh bahath yang berguna dari hal beberapa pehak latehan perangai dan budi pekerti yang dimaksudkan daripada anjaran-anjaran ugama Islam Za'ba
3 Doa hafazan harian Pendeta Za'ba [sumber elektronik]  Za’ba
4 Falsafah takdir disunting semula oleh Hamdan Hassan
5 Islam dalam konteks gagasan pemajuan Melayu dari perspektif pemikiran Za`ba Nordi Achie
6 Mencapai ketinggian dunia akhirat Za'ba
7 Pemikiran Zaba mengenai Islam Wan Zailan Kamaruddin Wan Ali
8 Qadak dan qadar dalam pemikiran al-hadi dan za'ba Ibrahim Abu Bakar
9 Taqdir (sukatan azali) dalam ugama Islam : pandangan Za'ba penyelenggara : Hanizah Jonoh ; diperkenalkan oleh Asmah Haji Omar
10 Za'ba dan ajaran Khwaja Kamaluddin Adnan Haji Mohd. Nawang.
11 Za'ba dan gerakan pembaharuannya : analisis dari perspektif pemikiran Islam Abdul Hafis Mohd Saiden

Bidang Politik Dan Sosial

Karya bidang politik dan sosial pula adalah sama banyak iaitu masing-masing adalah 9 judul atau 5.7 % dari jumlah keseluruhan. Dari segi politik dan sosial, Za‘ba turut melahirkan pemikirannya melalui tulisan. Beliau pernah menggunakan nama pena ‘patriot’ yang bermaksud orang yang kasihkan bangsanya (Adnan Haji Nawang:1998). Nama tersebut bertepatan dengan dengan diri beliau yang sentiasa memikirkan nasib yang menimpa bangsanya. Dalam buku bahasanya juga beliau banyak menyelitkan pemikiran politiknya kepada para pembaca dan dan pelajarnya (Ilmu Mengarang Melayu(Jawi): 1934).

Perjuangan Za’ba merupakan suatu perjuangan pembebasan dari belengu penjajahan kerajaan kolonial British. Dalam erti kata yang lain, perjuangan Za’ba bermatlamat untuk mara ke arah mencapai kemerdekaan negaranya di satu pihak dan terlepas juga dari cengkaman raja serta pembesar Melayu di pihak yang lain (Adnan Haji Nawang:1998).
Pada sekitar awal abad ke 20 senario politik dunia telah dikuasai oleh imperialis Barat dan seluruh dunia Islam serta Nusantara turut terlibat. Hal ini menyebabkan orang Melayu terutamanya seperti pasrah terhadap penjajahan, kemiskinan serta kemunduran dan menganggapnya sebagai suratan takdir. Bersabit dengan hal ini beliau meleraikan stigma duniawi bangsa Melayu yang silap dalam memahami iktikad takdir dan bangkit mengkritik pemikiran bangsa Melayu melalaui tulisannya.

Berdasarkan sosial masyarakat melayu Za’ba bangkit dalam menjadi pengkritikk sosial. Menurut beliau, masyarakat Melayu perlu berubah dalam mendapat taraf kehidupan yang lebih baik. Dalam sosioekonomi terutamanya beliau  menggambarkan kemunduran ekonomi orang Melayu berbanding dengan bangsa lain, dan dengan itu mereka perlu mengubah sikap. Berdasarkan kepada kesedaran tersebut Za'ba menyarankan supaya orang Melayu meniru kegigihan orang Cina di Tanah Melayu yang mengumpulkan wang untuk membantu anak bangsa mereka dalam pelajaran. Dalam hal ini beliau mengharapkan orang Melayu dapat menubuhkan badan amanah ataupun yayasan pelajaran agar dapat mengumpul wang hasil dari kutipan daripada semua orang Melayu. Wang tersebut boleh dijadikan modal untuk pelaburan dan keuntungannya digunakan bagi kepentingan pendidikan dan kebajikan Melayu.

Menurut  Za'ba badan tersebut dapat dipertanggungjawabkan untuk (Adnan Haji Nawang: 1994):

 1. Memberi gaji kepada anak-anak Melayu yang tiada pekerjaan supaya dapat mengikuti latihan kemahiran sambil bekerja dalam pelbagai lapangan pertukangan dan perniagaan daripada orang Cina.
 2. Mendirikan sekolah pertukangan bagi anak-anak Melayu
 3. Mengadakan biasiswa bagi pelajaran tinggi; menerbitkan buku-buku cara baru dalam bahasa Melayu
 4. Menubuhkan sekolah khas seperti Mohammadan Anglo Oriental College di India.
 5. Mengadakan perpustakaan awam yang lengkap;
 6. Membuka hospital percuma bagi semua bangsa. Hospital juga perlu didirikan di kampung-kampung Melayu agar penduduk Melayu di situ dapat mengenali dan menggunakan perubatan moden.

Kelantangan Za’ba dalam membangkitkan pelbagai saranan dalam sosial dan politik terbatas dengan kerajaan ketika itu. Hasilnya penulisan berkaitan ini terbantut dan beliau hanya memfokus kepada isu-isu pembelajaran. Sifat beliau ini telah menyebabkan ramai penulis dan pengkaji untuk menulis mengenai kelantangan keperihatinan beliau.

Antara judul yang ditulis mengenai politik adalah Pendeta Za'ba: pejuang dan pembela tulen Melayu serta pencetus kemerdekaan Negara oleh Kamarudin Kachar, Pendita negara Za'ba oleh Ahmad Bujang, Mohd. Sahari Nordina dan Za'ba sebagai pemikir dan pejuang bangsa oleh Abdul Aziz bin Ahmad. Manakala bidang sosial pula adalah Nilai-nilai yang didukung oleh Za'ba oleh Adnan Haji Nawang, Pandangan Za'ba tentang proses sosial di kalangan orang Melayu oleh Wan Abdul Kadir Wan Yusoff dan  Zaba : (pandangan dan kritik Zaba mengenai soal sifat2 kemiskinan dan satengah2 aspek chara penghidupan orang Melayu, serta juga shor2nya atas jalan keselamatan bagi orang Melayu) oleh Zabidah Awang Ngah.

Jadual 8: Karya bidang politik
Bil. Judul Penulis
1

Pendeta Za'ba tolak peluang jadi Perdana Menteri yang pertama

Mohd. Helmi Ibrahim.

2

Pendeta Za'ba: pejuang dan pembela tulen Melayu serta pencetus kemerdekaan negara

Kamarudin Kachar

3

Pendita negara Za'ba

Ahmad Bujang, Mohd. Sahari NordinA

4

Perjuangan sosiopolitik kebangsaan Za'ba

Norhalim Hj. Ibrahim

5

Perjuangan Za'ba untuk memartabatkan pendidikan Melayu

Adnan Haji Nawang

6

Perjuangan Za'ba untuk memartabatkan pendidikan Melayu

Adnan Haji Nawang

7

UMNO pasca-Za'ba : merenungi kembali krisis dan masalah politik Melayu

Hussain Mohamed

8

Za'ba cukup berjasa kepada UMNO dan bangsa Melayu

tiada maklumat

9

Za'ba sebagai pemikir dan pejuang bangsa

Abdul Aziz bin Ahmad


Jadual 9: Karya bidang sosial
Bil. Judul Penulis
1 Memartabatkan warisan Pendeta Za'ba : himpunan kertas kerja seminar kebangsaan memartabatkan warisan Pendeta Za'ba Penyunting : Abdul Hamid Mahmood, Idris Md. Radzi dan Nik Hassan Basri Nik Ab. Kadir
2 Mencapai keluhuran budi Za'ba,
3 Nilai-nilai yang didukung oleh Za'ba Adnan Haji Nawang
4 Pandangan Za'ba tentang proses sosial di kalangan orang Melayu Wan Abdul Kadir Wan Yusoff
5 Pemupukan warisan patriotisme Pendita Za'ba  Mohd. Noor Azam
6 Pendokumentasian dan pemeliharaan warisan Pendeta Za'ba Hajah Rahani Jamil
7 Sumbangan dan kritikan Za'ba dalam kemajuan Melayu dari aspek pendidikan, ekonomi, politik dan agama Islam Nor Hidayah Yusoff  
8 Zaba : (pandangan dan kritik Zaba mengenai soal sifat2 kemiskinan dan satengah2 aspek chara penghidupan orang Melayu, serta juga shor2nya atas jalan keselamatan bagi orang Melayu) Zabidah Awang Ngah
9 Za'ba dan proses sosialisasi Yaacob Harun

 

Karya Bidang Sejarah
Dan bilangan judul paling rendah adalah bidang sejarah iaitu 3 judul sahaja atau 2.5% dari jumlah keseluruhan. Sebanyak sebuah karya sejarah telah ditulis oleh Za’ba iaitu Sejarah Ringkas Tanah Melayu iaitu terjemahan dari karya R.O. Winstedt The History of Malaya.

Jadual 10: Karya bidang sejarah
Bil. Judul Penulis
1 Sejarah ringkas tanah Melayu [microform] Za'ba
2 Za'ba (1895-1973) perjuangannya belum selesai Tiada maklumat
3 Za'ba dan kessah peperangan di tanah Malai : satu perbincangan Ramlah Adam.

 
Rujukan

 • Adnan Hj. Nawang.1998. Za’ba dan Melayu. Kuala Lumpur: Berita Publishing Sdn.Bhd.
 • Adnan Hj. Nawang.1994. Za’ba patriot dan pendeta Melayu. Kuala Lumpur: Yayasan Penataran Ilmu
 • Za’ba. 2009. Perangai Bergantung Pada Diri Sendiri. Dengan pengenalan oleh Asmah Haji Omar. Edisi Khas. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
 • Za’ba.2009. Habit of self reliance.with an introduction by Asmah Haji Omar.special edition. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka
Pemikiran

Pemikiran Za'ba

Za'ba banyak menghasilkan karya yang dipanggil  "mutiara fikiran". Mutiara fikiran beliau itu tergolong sebagai mutiara fikiran bahasa, agama (akhlak) dan ekonomi. Semua karangan beliau bertujuan meninggikan darjat orang Melayu iaitu dari segi penampilan diri mereka, dari segi penggunaan bahasa yang menggambarkan jalan fikiran dan kesantunan.


1. Bidang-Bidang Pemikiran Dalam Karya Za’ba

Karya tersebut terdiri dari buku yang diterbitkan, kertas-kertas persidangan, microfilem, cakera padat data, jurnal, kaset video, majalah, syarahan, tesis, ucaptama dan video. Dalam jadual 2 menunjukkan bidang penulisan karya-karya oleh Za’ba dan mengenai beliau iaitu agama, falsafah, bahasa dan pendidikan, politik, sastera, sejarah, sosial dan autobiografi serta biografi.

Jadual 1: Bidang penulisan
No BidangPenulisan
1.  Agama
2.  Falsafah
3.  Pendidikan
4. Politik
5. Sastera
6. Sejarah
7. Sosial
8. Autobiografi/biografi
9. Lain-lain

a) Bidang Biografi/Autobiografi

Judul-judul bidang ini adalah karya yang ditulis oleh orang lain mengenai Za’ba. Sebagai seorang cendekiawan Melayu yang aktif dan prolifik dalam kegiatan penulisan dan penterjemahan dan merupakan seorang yang bersemangat dalam hidup serta memberi sumbangan besar dalam politik dan pendidikan, Za’ba seringkali menjadi pilihan kepada pengkaji dan pengkritik dalam memilih karya beliau sama ada untuk dirujuk mahupun di kupas. Antara idea beliau yang bernas dalam karyanya adalah berkisar pada soal kedudukan, kepentingan dan masa depan orang Melayu, kupasan mengenai kesan pemerintahan kolonial British (ekonomi, sosial dan politik) terhadap masyarakat Melayu yang mundur dan miskin dalam kesemua aspek kehidupan.

Dalam keseriusannya menulis dan berkarya, Za'ba mahukan masyarakat Melayu berusaha untuk mencari kemajuan diri, menambahkan ilmu dan pengetahuan, memperbaiki bahasa Melayu supaya sesuai dengan peredaran zaman, mengenepikan rasa kedaerahan dan kenegerian demi perpaduan bangsa Melayu, meningkatkan kedudukan ekonomi dan hidup bersatu padu. Selain itu, beliau juga salah satu tokoh alam Melayu yang berjaya meletakkan asas sistem bahasa Melayu baharu baik dalam bidang ejaan, tatabahasa Melayu mahupun retorik. Dengan itu, dia menjadi sarjana Melayu yang pertama menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam.

Antara judul karya bidang ini adalah 100 tahun Za'ba : Za'ba : pejuang bangsa disunting oleh Wan Abdul Kadir, Bingkisan kenangan untuk pendita disusun oleh Mohd. Taib Osman dan Hamdan Hassan, Biografi Za'ba dengan rujukan khas kepada perjuangannya [mikrofis] danMemoir Za'ba  oleh Adnan Haji Mohd. Nawang, Kewacanaan Za'ba oleh Sanat Md. Nasir dan  Memori Pendeta Za'ba : gema serunai hati 6  penyelenggara oleh Agus Salim, Mahaya Mohd. Yassin.


b) Bidang Bahasa Dan Pendidikan

Kerjaya Za’ba semenjak di Pejabat Karang-Mengarang, SITC telah menggalakkan beliau meneroka aspek bahasa dengan lebih mendalam. Sehingga beliau bersara ternyata mempunyai kaitan yang rapat dengan soal pembinaan dan pembangunan bahasa di Tanah Melayu. Faktor ini telah mendorong Za'ba untuk menerbitkan tulisan-tulisan berkenaan ilmu bahasa yang masih dalam keadaan mundur lagi. Pada ketika itu masih belum banyak terdapat bahan rujukan yang baku berkenaan ilmu bahasa di Tanah Melayu.

Bidang bahasa merupakan antara bidang paling menonjol dan berperanan penting dalam membentuk bahasa Melayu yang lebih bersistematik. Hal ini jelas daripada ulasan dua buah akhbar tempatan berhubung dengan penerbitan buku Za'ba iaitu Ilmu Mengarang Melayu(1934). Melalui buku Ilmu Mengarang Melayuiniternyata Za'ba cuba mengatasi masalah kelemahan kaedah karang-mengarang secara keseluruhannya.

Buku tersebut mengandungi pedoman yang lengkap untuk membina ayat mengikut kaedah tatabahsaa Melayu yang betul, cara menulis karangan dan meringkaskan karangan, dan cara menulis puisi seperti pantun, syair, dan gurindam. Juga terdapat beberapa contoh karangan dan puisi yang baik serta latihan-latihan untuk menukarkan puisi kepada prosa.

Berpuluh-puluh buah rencana beliau berkenaan ilmu bahasa telah diterbitkan dalam majalah tempatan. Antaranya diterbitkan dalam:

 1. Majalah Guru (1924-1927),
 2. Majalah Malaya (1926)
 3. Bulan Melayu (1930-1931).

Rencana-rencana tersebut disiarkan dalam Majalah Guru sebagai usaha untuk mengadakan bahan rujukan ilmu bahasa untuk guru-guru sekolah Melayu. Majalah tersebut sangat popular di kalangan guru kerana penerbitannya diusahakan oleh Persatuan Guru-Guru Melayu di Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Za'ba telah memasuki lapangan penulisan yang lebih serius dengan menerbitkan beberapa buku seperti

 1. Ilmu Bahasa Melayu I  
 2. Ilmu Bahasa Melayu II (1927)
 3.  Rahsia Ejaan Jawi (1929)
 4.  Ilmu Mengarang Melayu (1934).

Jelas bahawa ketiga-tiga aspek ilmu baha­sa iaitu tatabahasa, ejaan, dan karang-mengarang telah diberikan perhatian utama oleh Za'ba.Tujuan utama Za'ba menerbitkan buku-buku tersebut ialah agar beberapa masalah asas berkenaan bahasa Melayu akan beransur-ansur diatasi. Buku-buku tatabahasa dan ejaan tersebut dikatakan mengandungi kaedah-kaedah bahasa Melayu yang betul.

Buku ejaan juga berlandaskan ilmu bunyi Melayu yang biasa digunakan oleh kebanyakan cerdik pandai Melayu ketika itu. Kedua-dua buku tersebut dapat menjadi bahan rujukan umum yang baku di Tanah Melayu. Oleh itu orang Melayu boleh mengikut kaedah ilmu ba­hasa yang tersusun dan tidak meniru kebiasaan yang salah.

Za'ba bukan sahaja berjaya menerbitkan buku bahasa yang pertama di Tanah Melayu, malah menjadikan "kitab bahasa" itu menarik untuk dibaca. Ini disebabkan terdapatnya beberapa petikan yang dijadikan contoh karangan ataupun puisi yang mengandungi kritikan terhadap masalah sosioekonomi orang Melayu ketika itu. Antaranya termasuklah petikan daripada tulisan beliau dalam akh­bar pada tahun-tahun awal kegiatan penulisannya dahulu.

Dalam pendahuluan Pelita Bahasa Melayu Penggal I misalnya, dia mencatatkan kegigihannya menerapkan nahu Arab dan Inggeris kepada bahasa Melayu. Beliau juga meletakkan asas sistem bahasa Melayu baharu baik dalam bidang ejaan, tatabahasa Melayu mahupun retorik. Dengan itu dia menjadi sarjana Melayu yang pertama menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam. Selain itu, Za’ba juga:

 1. Perintis analisis sistem ejaan bahasa Melayu
 2. Meletakkan asas golongan kata dan golongan ayat bahasa Melayu
 3. Membahagikan kata sifat kepada sifat nama dan sifat kata. Istilah kita kini bagi sifat nama ialah adjektif dan sifat kata ialah adverb
 4. Menggolongkan ayat bahasa Melayu kepada ayat selapis, ayat berlapis, ayat berkait, ayat bercampur

Manakala pendidikan bahasa pula menjadi perhatian utama bagi Za’ba setelah menghasilkan beberapa buah buku mengenai bahasa. Menurut Za'ba, kerajaan mesti memberi kesempatan kepada bahasa Melayu supaya dapat berkembang melalui pelbagai peringkat pendidikan. Langkah ini penting terutamanya di sekolah Melayu, dan sekolah menengah Melayu seperti yang dikehendakinya itu, serta sekolah Inggeris.

Pengaruh tataba­hasa Za'ba ini amat besar terhadap perkembangan pengajaran dan pengajian bahasa Melayu di Tanah Melayu. Za'ba masih aktif berjuang untuk memajukan dan meninggikan taraf pendidikan anak bangsanya melalui kegiatan penulisannya. Walaupun begitu pengawasan yang rapi oleh pihak pemerintah menyebabkan kegiatannya terpaksa disederhanakan.

Usaha Za'bamenerbitkan tulisan-tulisan tersebut merupakan suatu kemajuan kepada kegiatan penulisan beliau dalam lapangan pendidikan. Ini kerana pada peringkat awal dahulu beliau hanya menyentuh beberapa kelemahan pendidikan Melayu secara teori, iaitu termasuk mempersoalkan kekurangan bahan-bahan rujukan.

Namun pada peringkat ini Za'ba sekurang-kurangnya cuba untuk memenuhi sebahagian kekurangan tersebut dengan menerbitkan tulisan-tulisan beliau sendiri. Hakikat ini lebih jelas apabila aspek bahasa dibincangkan. Oleh itu, teryata bahawa Za'ba telah bersikap pragmatis dalam perjuangan beliau dari aspek pendidikan.

Za'ba juga banyak menyumbangkan tenaga serta fikiran be­liau dalam aspek perkembangan kurikulum pendidikan Melayu. Sepanjang tahun 1924-1939, beliau sebagai Ketua Jabatan Karang-Mengarang, SITC, telah terlibat secara langsung dalam usaha penerbitan buku teks sekolah Melayu bagi semua matapelajaran. Oleh itu, masalah kekurangan buku teks dan bacaan umum seperti yang didakwa oleh Za'ba dahulu, secara tidak langsung dapat diatasinya sendiri.

Antara judul karya dalam bahasa dan pendidikan ini ialah Daftar Ejaan Melayu Oleh Za’ba, Ilmu mengarang Melayu, Kitab rahsia ejaan Jawi oleh Za’ba, Pelita bahasa Melayu : penggal III : bagi melateh murid-murid mengarang Melayu dalam darjah-darjah tinggi di-sekolah Melayu dan tahun I di-college guru-guru oleh Za’ba, Pelita bahasa Za`ba (kata) berdasarkan teknik rajah binaan kata oleh Wan Abdul Kadir dan Sistem ejaan rumi Za'ba oleh Ismail Dahaman.


c) Bidang Sastera

Sebelum menjadi guru yang merupakan kerjaya awal Za'ba ,beliau  bercita-cita menjadi doktor dan ahli sastera. Setelah tamat pengajiannya, Za'ba memutuskan untuk berkhidmat sebagai guru tetap di Johor. Kerjaya ini berkait rapat dengan hasrat dan minatnya untuk menjadi pengarang. Bakat yang ada ayahnya dalam kepenyairan dan kepengarangan serta rajin menelaah pelbagai buku agama, hikayat Melayu dan persuratkhabaran sezaman, telah mendorong Za'ba untuk berminat membaca pelbagai buku agama dan hikayat Melayu.

Bersekolah di sekolah Linggi, Negeri Sembilan mempelajari pelbagai cabang ilmu keagamaan seperti bahasa Arab, mantik, fekah dan usuluddin selama dua tahun telah memutikkan minat Za’ba arena kepengarangan dan kebahasaan (Adnan Haji Nawang:1994) dan sewaktu di Universiti London iaitu ketika beliau bertugas di universiti itu, Za‘ba telah menjadi pelajar luar (kampus) di universiti itu dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera.

Walau bagaimanapun karya beliau dalam arena kesusasteraan adalah dalam bidang penterjemahan, penyusun dan pengumpul. Antara karya tersebut adalah Anak raja dengan anak papa oleh Za’ba (penterjemahan), Kalung bunga oleh Za’ba (penyusun), Recent Malay literature oleh Za’ba dan sebagainya yang boleh dilihat dalam jadual di bawah.


d) Bidang Falsafah

Dalam penulisan berkaitan falsafah hidup dan perkaitan dengan prinsip hidup orang Melayu terutamanya. Perasaan benci, kecewa dan marah terhadap kerajaan kolonial British adalah sangat membara dalam  jiwa Za'ba. Hal ini menyebabkan, dalam kegiatan awal penulisannya pada Ogos 1916, beliau "melepaskan" bara dendamnya dengan menghunuskan kritikan yang keras, tajam dan lantang terhadap British dan imperialis Barat umumnya.

Serangan penanya yang bersifat anti kolonial Barat itu juga dilatari oleh roh keislamannya, di samping hakikat kemunduran serta kemiskinan orang Melayu ketika itu yang turut mendapat pembelaan Za'ba. Hal ini menyebabkan, beliau mengalami pelbagai masalah dalam penulisan tersebut kerana halangan pihak penjajah yang menyekat penulisan sedemikian.  Antara karya beliau yang di terbitkan semula setelah gagal diterbitkan ialah perangai bergantung pada diri sendiri oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) iaitu Setelah lapan tahun beliau meninggal dunia.

DBP merasakan betapa pentingnya karya ini kepada bangsa Melayu pada hari ini. Pandangan Za’ba dalam karya ini, memang agak berat untuk diterima oleh orang Melayu, dan mungkin beliau menyedari keadaan itu, maka sebab itulah buku ini tidak diajukan kepada mana-mana penerbit semasa hayat beliau.

Dewan Bahasa menganggap karangan ini suatu khazanah yang berharga dan perlu dibaca oleh setiap orang Melayu. Bahasa dan gaya bahasanya dikekalkan seperti asalnya. Karya ini penting, untuk kita memandang karya Allahyarham sebagai pengganti diri beliau dalam membangunkan bangsanya. nasihat dan amanat Pendeta yang dibuat lebih 20 tahun lalu untuk direnung. Antara karya lain dalam bidang ini adalah sebagaimana dalam jadual di bawah.


e) Bidang Agama

Za‘ba terdidik dalam keluarga berakhlak Islam, mendapat didikan yang istimewa tentang ilmu Islam dan menjadikan Islam sebagai panduan hidupnya sejak beliau masih kanak-kanak. Minat Za‘ba untuk mendalami ajaran Islam dilakukannya dengan cara membaca majalah tempatan dan luar Negara. Selain itu, Bapanya Ahmad Ibrahim mendidik dan membesarkan beliau dengan ilmu agama yang cukup.

Hal ini boleh dilihat ketika ketika masih anak kecil, beliau adalah seorang yang bijak dan dicemburui oleh orang kampung terutama ketika memperdengarkan bacaan ayat-ayat al-Quran, apatah lagi dengan kemerduan suaranya. (Abdullah Hussein, Khalid M.Hussain:2000). Kebolehan beliau berbahasa Arab juga merupakan salah satu faktor beliau untuk maju dalam bidang agama. Beliau mempelajari bahasa Arab sejak kecil dan memperoleh Diploma Bahasa Arab dari Universiti London, iaitu ketika beliau bertugas di universiti itu.

Bagi Za’ba agama yang memberi panduan tentang kefahaman akan peraturan-peraturan yang ada dalam agama Islam seperti yang terdapat dalam Quran dan hadith dan dari situ membentuk sahsiah diri sebagai individu dan sebagai anggota masyarakat. Za'ba terus berusaha untuk mendakwahkan fikiran-fikiran reformis agama Islam kepada masyarakatnya. Namun kritikan sinis Za'ba terhadap golongan ulama seperti yang pernah dilakukannya dahulu sudah tidak kedapatan lagi.

Corak penulisan beliau boleh dianggap sudah berubah sama sekali. Kebanyakan tulisan beliau berkenaan beberapa aspek agama Islam hanyalah berupa karya terjemahan ataupun suntingan sahaja. Cara penulisan ini dirasakan boleh di-terima oleh pihak pemerintah yang sentiasa mengawasi kegiatan beliau.

 Dalam penulisan, Za‘ba memberi tumpuan:

 1. Pada sifat-sifat orang Melayu yang tidak faham mengenai ajaran agama Islam yang sebenarnya,
 2. Yang hidup tanpa berpedoman dan peraturan akhlak yang ditetapkan dalam agama
 3. Yang tidak pentingkan pendidikan
 4. Yang suka menyerah kepada nasib dan bergantung pada orang lain,

Selain itu, dalam Majalah Guru (1924-1931) terdapat lebih daripada dua puluh karya suntingan Za'ba berkenaan Tawarikh Orang-Orang Islam Yang Masyhur. Karya beliau itu merupakan biografi ringkas tokoh-tokoh Islam seperti khalifah dan pemikir Islam zaman dahulu. Tujuan Za'ba ialah untuk memperlihatkan kepada masyarakatnya tentang ketinggian tamadun Islam. Aspek ini melibatkan kemajuan pemerintahan, kekuatan negara Islam menghadapi musuh, dan kemajuan ilmu pengetahuan. Ini dianggap contoh kemajuan umat Islam yang terbaik dan patut diteladani oleh masyarakat Islam keseluruhannya.

Beliau juga terlibat secara aktif dalam gerakan pembaharuan Islam dan menghasilkan beberapa buku tentang agama Islam. Beliau juga menterjemahkan rencana daripada majalah The Light (Lahore) dan Islamic Review (England) serta kitab-kitab agama dalam bahasa Arab (Sekitar 1926-1931). Rencana itu berkenaan soal qadak dan qadar dan iktikad mazhab-mazhab dalam Islam. Kesemua rencana tersebut kemudiannya diterbitkan dalam bentuk buku, iaitu Umbi Kemajuan Atau Falsafah Takdir (Sukatan Azali) Dalam Agama Islam (1932) dan Pendapatan Perbahasan Ulama Pada Kejadian Perbuatan dan Perusahaan Hamba (1934).


f) Bidang Politik Dan Sosial

Dari segi politik dan sosial, Za‘ba turut melahirkan pemikirannya melalui tulisan. Beliau pernah menggunakan nama pena ‘patriot’ yang bermaksud orang yang kasihkan bangsanya (Adnan Haji Nawang:1998). Nama tersebut bertepatan dengan dengan diri beliau yang sentiasa memikirkan nasib yang menimpa bangsanya. Dalam buku bahasanya juga beliau banyak menyelitkan pemikiran politiknya kepada para pembaca dan dan pelajarnya (Ilmu Mengarang Melayu(Jawi): 1934).

Perjuangan Za’ba merupakan suatu perjuangan pembebasan dari belengu penjajahan kerajaan kolonial British. Dalam erti kata yang lain, perjuangan Za’ba bermatlamat untuk mara ke arah mencapai kemerdekaan negaranya di satu pihak dan terlepas juga dari cengkaman raja serta pembesar Melayu di pihak yang lain (Adnan Haji Nawang:1998).

Pada sekitar awal abad ke 20 senario politik dunia telah dikuasai oleh imperialis Barat dan seluruh dunia Islam serta Nusantara turut terlibat. Hal ini menyebabkan orang Melayu terutamanya seperti pasrah terhadap penjajahan, kemiskinan serta kemunduran dan menganggapnya sebagai suratan takdir. Bersabit dengan hal ini beliau meleraikan stigma duniawi bangsa Melayu yang silap dalam memahami iktikad takdir dan bangkit mengkritik pemikiran bangsa Melayu melalaui tulisannya.

Berdasarkan sosial masyarakat melayu Za’ba bangkit dalam menjadi pengkritikk sosial. Menurut beliau, masyarakat Melayu perlu berubah dalam mendapat taraf kehidupan yang lebih baik. Dalam sosioekonomi terutamanya beliau  menggambarkan kemunduran ekonomi orang Melayu berbanding dengan bangsa lain, dan dengan itu mereka perlu mengubah sikap. Berdasarkan kepada kesedaran tersebut Za'ba menyarankan supaya orang Melayu meniru kegigihan orang Cina di Tanah Melayu yang mengumpulkan wang untuk membantu anak bangsa mereka dalam pelajaran.

Dalam hal ini beliau mengharapkan orang Melayu dapat menubuhkan badan amanah ataupun yayasan pelajaran agar dapat mengumpul wang hasil dari kutipan daripada semua orang Melayu. Wang tersebut boleh dijadikan modal untuk pelaburan dan keuntungannya digunakan bagi kepentingan pendidikan dan kebajikan Melayu.

Menurut  Za'ba badan tersebut dapat dipertanggungjawabkan untuk (Adnan Haji Nawang: 1994):

 1. Memberi gaji kepada anak-anak Melayu yang tiada pekerjaan supaya dapat mengikuti latihan kemahiran sambil bekerja dalam pelbagai lapangan pertukangan dan perniagaan daripada orang Cina.
 2. Mendirikan sekolah pertukangan bagi anak-anak Melayu
 3. Mengadakan biasiswa bagi pelajaran tinggi; menerbitkan buku-buku cara baru dalam bahasa Melayu
 4. Menubuhkan sekolah khas seperti Mohammadan Anglo Oriental College di India.
 5. Mengadakan perpustakaan awam yang lengkap;
 6. Membuka hospital percuma bagi semua bangsa. Hospital juga perlu didirikan di kampung-kampung Melayu agar penduduk Melayu di situ dapat mengenali dan menggunakan perubatan moden.

Kelantangan Za’ba dalam membangkitkan pelbagai saranan dalam sosial dan politik terbatas dengan kerajaan ketika itu. Hasilnya penulisan berkaitan ini terbantut dan beliau hanya memfokus kepada isu-isu pembelajaran. Sifat beliau ini telah menyebabkan ramai penulis dan pengkaji untuk menulis mengenai kelantangan keperihatinan beliau.

Antara judul yang ditulis mengenai politik adalah Pendeta Za'ba: pejuang dan pembela tulen Melayu serta pencetus kemerdekaan Negara oleh Kamarudin Kachar, Pendita negara Za'ba oleh Ahmad Bujang, Mohd. Sahari Nordina dan Za'ba sebagai pemikir dan pejuang bangsa oleh Abdul Aziz bin Ahmad. Manakala bidang sosial pula adalah Nilai-nilai yang didukung oleh Za'ba oleh Adnan Haji Nawang, Pandangan Za'ba tentang proses sosial di kalangan orang Melayu oleh Wan Abdul Kadir Wan Yusoff dan  Zaba : (pandangan dan kritik Zaba mengenai soal sifat2 kemiskinan dan satengah2 aspek chara penghidupan orang Melayu, serta juga shor2nya atas jalan keselamatan bagi orang Melayu) oleh Zabidah Awang Ngah.


g) Karya Bidang Sejarah

Sebanyak sebuah karya sejarah telah ditulis oleh Za’ba iaitu Sejarah Ringkas Tanah Melayu iaitu terjemahan dari karya R.O. Winstedt The History of Malaya.


2) Analisis Pemikiran Za’ba

Za’ba mempunyai pelbagai idea dan pemikiran sepanjang  melalui pemikirannya yang disalurkan melalui genre sastera dan agama dapat menghasilkan pelbagai pendekatan yang kelihatan luar biasa tapi berkesan

Terdapat beberapa buah karya pemikiran Za’ba yang telah dilakukan oleh beberapa penulis tempatan yang boleh dilihat dalam jadual dibawah.

Buku Pemikiran Mahathir Mohamad : Kesinambungan Gelombang Keintelektualisme Melayu Global Dari Munshi Abdullah dan Za'ba oleh Mohd. Yusof Hasan. Buku ini adalah mengenai elemen pendidikan, pemikiran, etika dan keintelektualisme dalam masyarakat Melayu.

Ia membincangkan mengenai 3 orang tokoh yang membawa pemikiran yang sama semasa hayatnya iaitu persoalan nasionalisme Melayu-Islam yang berkaitan dengan kemiskinan. Tahun-tahun kemuncak ketokohan mereka adalah Munshi Abdullah pada tahun 1850, Za’ba pada tahun 1920 dan Tun Mahathir pada tahun 1990.

Buku Pemikiran Za'ba dalam Falsafah takdir (1932)  oleh Nordi Achie. Karya ini adalah membincangkan mengenai pemikiran teologi Islam yang dibawa oleh Za’ba dalam karyanya yang bertajuk falsafah takdir. Karya ini merungkaikan

 • Buku Pemikiran Za'ba alaf baru oleh Jaafar Abdul Rahim
 • Buku Pemikiran Za'ba dalam bidang bahasa oleh Dr. Awang Sariya
 • Buku Pemikiran Zaba mengenai Islam oleh Wan Zailan Kamaruddin Wan Ali
 • Buku Pemikiran Za'ba tentang kemajuan Melayu oleh Adnan Haji Mohd. Nawang
 • Buku Pemikiran Za'ba: agama, pendidikan dan politik oleh Asmah Haji Omar
Jadual 2: Buku Ulasan Mengenai Pemikiran
Judul Buku Penulis Tahun Letakan
Pemikiran Mahathir Mohamad : kesinambungan gelombang keintelektualisme melayu global dari Munshi Abdullah dan Za'aba Mohd. Yusof Hasan 2008 Ukm
Pemikiran Za'ba alaf baru Jaafar Abdul Rahim 2000 PNM
Pemikiran Za'ba dalam bidang bahasa Dr. Awang Sariya   DBP
Pemikiran Za'ba dalam Falsafah takdir (1932)  Nordi Achie. 1974 Ukm
Pemikiran Zaba mengenai Islam Wan Zailan Kamaruddin Wan Ali 1995 PNM
Pemikiran Za'ba tentang kemajuan Melayu Adnan Haji Mohd. Nawang.   1995 UM
Pemikiran Za'ba: agama, pendidikan dan politik Asmah Haji Omar   DBP
Foto Tokoh

Bergambar di pejabat karang mengarang Maktab Perguruan Sultan Idris pada 25 Mac 1933(buku Abdullah Hussain, khalid M.Hussain,2000) Bergambar di English College johor bharu, kuala Kangsar (buku Abdullah Hussain, khalid M.Hussain,2000)
Bergambar di Mekah pada bulan Oktober 1950 bersama-sama pelajar Melayu (sebelum hari raya haji) Bergambar di Syonan-to(Singapura), pada 19 Jun 1944
Bergambar selepas kongress Bahasa dan Persuratan Melayu ketiga (September 1956) di istana besar Johor Bahru Gambar ketika dipakaikan songkok melambangkan anugerah 'Pendeta'
Ungku Omar Sedang memberi peneranganZa'ba sedang berucap ketika menyerahkan cek sebesar RM10,000 dan 4000 buah buku kepada Universiti Malaya, Kuala Lumpur

Bergambar bersama keluarga


Bergambar bersama adik beradik di Linggi pada bulan Julai 1956. Di tengah-tengah Siti Hawa dan Kanan Haji Muhd Yusuf

Bersama-sama mohd yusuf (adik) dan en.Awang Ahmad dari pahang sempena pesta Safar 7 Januari 1916 (buku Abdullah Hussain, khalid M.Hussain,2000)

Gambar Za'ba sedang menangis kerana terharu akan gelaran 'pendita' yang diperolehinya

Za'ba menyerahkan 'scroll' kepada P.Ramlee sempena kemenangan filem 'Pendekar bujang lapok' dalam festival Filem Asia di Kuala Lumpur pada Mei 1959

Potret Za'ba di ambil Ogos 1925 (buku Abdullah Hussain, khalid M.Hussain,2000)

Potret za'ba

Za'ba- silasilah keturunan Datuk nenek Za'ba(Adnan Hj. Nawang,1994)